אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הגלים מהנמל הגיעו עד המירוץ לנשיאות צילום: ישראל הדרי

הגלים מהנמל הגיעו עד המירוץ לנשיאות

בנימין בן־אליעזר פרש מהמירוץ לנשיאות בשל חשד למרמה. המשטרה חוקרת את חבר הכנסת בחשד שקיבל מאיש העסקים אברהם נניקשווילי 400 אלף דולר שלא כדין לצורך רכישת פנטהאוז ביפו. הפרשה נחשפה במסגרת חקירת השחיתות בנמל אשדוד, והיא מצטרפת לחשדות נוספים של רשות המסים בעניינו של בן־אליעזר

08.06.2014, 07:29 | תומר גנון, זוהר שחר לוי ורוני זינגר

בנימין (פואד) בן־אליעזר הודיע אתמול על פרישתו מהמירוץ לנשיאות בעקבות החקירה המשטרתית שנפתחה נגדו בחשד שקיבל 400 אלף דולר מאיש העסקים אברהם נניקשווילי שלא כדין. המשטרה בודקת אם בן־אליעזר דיווח לכנסת על קבלת הכספים ואם הם התקבלו כדין, אחרת הוא עלול להיות מואשם במרמה והפרת אמונים, ונניקשווילי עלול להיות מואשם בשותפות לעבירה. במידה ויתברר כי נניקשווילי קיבל תמורה מבן־אליעזר, ההאשמות עלולות להיות חמורות יותר עבור שניהם: מתן וקבלת שוחד.

קראו עוד בכלכליסט

שורשי החקירה נגד בן־אליעזר טמונים בפרשת נמל אשדוד, שהתפוצצה לפני כשבועיים. נניקשווילי, מבעלי השליטה בחברת חיפושי הנפט והגז שמן, נחקר באזהרה ביחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (היאל"כ) על קבלת דבר במרמה והלבנת הון בפרשת שמן - אחת משלוש פרשות השחיתות לכאורה בנמל.

במהלך בדיקת חשבונותיו של נניקשווילי ושל החברות הפרטיות שבבעלותו, התגלו כ־400 אלף דולר שהועברו לבן־אליעזר ב־2012, שעוררו את חשדם של החוקרים. על פי גורמים המעורבים בחקירה, המשטרה מצאה כי בן־אליעזר לא דיווח לכנסת על הכספים שקיבל כנדרש, ולכן ביקשה אישור מהיועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין לפתוח בבדיקה. בן־אליעזר טען בתגובה כי "המידע על ההלוואה שקיבלתי, המגובה במסמכים, ידוע לרשויות השונות".

בנימין בן אליעזר, צילום: ישראל הדרי בנימין בן אליעזר | צילום: ישראל הדרי בנימין בן אליעזר, צילום: ישראל הדרי

התגלית התווספה לשני מקרים חריגים שנרשמו ברשות המסים וברשות להלבנת הון בעניינו של בן־אליעזר: הראשון הוא פריטה של מאות אלפי שקלים במזומן בסניף המרת מטבע זר, והשני הוא הפקדה של מאות אלפי שקלים בחשבון של קרובת משפחתו.

ביום שישי בן־אליעזר ונניקשווילי זומנו למשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) של להב 433 בלוד במשך כחמש שעות, החל משעות הבוקר ועד שתיים בצהריים. בן־אליעזר נתבקש תחילה לתת עדות בלבד, אולם לאחר שנניקשווילי אישר כי העביר לו את הכסף, עברו החוקרים לחקור את בן־אליעזר באזהרה בחשד שהכספים התקבלו שלא כדין.

נניקשווילי הכחיש שהכסף ניתן לבן־אליעזר בתמורה לקידום אינטרסים עסקיים או אישיים שלו, וטען כי מדובר בהלוואה שהעניק לו כסיוע לרכישת דירת פנטהאוז ביפו, שמוערכת ב־8–9 מיליון שקל, שתנאיה נקבעו בהסכם שנחתם אצל עו"ד.

"עשו לי סיכול ממוקד", כתב אתמול בן־אליעזר בהודעת הפרישה מהמירוץ לנשיאות. לדבריו, מרגע שהודיע על התמודדותו לתפקיד "לא פסק מסע השמצות והכפשות אגרסיבי ומתוזמן נגדי, מסע שכל מטרתו למנוע ממני מלהתמודד ומלכהן כנשיא המדינה".

בן־אליעזר העלה תמיהות לגבי החקירה: "מדוע הוחלט להתחיל בחקירה דווקא עכשיו, ימים ספורים לפני סוף ההתמודדות, כאשר אני מתגורר בדירתי כבר למעלה משנה? ... האם ייתכן כי רשויות החוק ישמשו כלי בידם של בעלי אינטרס וישפיעו על מהלכים דמוקרטיים במדינה?". בן־אליעזר גם טען כי נודע לו שהיועץ המשפטי לממשלה והמשטרה לא יקבלו החלטות בעניינו בימים הקרובים.

החקירה צפויה להימשך גם השבוע, לאחר שבמשטרה החליטו לדחות את המשך החקירה, שתוכנן להתקיים אמש, לאור הודעת הפרישה של בן־אליעזר.

בן־אליעזר לא דיווח למבקר המדינה על רכישת הדירה

ראשי ממשלה, שרים וסגניהם מחויבים להגיש הצהרות הון למבקר המדינה עם כניסתם לתפקיד, בכל שנת כהונה ועם סיום תפקידם, ואילו חברי כנסת מחוייבים להגיש הצהרות ליו"ר הכנסת. הצהרות הון כוללות את מקורות ההכנסה, הנכסים, הזכויות, ההתחייבויות והחובות שיש לנבחרי הציבור ולמשפחותיהם, והן נותרות חסויות מעיני הציבור, אלא אם בעל התפקיד מחליט לחשוף אותן או אם ניתנת הוראה של בית משפט.

בן־אליעזר פרש מתפקידו כשר התמ"ת בינואר 2011, ובדצמבר של אותה שנה פורסם כי הוא רכש את הדירה. על פי כללי מבקר המדינה, שר פורש חייב בהגשת הצהרת הון בתוך 60 יום מפרישתו, כך שבן־אליעזר היה פטור מדיווח על דירתו. למרות זאת, לפני כשנה וחצי הוא טען בראיון עיתונאי שהוא דיווח "באופן נדיר" על הדירה גם ליו"ר הכנסת וגם למבקר המד ינה, כולל כל מקורות התשלום. ואולם, מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בפועל הוא לא הגיש דיווח בנושא למבקר - שהוא המוסמך לבדוק אם קיימים ניגודי עניינים אצל השרים.

המקום היחיד שאליו היה מחויב בן־אליעזר בדין וחשבון הוא הכנסת, אבל שם כלל לא נערכת בדיקה בדבר מקורות מימון של רכישת נכסים. כיוון שכן, על אף הנטען כאילו שני גופים שונים קיבלו דיווח מפורט על מקורות מימון הדירה ביפו, הרי שבפועל גוף אחד כלל לא קיבל דיווח, ואילו הגוף השני כלל לא בודק מה דווח.

דובר הכנסת יותם יקיר מסר בעניין כי "אינני נכנס לפרטי הצהרת ההון של חברי הכנסת", וסירב לאשר אם בן־אליעזר פירט את מקורות המימון לרכישת הדירה.

השותף של נניקשווילי תרם לבן־אליעזר בפריימריז

כאמור, החקירה המשטרתית בעניין העברת הכספים לבן־אליעזר אינה החקירה היחידה המתנהלת בימים אלה נגד נניקשווילי. המשטרה חושדת כי בעלי חברת דנה לוגיסטיקה יניב בלטר העביר טובות הנאה לנניקשווילי ושותפו לשליטה בשמן ג'קי בן זקן במטרה ששמן תשכור מדנה שטחי אחסון בנמל אשדוד ושירותי תחזוקה לציוד קידוח בתעריפים גבוהים מהמקובל.

אחת מטובות ההנאה היתה מיליון שקלים שהעבירה דנה לקבוצת הכדורגל מ.ס אשדוד שבבעלות בן זקן, במסגרת הסכם חסות. הכספים עברו דרך חברת NA שבבעלות נניקשווילי ובה מחזיק גם בן זקן.

גם שמו של בן זקן נזכר בעבר בהקשרו של בן־אליעזר, כשהוא התמודד בפריימריז של מפלגת העבודה ונדרש לפרסם את רשימת התורמים שלו. כך, בבחירות שהתקיימו ב־2005 בן־אליעזר קיבל מבן זקן תרומה של 35 אלף שקל, ובבחירות של 2008 הוא קיבל ממנו 10,000 שקל, ו־10,000 שקל נוספים מחיים רביבו, שותפו לעסקים דאז של בן זקן. בפריימריז האחרונים שנערכו במפלגה ב־2013, לא קיבל בן־אליעזר תרומות מבן זקן, רביבו או מקורביהם.

לאור החקירה, אמרו בסוף השבוע מספר חברי כנסת כי בכוונתם לפנות עם צאת השבת ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ולבקש את דחיית מועד הבחירות לנשיאות, שאמור להתקיים ביום שלישי השבוע. עם זאת, עדיין לא ברור אם הדבר בכלל אפשרי מבחינה משפטית.

עורכי הדין נתי שמחוני ויואב סננס המייצגים את נניקשווילי מסרו: "מר נניקשווילי נחקר, שיתף פעולה עם חוקריו וכפר מכל וכל בדבר מתן כספים שלא כחוק למר בן־אליעזר. בשל מגבלות החקירה, בשלב זה לא ניתן להתייחס לפרטי הדברים".

תגיות