אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התוכנית של דראגי לא תעבוד צילום: עמית שעל

פרשנות

התוכנית של דראגי לא תעבוד

במקום לעודד צמיחה, הצעדים האחרונים של הבנק המרכזי האירופי עלולים להוביל למשבר נוסף

08.06.2014, 08:16 | ליאו ליידרמן

את הצעדים החדשים שעליהם הודיע יו"ר הבנק המרכזי האירופי מריו דראגי יש לראות כהמשך ישיר של המדיניות שננקטה באירופה עד כה. על רקע שיעור האבטלה העובר את ה־12% בגוש היורו, צמיחה חיוורת של כ־1% לשנה והאינפלציה הכמעט אפסית, נקט הבנק המרכזי מדיניות של הפחתת ריבית והגדלת ההזרמות המוניטריות. המטרה הסופית של הצעדים היא לתמוך במעבר לצמיחה ואינפלציה גבוהות יותר, תוך הגדלת האשראי לפעילות היצרנית. עם זאת, הם ככל הנראה לא ישיגו את מטרתם.

לאחר ההרחבות הכספיות של השנים האחרונות, האבטלה והיעדר הצמיחה בגוש היורו אינן בעיות מוניטריות אלא בעיות ריאליות ומבניות. עוד הפחתת ריבית והדפסת כסף לא יתבטאו ביצירת מקומות עבודה חדשים; המפתח האמיתי לצמיחה נמצא בתחום הרפורמות המבניות והמדיניות לטיפול בבעיות שוקי העבודה הקשיחים יחסית באירופה.

בתחום האשראי, הקיפאון הנוכחי אינו נובע ממחסור במקורות מהבנקים אלא מהיעדר ביקוש ומסיכונים עסקיים גבוהים. העובדה שלבנקים המסחריים יהיה כדאי פחות להפקיד פיקדונות בבנק המרכזי אינה מתורגמת מיידית להרחבת האשראי למגזר העסקי. כל עוד סיכוני הצמיחה והסיכונים העסקיים ייוותרו גבוהים, ספק אם ועדות האשראי בבנקים המסחריים יחליטו על מדיניות אשראי נדיבה יותר, ללא קשר לרצונותיו של דראגי.

מריו דראגי, נשיא הבנק המרכזי האירופי. כנראה שהבנקים יספגו את ההפסד, צילום: בלומברג מריו דראגי, נשיא הבנק המרכזי האירופי. כנראה שהבנקים יספגו את ההפסד | צילום: בלומברג מריו דראגי, נשיא הבנק המרכזי האירופי. כנראה שהבנקים יספגו את ההפסד, צילום: בלומברג

עוברים לאפיקים ספקולטיביים

אחת מהשפעות הלוואי של ריבית נמוכה מאוד בצד הדפסות כסף גדולות היא התמריץ למשקיעים לעבור לאפיקי השקעה מסוכנים יותר, בחיפוש אחר תשואה גבוהה מהריבית הכמעט אפסית. אין זה מקרה שלאחרונה כמעט בכל שבוע הבורסות המובילות שוברות שיאים.

נראה שהכסף לא מכוון לפעילות יצרנית חדשה אלא מופנה לאפיקים ספקולטיביים בבורסות בשוקי הדיור. מצב זה מעורר דאגה, שהרי ייתכן כי מדיניות הבנקים המרכזיים המובילים כיום יוצרת את הבסיס למשבר הפיננסי הבא.

אם לבנקים המרכזיים העיקריים היה עד עתה תפקיד מכריע במניעת הידרדרות למשבר ענק נוסח ארה"ב ב־1929, הרי שהחזרה לצמיחה סבירה תלויה עכשיו בגורמים לא מוניטריים כגון המדיניות הפיסקאלית, רפורמות ומדיניות שוק העבודה.

הרחבות מוניטריות נוספות עלולות לתמוך בהיווצרותן של בועות פיננסיות ובועות נדל"ן שעשויות להוביל למשבר חדש, ללא כל תועלת בתחום הצמיחה.

הכותב הוא היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
אולי כדאי קודם לדבר על הבנקים בארץ?
לפני שניתן עצות לבנק המרכזי האירופאי, בואו ניזכר רגע למה המשבר שפוקד את הבנקים באירופה דילג על הבנקים בישראל. הסיבה היא לא הפקחות היהודית, התנהלות יעילה או כמו שמנסים למכור לנו- השקעות פחות מסוכנות. הסיבה היחידה לכך שהבנקים לא קרסו היא אנחנו, הציבור. במדינה מערבית מתוקנת (למשל, בארה"ב ובאירופה) הבנק עושה רווחים רק מההפרש בריביות בין אלו שמפקידים אצלו חסכונות ואלו שמקבלים ממנו הלוואות. לעומת זאת, בארץ, הבנקים עושים יד אחת עם הבנק המרכזי על מנת לקחת "עמלות" שלא קיימות בשום מקום אחר מקביל בעולם. העמלות הללו שיוצאות מהכיס של הציבור ישירות לבנקים (כולל למשכורות המנופחות של הבכירים, לדוגמת הכתב המכובד) הן הסיבה היחידה שהישבן של הבנקים בארץ 'ניצל' בכל תקופת המשבר. לכן, עם כל הכבוד לניתוח המעמיק ולהמלצות שהיועץ הכלכלי המכובד של בנק הפועלים מעניק לבנק המרכזי האירופאי, הייתי שמח שינצל את זמנו ומשכורתו בצורה טובה יותר עבור לקוחותיו וייתן לעצמו כמה עצות התייעלות כך שבנק הפועלים (ושאר הבנקים בארץ) יוכלו ליישר קו עם העולם המערבי ולא לעשוק את הציבור בעמלות שאין להן אח ורע בעולם, אך בישראל הן מקובעות בחוק. אם יצליח לעושת כך ועדיין להישאר רווחי, או לפחות יציב, אני בטוח שאחר כך, אולי מישהו באירופה גם יתחיל להתייחס לדעתו.
סטודנט , אירופה  |  08.06.14
7.
אה, וב-2009 את כל התאוריה הזו הוא לא ידע? זה לא ישים לישראל?
מה קרה פה בגלל הריבית הנמוכה?? נכון מאד ילדים - בועת נדל"ן!! הרים של מיליארדים החליפו ידיים, רובם מהידיים של המעמד הבינוני אל יזמי הנדל"ן, עם רווחים נאים גם לבנקים, ובדרך המדינה גזרה וגוזרת קופון נאה של מסים. ולמי לא נשאר? נכון מאד ילדים - למעמד הבינוני!! ועכשיו בוכים שהציבור לא מבזבז מספיק את הכסף (שאין לו...) כדי "להאכיל את המפלצת".
08.06.14
לכל התגובות