אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכירות תנובה ואסם נחתכו מתחילת השנה צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

מכירות תנובה ואסם נחתכו מתחילת השנה

על פי סטורנקסט: ירדו המכירות הכספיות של 12 מתוך 20 הספקיות הגדולות בשוק מוצרי הצריכה, ובהן תנובה, אסם ויוניליוור, בין ינואר־מאי השנה לעומת אשתקד

09.06.2014, 06:52 | נורית קדוש

ההאטה בשוק מוצרי הצריכה מתעצמת, אך הצרכנים לא מחליפים את המותגים היקרים במותג הפרטי של הרשתות – כך עולה מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "כלכליסט". על פי הנתונים, מכירות שוק מוצרי הצריכה ירדו במאי ב־4.2% ביחס למאי 2013 והסתכמו בכ־3.4 מיליארד שקל. בסטורנקסט מעריכים כי חלק מהירידה נובעת מעיתוי שבועות שחל ביוני לעומת השנה שעברה שבה חל במאי. מתחילת השנה ועד סוף מאי הסתכמה הירידה במכירות הכספיות של כלל השוק ב־1.3% ביחס לאשתקד, בעוד הירידה במכירות הכמותיות הסתכמה ב־1.8%.

קראו עוד בכלכליסט

הצרכנים קנו פחות, אך לא פנו למותג הפרטי

אף שהצרכנים מצמצמים את היקף הקניות שלהם, נראה כי הם אינם רואים במותג הפרטי שמציעות רשתות השיווק חלופה ראויה למותגים המובילים, שכן המותג הפרטי במגמת ירידה מתחילת השנה. נתח השוק שהחזיקו מוצרי המותגים הפרטיים ברשתות המזון הסתכם בינואר־מאי השנה ב־4.9% לעומת 5.5% בתקופה המקבילה אשתקד.

עיקר הירידה נרשמה במכירות מוצרי הניקיון לבית שמהווה הקטגוריה החזקה ביותר במותג הפרטי, בשל העובדה שמדובר במוצרים שהמעורבות הצרכנית בהם פחותה. נתח השוק של המותג הפרטי בקטגוריית מוצרי הניקיון ירד ל־11.8% לעומת 12.8% אשתקד. נתח השוק של המותג הפרטי בתחום המזון ירד מ־5.3% אשתקד ל־4.7%, בדומה לירידה שנרשמה במוצרי הטיפוח שנתח השוק שלהם הסתכם ב־5.2% לעומת 5.8% אשתקד.

דווקא קטגוריית המשקאות הצליחה לחמוק מהירידות החדות ונתח השוק שלה עלה בשיעור מזערי מ־1% אשתקד ל־1.1% בחמשת החודשים הראשונים של השנה.

עוד עולה מהדו"ח כי עיקר הירידה במכירות מוצרי המותג הפרטי נרשמה בחנויות השכונתיות, שבהן הסתכם נתח השוק של מוצרי המותג הפרטי מאז תחילת השנה ועד סוף מאי ב־3.7% בלבד לעומת 4.4% אשתקד. זאת לעומת חנויות הדיסקאונט שבהן אוחז המותג הפרטי 5.6% מכלל מוצרי הצריכה, לעומת 6.1% אשתקד.

מזג האוויר החם היטיב עם קוקה־קולה וטמפו

ניתוח פעילות הספקים הגדולים בשוק מינואר עד מאי, מציג ירידה במכר הכספי בקרב 12 מ־20 החברות הגדולות בשוק מוצרי הצריכה, לעומת 8 חברות שהצליחו לגבור על מגמת ההאטה ולהציג שיפור. החברה שמכירותיה צנחו בשיעור החד ביותר היא גלידת שטראוס שבבעלות יוניליוור, שירדה ב־10.2% במכירות. גם חוגלה נפגעה מההאטה כמו גם מהתחרות בענף ורשמה ירידה של 6.3% במכירות, לעומת סנו שרשמה עליה בשיעור של 4% במכירות. מכירות תנובה בינואר–מאי השנה ירדו ב־4.7% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

ניתן להעריך שמעבר לירידה שחווה כלל השוק, עיתוי חג השבועות השפיע לרעה על המכר של תנובה בתחום החלב (קטגוריית החלב צנחה בכלל השוק ב־9.8% במאי), והעצים באופן מלאכותי את הנתונים שצפויים להתאזן בחודש הבא. גם הוזלת השמנת המתוקה והגבינה הלבנה והכנסתן לפיקוח בינואר, תרמו לירידה במכר הכספי של תנובה. עיתוי השבועות השפיע במידה פחותה על שטראוס שירדה ב־0.1%. אסם ספגה ירידה בשיעור 3.1%.

בין החברות שרשמו עלייה משמעותית ניתן למנות את החברה המרכזית למשקאות שעלתה במכירותיה ב־3% - עלייה שניתן לייחס לטמפרטורות הגבוהות שנרשמו מתחילת השנה. ממזג האוויר נהנתה גם טמפו שחנכה מרכז לוגיסיטי חדש והציגה עליה של 4.9% במכירות. במקביל יפאורה תבורי רשמה ירידה של 3.9% במכירות. היבואניות ליימן שליסל ודיפלומט נהנו משער הדולר הנמוך, ורשמו עלייה של 4.9% ו־2.2% בהתאמה במכירות מתחילת השנה.

תגיות