אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בן-דב יכניס היד לכיס? מחזיקי האג"ח דורשים: הזרמה תמורת שליטה צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

בן-דב יכניס היד לכיס? מחזיקי האג"ח דורשים: הזרמה תמורת שליטה

דירקטוריון סקיילקס יחליט אם לתמוך בבעל השליטה במאבקו מול סמסונג. מחזיקי האג"ח: "גם אם בן־דב צודק בחלק מטענותיו, השיטה איננה להתפרע ולירות. אין לו ערך מוסף בחברה"

08.06.2014, 07:02 | גולן חזני

שלושה ימים קריטיים עומדים בפני סקיילקס ובעל השליטה שלה, אילן בן־דב. דירקטוריון החברה יתכנס להחליט אם לתמוך בבן־דב במאבקיו מול סמסונג, שהעניקה את הזכיון להפצת מכשירי הסלולר שלה לסקיילקס. מחזיקי האג"ח הפרטיים עשויים לתמוך בבן־דב, אך בתמורה דורשים שיזרים לחברה הון לא מבוטל.

קראו עוד בכלכליסט

לדברי מחזיקי האג"ח הפרטיים, לבן־דב יש הון אישי לא מבוטל: מניות בשווי מוערך של 50 מיליון שקל בחברת מובילאיי, שיוצאת להנפקה לפי שווי של 3.5־5 מיליארד דולר; 25% ממניות קניון מול הים באילת; ובניין משרדים ברחוב יהודה הלוי בתל אביב. "הוא איבד הרבה כסף, אבל ביכולתו להביא הון אישי להסדר הזה - ואת זה אנחנו דורשים", אמר מחזיק מטעם גוף נוסטרו פרטי גדול.

המחזיקים צפויים לדרוש מדירקטורים בסקיילקס להפסיק לבצע שינויים בנכסי החברה. במקביל יבקשו לתמוך בצעדיהם מול בן־דב ובגישה פייסנית יותר כלפי סמסונג העולמית.

מחזיקי האג"ח הפרטיים בסדרות הלא מובטחות של סקיילקס, שמחזיקים 65% מאג"ח אלה, כבר החלו בשיחות לא פורמליות עם בן־דב בעניין ההסדר. ל"כלכליסט" נודע כי המחזיק הגדול ביותר, יעקב לוכסנבורג, בעל השליטה בחברת לפידות שמחזיקה ב־14% מהאג"ח הלא מובטחות, נפגש ביום שישי בשנית עם בן־דב. בפגישה נידונה האפשרות להעניק לבן־דב אופציות למניות כך שיוכל להישאר בראש החברה. זאת כדי לנצל ערך מוסף שיש לבן־דב בהסכמיו מול סמסונג ומול חיים סבן, שותפו לשליטה בפרטנר. בן־דב דאג להתנות את הסכמיו מול שתי חזיתות אלה בהישארותו בעל השליטה בסקיילקס.

אילן בן-דב, צילום: אביגיל עוזי אילן בן-דב | צילום: אביגיל עוזי אילן בן-דב, צילום: אביגיל עוזי

 

פיצוץ מול סמסונג

 

בשיחות שהתקיימו לפני שבוע וחצי בין סמסונג לבן־דב עלו שלוש בעיות: דרישת בן דב לתמלוגים על זכויות יוצרים לעברית, רוסית וערבית; תיקון ופיצוי עבור סוללות מכשירי גלקסי שהתפוצצו; תמיכה בסקיילקס בהתמודדות עם הייבוא המקביל של הגלקסי.

המחזיקים טוענים כי מאבקו של בן־דב מול הענקית הקוריאנית משולל אמצעים והיגיון. בכוונתם לדרוש מהדירקטוריון להצביע נגד נקיטת צעדים מול סמסונג. "גם אם בן־דב צודק בחלק מהטענות, השיטה איננה להתפרע ולירות, כפי שהוא עושה", אמר אותו מחזיק. "לבן־דב אין ערך מוסף בחברה. מחזיקי האג"ח יכולים להתנהל מול סמסונג".

בדרך לפשרה עם סבן?

 

עם הסדרת מצבם של בעלי החוב, בכוונת מחזיקי האג"ח לפנות לגורמים עסקיים ישראלים ולהציע להם לרכוש את הזכיון של סמסונג ואף את השליטה בסקיילקס. שמו של סבן עלה בהקשר זה אולם ככל הידוע לפי שעה, אין לו שום כוונה לרכוש את השליטה בסקיילקס.

סבן נמצא בימים אלה בקרע מול בן־דב לגבי השליטה בפרטנר. מקור הסכסוך בהחלטת משרד המשפטים להחריג את פרטנר מחוק הריכוזיות ולחייב את בן־דב להשטיח את הפירמידה שלו, המחזיקה בפרטנר, בתוך 4־6 שנים. ההחרגה מסייעת לסבן, שלא יידרש למנות בתקופת המעבר דירקטוריון חדש שיורכב מרוב של דירקטורים בלתי תלויים. מנגד, על בן־דב חלה חובה לצמצם את השכבות בפירמידה שלו. מחזיקי האג"ח מקווים לפשרה בין בן־דב לסבן.

לסכסוך היבט נוסף: סקיילקס אמורה לקבל 115 מיליון שקל בדיבידנדים ראשונים שתחלק פרטנר. דירקטוריון פרטנר מצדו תומך בסבן בסירובו לחלק כעת דיבידנדים, בטענה שיש לפרוע תחילה חובות לבנקים ולהשקיע בתשתיות. סקיילקס זקוקה לדיבידנדים כדי לשרוד, לאחר שספגה הערת עסק חי והסדר חוב מחודש. הדירקטורים ומחזיקי האג"ח עשויים להסלים את המאבק מול סבן, שלדבריהם חייב להתחשב בשותף שלו או להגיע עמו לפשרה בעניין הדיבידנדים.

התכנית של סקיילקס לפירעון החובות לא מסתמכת על דיבידנדים מפרטנר ב־2014, שיהיו נחוצים ב־2015. אם המחזיקים יממשו את הביטחונות של מניות פרטנר (13%) שבידי סקיילקס, זו עלולה לאבד את זכותה לדיבידנדים ראשונים.

למחזיקי האג"ח טענות קשות גם כלפי דירקטוריון סקיילקס, שאפשר לבן־דב להתנהל לבדו מול סמסונג וסבן. הדירקטוריון כולל את שלום זינגר, אריה עובדיה, דרור ברזילי, יואב בירן ויונה אדמון, וסביר שההחלטות שיקבל השבוע יהיו בניגוד לדעתו של בן־דב. "דירקטוריון הוא טוב לבעל שליטה כל עוד החברה רווחית. ברגע שהחברה נקלעת לקשיים, והדירקטוריון מתחיל להחליט לבד", ציין מקורב לדירקטוריון.

לסקיילקס מניות פרטנר בשווי 580 מיליון שקל, אולם אלה צונחות עקב חשש המשקיעים כי סקיילקס תציף את השוק בהן. מחזיקי האג"ח תולים תקוות גם במעבר של הוט לפרטנר, שיזרים 200 מיליון שקל לקופתה בשבועות הקרובים.

נכון לסוף מרץ 2014, לסקיילקס חוב ברוטו של 955 מיליון שקל ובניכוי מזומנים ושווי מזומנים - 110 מיליון שקל, שהינו פיקדון שמשועבד לבנק, והון חוזר של 35 מיליון שקל. החוב נטו הנו 880 מיליון שקל.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
מה הוא אליעזר בן יהודה? איזה תמלוגים הוא רוצה מסמסונג?
הגאלקסי מריץ את מערכת ההפעלה אנדרויאד שגוגל מספקת בחינם ובקוד פתוח עם תמיכה בעברית, רוסית, ערבית ועוד 100 שפות...אז איזה תמלוגים מגיעים לבן דב? אם זה הקישוקש שהוא בא מול סמסונג-אין פלא שהם נפנפו אותו.
תמלוגים על עברית?  |  08.06.14
4.
דרושה הכנסה מסיבית של הון או שילך הביתה
בן דב לקח הימור - הימור מאוד גדול X10 או כלום. לבן דב היו 3 חברות בורסאיות עם כ~ 800,000,000 ש"ח בקופה במזומן. הוא ביצע מספר עסקאות בעלי עניין והימר על הכסף הזה - ההימור שלו היה כזה: אני קונה את מחצית פרטנר לפי 10,000,000,000 ש"ח. מאחר והיו לו רק 800,000,000 ש"ח הוא לווה מהמוסדיים לטווח ארוך והבנקים שהלוו לו לשנה הקרובה כשיש נראות טובה לכסף. הוא לווה פי 5 בערך ממה שהיה לו והימר שפרטנר תמשיך לשמש פרה חולבת. במקרה כזה הוא מחזיר את ההשקעה בתוך 5 שנים ונשאר עם מחצית חברה של 10,000,000,000 ש"ח. בא כחלון ובאבחת חרב אחת החליט שלא מתאים לו קרטל הסלולאר ובאחת חתך את החשבונית החודשית פי 3. פרטנר, פלאפון וסלקום חברות מרוויחות גם היום אבל הרווח שלהן הוא לא פי כמה על ההון העצמי כמו שהיה בתקופה שבה קנה את החברה. ההימור שלו גמר חברה אחרת בשם טאו שחבה היום מאות מיליוני ש"ח ככספי אג"ח. חברת טאו הגיעה לפירוק ונמצאת בחקירות ע"י ד"ר שגב הבודק חשד ליד אחת בין בן דב ואנשיו לבנק לאומי. כיום בן דב מחזיק בחלק ממניות סאני כשכל החברה שווה 14,000,000 ש"ח שבתורה מחזיקה בבחלק ממניות סקיילקס ששות 33,000,000 ש"ח לחברה שלמה. מה שברור שבן דב מנסה לקחת הימור מהסוג של נוחי דנקנר - או שהוא מבריא את החברה ואז הוא מייצר לעצמו ערך כלשהו או שהוא מפסיד. כמי שהפסיד 800,000,000 ש"ח לרבות כל הריביות שיכול היה לייצר בדרך אין לבן דב מה להפסיד. המצב כיום הוא כזה שאו שהוא מצליח לחלץ לעצמו משהו או שהוא מפסיד משהו שלא שווה כלום - בפירוק מניות סאני לא שוות כלום. וביכולת הנושים בסאני להביאו היום לפירוק. על כן, טובת הנושים קודמת לבעלי המניות וראוי כי יבחן כיצד מחזירים את מירב החוב לנושים (100% מאג"ח סקיילקס ללא בטחונות לא יהיה לפחות לפי הנראות כרגע) לפני שנשאר משהו לבעלי המניות. הסכסוך עם סבן, אם סבן מנסה לשקם את פרטנר, לאפשר לה להקטין את חובותיה הוא צעד מבורך מבחינת בעלי החוב של סקיילקס כי כך הם יחזיקו בנכס ששווה יותר. בנוסף לכל הצרות, ההימור של בן דב גרם לפרטנר שהיתה ועודנה חברה רווחית ללוות עוד ועוד. הסכסוך עם סמסונג, משהו מאמין שהוא יכול לנצח בהליך משפטי שימשך 10 שנים חברה מהסדר גודל של סמסונג? אני בטוח שעו"ד מטעמם הכניסו מספיק סעיפים שמאפשרים להם להתחמק מהזיכיון בטוענות כאלו ואחרות. בעלי החוב של סקיילקס צריכים להגיע להסכמה ארוכה ככל האפשר עם סמסונג על מנת לנסות להציל כמה שיותר חוב לבעלי האג"ח. ההמור של בן דב לא נגמר כאן, הוא לווה את סדרה י עם כ - 9% צמוד מדד בתנאי ריבית אפסית ובטחונות של 200% במניות פרטנר - זה היה הימור שהוא לקח על חשבון שאר הנושים - אם יצליח ישקם לעצמו משהו, אם יכשל אין לו מה כבר להפסיד למעט להקטין את כמות הנכסים הלא משועבדים של הנושים הקיימים. על כן, לאור מה שנוצר כאן או שיכניס 200,000,000 ש"ח במזומן ושווה מזומן לתוך החברה או שימשיך הלאה - כל מנהל מטעם ביהמ"ש שימונה יפעל ללא לחץ, ויביא לפרעון של מקסימום חוב לנושים. בשוק ההון נוצרה נורמה: כשאני מרוויח על גב הפנסיה אני מכפיל פי כמה את הכסף והמוסדיים מקבלים 4% לשנה. אם אני מפסיד הנושים מאבדים 50-70% מהשקעתם ואני עדין נותר טייקון. יש להפסיד את הנוהג המאוד משתלם הזה. בוקר טוב.
נו באמת  |  08.06.14
לכל התגובות