אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פוטאש שוקלת למכור אחזקותיה: "לא נחזיק במניות כיל לעד" צילום: נמרוד גליקמן

בלעדי לכלכליסט

פוטאש שוקלת למכור אחזקותיה: "לא נחזיק במניות כיל לעד"

כך לדברי סמנכ"ל הכספים של פוטאש; ענקית האשלג הקנדית שמחזיקה ב־14% מהחברה הישראלית, איימה לפני שנה ביציאה מכיל אם המדינה לא תאשר הגדלת אחזקותיה. הפעם פוטאש מאותתת על אפשרות עזיבה על רקע מסקנות ועדת ששינסקי 2 שצפויות לקצץ חצי מיליארד דולר מרווחי כיל השנתיים

10.06.2014, 06:46 | גולן חזני

ענקית האשלג הקנדית פוטאש (Potash) בוחנת מכירת אחזקותיה בכיל. ל"כלכליסט" נודע כי בכנס שהתקיים בשבוע שעבר אמר ווין בראונלי, סמנכ"ל הכספים של פוטאש: "אין לנו כוונה להחזיק במניות אלה לעד".

קראו עוד בכלכליסט

בראונלי אמר את הדברים כשנשאל על מסקנות ועדת ששינסקי 2, והפגיעה הצפויה ברווחיות של כיל. לפי מסקנות הוועדה, יוטלו מס על רווחי היתר בשיעור של 42% על כיל. מס זה צפוי לקצץ כשני שלישים מרווחי כיל בשנה - פגיעה של חצי מיליארד שקל על פי הערכות ברווחיה השנתיים. יצוין כי לפני יותר משנה, במסגרת המאבק לאישור המיזוג עם כיל, הזהיר ביל דויל, מנכ"ל פוטאש, כי החברה תשקול למכור אחזקותיה ולרכוש את החברה הירדנית המתחרה APC.

הצעד של פוטאש מגיע לאחר שעד לפני שנה קיימה החברה מגעים למיזוג עם כיל, ומשקף שינוי אסטרטגיה שנובע, בין היתר, ממסקנות ועדת ששינסקי והידוק הרגולציה על כיל באופן שהמס על כריית האשלג והפוספט של כיל הופך להיות הגבוה בעולם.

פוטאש, מאיימת לעבור לצד הירדני, צילום: בלומברג פוטאש, מאיימת לעבור לצד הירדני | צילום: בלומברג פוטאש, מאיימת לעבור לצד הירדני, צילום: בלומברג

פוטאש מחזיקה ב־13.84% ממניות בשווי שוק של 5.365 מיליארד שקל. מכירת המניות בבורסה עלולה להביא לירידה חדה בשווי כיל, אבל ההתבטאויות של בראונלי זהירות מאחר שמדובר בחברה ציבורית. כך רמז בראונלי באותה שיחה כי מכירה לא תיעשה במסגרת המסחר בבורסה ובטח שלא בטווח הקרוב, אלא במכירה מחוץ לבורסה: "אנחנו רוצים לדעת אם העסקה יכולה להיעשות בתנאים סבירים שייצרו ערך לבעלי המניות שלנו".

פוטאש איננה מאמינה שהמלצות הביניים יישארו בתוקף, ומעריכה כי כיל תגיע לפשרה עם המדינה. "אני מאמין שיהיה פתרון עם הממשלה. הפתרון לא חייב אמנם להיות לשביעות רצונה של כיל באופן מלא, אבל אני מאמין שיהיה פתרון שיהיה טוב מזה שמשתקף במספרים הנוכחיים", אמר בראונלי. עוד הוסיף בראונלי כי להערכתו, מדינת ישראל לא תוכל להרשות לעצמה לוותר על הפעילות של כיל על הפעילות של כיל במישור רותם, המעסיקה אלפי עובדים בחברה בתחום הפוספט.

פוטאש היא בעלת המניות השנייה בגודלה בכיל, ואת הרכישה האחרונה של מניות החברה עשתה בתחילת 2010 כשהשקיעה 1.6 מיליארד שקל ברכישת 2.6% ממניות כיל. בתחילת 2011 ביקשה פוטאש מהמדינה אישור להגדיל את אחזקותיה בכיל ל־25%. אישורה של רשות החברות הממשלתיות נדרש משום שלמדינת ישראל ניתנה מניית זהב בכיל עם הנפקתה לבורסה ב־1992. מניית הזהב קובעת את זכויותיה של המדינה שנועדו להגן על האינטרסים החיוניים במשאבי הטבע. על פי מניית הזהב, יש צורך באישורה של רשות החברות הממשלתיות לרכישה של מעל 14% ממניות כיל, ואישור נוסף להגדיל את האחזקות מעל 25%. פוטאש קיבלה את אישור רשות החברות, אבל לא הגדילה את חלקה.

המהלך הדרמטי ביותר של פוטאש בנוגע לכיל היה באמצע 2013 ונחשף ב"כלכליסט". אז דובר על מגעים למיזוג של החברה הקנדית עם כיל. יו"ר פוטאש ניהל שיחות עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בנושא, ונתניהו נתן רוח גבית למהלך. אבל הרגולטורים הישראלים והתנגדות של שר האוצר יאיר לפיד טרפדו את המגעים.

תגיות