אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סטיב גוגנהיימר: ווינדוס 8 לא תגמור כמו ווינדוס ויסטה צילום: אוראל כהן

ראיון כלכליסט

סטיב גוגנהיימר: ווינדוס 8 לא תגמור כמו ווינדוס ויסטה

האוונגליסט הראשי של ענקית התוכנה מספר ל"כלכליסט" על המעבר שלה לעולם החומרה, על תוכניותיה בתחום המובייל והמחשוב הלביש - ועל ההבדל בין המנכ"ל סאטיה נאדלה לקודמו, סטיב באלמר

10.06.2014, 13:42 | עומר כביר

מיקרוסופט עוברת תקופה קשה ומורכבת; ווינדוס 8 לא מתקבלת בהתלהבות בקרב ציבור המשתמשים, מאמצי החברה לתפוס נתח משוק הטאבלטים עם מכשירי הסרפס לא הניבו עד עתה פירות משמעותיים, עד שיוכח אחרת רכישת נוקיה היא סימן שאלה גדול ואפילו קונסולת האקסבוקס החדשה, בעבר קלף מנצח, מתקשה להתמודד מול הפלייסטיישן 4 של סוני.

קראו עוד בכלכליסט

תוסיפו לזה מנכ"ל חדש שקיבל ירושה לא פשוטה מקודמו ועוד לא הספיק להוכיח את יכולותיו, ומתקבל מתכון בדוק לחברה שעתידה מעורפל. אבל אם תשאלו את סטיב גוגנהיימר, סגן ונשיא ואוונגליסט ראשי במיקרוסופט, הוא יסביר למה חברת התוכנה הגדולה בעולם נמצאת בדיוק במקום הנכון.

סטיב גוגנהיימר, צילום: אוראל כהן סטיב גוגנהיימר | צילום: אוראל כהן סטיב גוגנהיימר, צילום: אוראל כהן

“זו תקופה מרגשת והאנרגיה סופר חיובית", אמר בראיון ל"כלכליסט" במהלך ביקור בישראל בשבוע שעבר. “עם המנכ"ל החדש, סאטיה נאדלה, ורכישת נוקיה אנחנו מתקדמים לעולם של מובייל תחילה וענן תחילה. יש לנו מגוון שותפים ולקוחות ותיקים, ואנחנו תומכים גם בדור חדש של לקוחות ושותפים. יש לנו הזדמנות אמיתית לעשות עבודה נהדרת בשביל כולם".

גוגנהיימר עובד במיקרוסופט כבר 20 שנה והיה בעבר חלק מצוותי המוצרים של ווינדוס 95 ואינטרנט אקספלורר. כיום מנהל את מערכות היחסים של מיקרוסופט עם מפתחי תוכנה חיצוניים, ומהווה איש קשר דו כיווני בינם לבין החברה. את מינוי נאדלה למחליפו של סטיב באלמר בכס המנכ"ל הוא רואה כצעד חיובי ביותר.

סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט, צילום: בלומברג סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט | צילום: בלומברג סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט, צילום: בלומברג

"זה נחמד שמי שאחראי מגיע מקהילת הפיתוח", אמר ל"כלכליסט". "עבדתי תחת סאטיה בעבר ואני מכיר אותו היטב. הוא מכיר מפתחים טוב מאוד, הוא מפתח בהכשרתו. מאוד נהניתי לעבודי עם סטיב, הוא איש עסקים בהכשרתו ויש להם מאפיינים קצת אחרים. אני חושב שבמחינת מה שאני עושה כיום ומבחינת המפתחים שאני עובד איתם זה נחמד שלמי שמנהל את החברה יש רקע בתחום, אז זו דינמיקה טובה".

"סטיב היה אנרגטי ומאתגר, במובן שהוא אתגר אותך לעשות את המיטב. סאטיה מאוזן, הוא אדם מאוד מאוזן, וקשוח. זה מאפיין מאוד נחמד במחינתנו. סאטיה עבד בהרבה חלקים בחברה. מהבט של מובייל תחילה וענן תחילה הוא היה הרבה זמן במוצרי ענן ומאוד מעורב שם. הוא מבין מה מפתחים מחפשים היום, מבין את קהילת הסטארטאפים. יש לו את הכישורים המתאימים לחברה, ואני חושב שאנשים רואים טון שונה מהחברה כשהוא בראשה”.

"החיבור בין חומרה ותוכנה הוא הום-ראן"

הבחנת בשינויים גדולים מאז שנאדלה נכנס לתפקיד?

"סאטיה נכנס לתפקיד במקביל לשני שינויים גדולים מאוד. עשינו מהלך ארגון מחדש גדול מאוד של החברה - ממבנה של שבע חטיבות לארבע. השינוי השני היה רכישת נוקיה, שהושלמה לפני כמה שבועות. הדבר הראשון שהוא עבד עליו מאז נכנס לתפקיד היה להתמודד עם שני השינויים הגדולים האלו. ביומיום, איך שהוא עובד עם ההנהלה והקהילה הרחבה, הקול שלו בקהילה, אלו שינויים קטנים יותר. אבל לא היה שינוי גדול נוסף".

אם כבר הזכרת את רכישת נוקיה: זה היה המהלך הגדול האחרון של באלמר. עד כמה סאטיה הסכים אתו?

"אני לא יודע עד כמה הוא הסכים אתו או לא, לא הייתי מעורב בדיונים האלו. אני יודע שסטיב לא עשה אותו לבד. אחרי שהשלמנו את הרכישה, סאטיה עובד בצמוד לסטיבן אלופ (מנכ”ל נוקיה לשעבר וכיום ראש חטיבת המכשירים והשירותים במיקרוסופט; ע”כ), אנחנו עובדים כדי לשלב את הצוות של נוקיה. סיום הרכישה היא התקדמות חיובית".

סטיב באלמר (מימין), מנכ"ל מיקרוסופט לשעבר וסטיבן אלופ, מנכ"ל נוקיה שמונה לראש חטיבת המכשירים במיקרוסופט, צילום: בלומברג סטיב באלמר (מימין), מנכ"ל מיקרוסופט לשעבר וסטיבן אלופ, מנכ"ל נוקיה שמונה לראש חטיבת המכשירים במיקרוסופט | צילום: בלומברג סטיב באלמר (מימין), מנכ"ל מיקרוסופט לשעבר וסטיבן אלופ, מנכ"ל נוקיה שמונה לראש חטיבת המכשירים במיקרוסופט, צילום: בלומברג

איך אתם מתמודדים עם השינוי הקיצוני באופי של מיקרוסופט בעקבות הרכישה - מענקית תוכנה לחברות חומרה תוכנה?

"אנחנו בעסקי ייצור החומרה כבר זמן מה, יש לנו את האקסבוקס לגיימיניג, את הסרפס ל-PC ועכשיו עם נוקיה את הטלפונים. מדובר בהתאמה טבעית. זו חתיכה גדולה, הפעילות של נוקיה גדולה מאוד בהשוואה לחומרה אחרת שיש לנו, אבל היא עוזרת לנו בשרשרת האספקה, מול מפעילי סלולר. אם אתה רוצה להיות בעסקי החומרה, תוספת כמו נוקיה, שמחזיקה בנתח גדול מאוד ווינדוס פון, יש לה ניסיון עצום בייצור והפצת חומרה בקנה מידה גלובלי, זו תוספת טובה. יש עוד מה ללמוד שם, תהליך האינטרגרציה עדיין בראשיתו. אני עבדתי הרבה עם מפתחי אפליקציות, לנוקיה יש צוות שמקדם פיתוח אפליקציות למכשירי נוקיה, אז עכשיו אנחנו יכולים לעבוד ביחד כצוות אחד".

ואם כבר הזכרת את הסרפס, לאחרונה הושק הדור השלישי שלו. האם החברה למדה מהטעויות של שני קודמיו, שכשלו בשווקים?

טאבלט הסרפס פרו 3 טאבלט הסרפס פרו 3 טאבלט הסרפס פרו 3

"אנחנו תמיד רוצים להשתפר. השילוב בין הרחבת פורטפוליו מוצרי החומרה, שזה מה שעושה הצוות של סרפס, להבנת איך להפוך את המכשירים לטובים יותר, מבחינתי זה מאוד מרגש. חומרה לבדה לא מעניינת, וגם תוכנה לבדה לא מאוד מעניינת. אבל החיבור בין חומרה לתוכנה זה הום-ראן. העובדה שיש לנו יישומים יחודיים של מיקרוסופט שמנצלים את יכולות המגע של הסרפס, העובדה שיש לנו דור חדש של אפליקציות אדובי, אפיליקציות סודוקו או של הניו יורק טיימס, מאפשרות להראות את הפוטנציאל של סרפס. פיתוח חומרה לפלטפורמה חדשה כולל את הרחבת הפורטפוליו".

"כשווינדוס פון יצאה, היה לנו טלפון אחד באמצע טווח המחירים. לא היה לנו מכשיר עילית יקר ולא היה לנו מכשיר מוזל. למשווקים היה קשה לקדם את המכשיר ולבדל אותו. ככל שיצאו יותר טלפונים זולים ויקרים אפשר היה לקדם אותם כמספקי חוויה טובה יותר במחיר נמוך יותר, או כמספקי חוויות איכותיות וייחודיות כמו מצלמה יוקרתית. אותו הדבר נכון לספרס, אם יש לך רק מוצר אחד או שניים זה קשה כי אין לך משפחת מוצרים שלמה. וחלק ממה שאנחנו עושים הוא למלא את המשפחה. במקביל לומדים איך לייצר מכשירים טובים יותר, איך לשלוח ואתם בזמן ליותר מקומות, כל החלקים שקשורים לשרשרת האספקה. לוקח זמן לפתח את היכולות האלו”.

איך השתנו היחסים עם השותפות שלכם עכשיו כשאתם גם יצרנית חומרה?

"אנחנו עדיין מאמינים בעבודה עם שותפות. יש שני סוגי שותפות. יש את יצרניות המותגים הגדולות, כמו סמסונג או HTC. אנחנו עדיין עובדים איתם, אבל ברור שזה לא מספיק כדי למלא את כל הצרכים. אבל יש דור חדש של יצרניות מסין, קטנות יותר וממותגות פחות, ושם אנחנו דווקא גדלים. לאחרונה הכרזנו על שיתוף פעולה שתי יצרניות חדשות. יש לנו תוכנית שמאפשרת לדור החדש של היצרניות לפתח מכשירים לווינדוס פון. וככל שהדור החדש גדל כך יש יותר יצרניות ויותר מכשירים לווינדוס פון".

"בוויסטה היו גם דברים טובים"

אתה עובד הרבה עם מפתחים. איך הם הגיבו לווינדוס 8? כי בציבור הרחב התגובה לא הייתה חיובית במיוחד.

מערכות ההפעלה החדשות משתפרות מהר יותר. גוגנהיימר, צילום: אוראל כהן מערכות ההפעלה החדשות משתפרות מהר יותר. גוגנהיימר | צילום: אוראל כהן מערכות ההפעלה החדשות משתפרות מהר יותר. גוגנהיימר, צילום: אוראל כהן

"יש מגוון אפליצקיות שעובדות על ממשק הדסקטופ המסורתי, יותר מ-700 אלף. חלק מהמפתחים רוצים לדעת איך לוודא שהאפליקציות שלהם ירוצו כמו שצריך בווינדוס 8. יש מפתחים שיוצרים אפליקציות לווינדוס סטור, והשיחה איתם היא גם טובה. אבל המפתחים רוצים לדעת כמה אפליקציות יורדו, אם קל לייצר הכנסות. הטריק מבחינתו הוא לעזור למשתמש הקצה לעבור בין הממשק המסורתי לממשק החדש - והדבר הכי קשה עם ווינדוס 8 הוא שמאוד לא פשוט לעבור ביניהם. הרבה אנשים נשארים עם הדסקטופ ולא עוברים לממשק החדש.

"אז בווינדוס 8.1 עשינו שינויים גדולים מאוד: העברנו את האייקון של החנות לשורת המשימות, כדי שאנשים יוכלו להיכנס לחנות. אפשרנו להצמיד אפליקציות מהחנות לשורת המשימות. זה נשמע טיפשי, אבל זה שינוי מהותי. היה קשה מאוד לעבור בין שני הממשקים, והעובדה שהקלנו על זה עושה הבדל גדול. ווינדוס 8 הייתה צעד פנומנלי קדימה מבחינת המפתחים: היא הביאה מגע, כלי API חדשים. אבל צריך להקל על משתמשים ללמצוא ולהשתמש באפליקציות. אז שינוי גדול, אבל עכשיו צריך לשנות את תגובת המשתמשים ולהקל עליהם לעבור בין הממשקים וליהנות מהיתרונות של שניהם".

אבל השאלה היא האם עשית מספיק? אולי השינוי בווינדוס 8 היה פשוט גדול מדי.

"יש לך משתמשים שעושים שימוש באייפדים, טאבלטים וסמארטפונים, שרגילים למחוות מגע וחיים רק בעולם הזה. ומשתמשים אחרים רגילים לממשק הדסקטופ המסורתי. בווינדוס 8 ניסינו לשלב את הטוב משני העולמות. האם זה יותר מדי, או שרק צריך למצוא את הדרך הנכונה לבנות את הגשרים? ועל זה אנחנו עובדים בווינדוס 8. האם זה מספיק? לא ברור, יש עוד דברים שאנחנו יכולים לעשות כדי להקל על המעבר בין חוויית המגע לחוויית המקלדת והעכבר המסורתית".

"השאלה היא האם אפשר לבנות את הגשרים הנכונים, האם אפשר ליצור מודל שמאפשר לשתי החוויות להתקיים במקביל ולהיות מצוינות בעבור המשתמשים. אנחנו לומדים, מקבלים פידבק ממשתמשים ומנסים לפעול לפיו. בצד של המפתחים, אנחנו מקלים עליהם לפתח בשביל כל הממשקים ולעבור בקלות בין טלפון, לטאבלט למסכים גדולים יותר. התעשייה מתפתחת, מספר המכשירים גדל, והטריק הוא להפיק את המיטב מכל החוויות, הן מבחינת המשתמש והן מבחינת המפתח. האם סיימנו? לא. האם אנחנו מקבלים פידבק ומנסים להתפתח? בהחלט".

יש חשש שווינדוס 8 תגמור כמו ווינדוס ויסטה?

"לוויסטה היו דברים טובים ודברים רעים. אנשים לא אהבו את החוויה והרבה דברים. אבל בכל הנוגע לבניית הליבה היו לה נקודת חיובית. כשפיתחנו את ווינדוס 7 לקחנו דברים מוויסטה שהיו טובים מאוד. אני לא חושב שווינדוס 8 היא כמו ווינדוס ויסטה. מדובר בשינוי רדיקלי. כשבוחנים את התמיכה בשבבי ARM, בחוויית מגע לצד מקלדת ועכבר, כשמוסיפים מכשירים חדשים כמו טאבלטים ומחשבים היברידיים, וכלי API חדשים. זה שינוי מאוד רדיקלי. יש עוד מה לכוונן. בין ויסטה לווינדוס 7 הייתה הפסקה ארוכה, עם ווינדוס 8 הגענו כבר ל-8.1. אנחנו נתפתח מהר יותר, בשעה שוויסטה הייתה בסביבה הרבה זמן".

בהרבה מובנים מיקרוסופט נכנסת למשחק מאוחר. כך זה היה, למשל, עם תחום המובייל. עכשיו כולם מדברים על עתיד המחשוב הלביש. לסמסונג יש שעון חכם, אפל מפתחת שעון חכם, לגוגל יש את גלאס. איפה מיקרוסופט בכל הטרנד הזה?

"למעשה, למיקרוסופט היה את SPOT Watch, שעון חכם שיצא לפני כ-10 שנים. טאבלטים? לנו היה אחד שנים לפני האייפד. לפעמים אנחנו נכנסים לשוק כמעט מוקדם מדי. במחשוב לביש, אנחנו עובדים עם שותפים כמו פיט ביט ונייקי. בתחום החומרה לא ברור אם אנחנו צריכים להיות ייצרני חומרה או לא, שאלה טובה. יכול להיות שזה משהו שחטיבת המכשירים צריכה לבדוק. האתגר הוא לדעת איזה מכל מוצרי המחשוב הלביש יהפוך להצלחה, ובתור התחלה נעבוד עם שותפים”.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
אנשים פה פשוט בורים...
אני פשוט קורא את התגובות ונדהם איך כל פישר קטן בנאדם שלא עשה כלום בחייב מספיד חברה גדולה כל כך כמו מייקרוסופט שממשיכה להרוויח מכל רבעון מיליארדים של דולרים. בקשר להעתקות כל חברה מעתיקה ISO 8 פשוט העתיקה בלי בושה מווינדוס פון ומאנדרואיד וזה ממש בסדר לא צריך להמציא את הגלגל כל פעם מחדש מספיק שמלטשים את המוצר עוד קצת ומשפרים אותו עד כדי שלמות. במקום לקרוא למיקרוסופט מעתיקנית תבדקו קצת עובדות ותראו שמיקרוסופט הוציא טבלט בשנת 2001 שמריץ XP ווינדוס 8 היא צעד חכם אומנם יצא לא מלוטשת מספיק וחסר בא מספר דברים אבל חיבור של מסכי מגע והממשק הישן של העכבר והמקלדת הוא הכרכי ביותר וזה העתיד אומן הוא לא יראה בדיוק כך ואני בתוך שהוא יעבור שינויי אבל כן כמו שזה ניראה מיקרוסופט בהחלט הולכים בדרך הנכונה. מספר דוגמאות לכך הן שניתן לעבוד על שתי אפליקציות ואף 3 ו 4 במקביל למה זה טוב ? פשוט לקרוא מייל תוך כדי שאתה מדבר עם חבר בפייס ליראות סרט תוך כדי שאתה בשיחה בסקייפ במקום לפתוח את המחשב עם המקלדת שלא ניתן להחזיק ביד אחד, בקלות את פותח את הטבלט שלך קורא ומגיב למיילים לשחק שתי משחקים בייחד שזה יעיל למשחקי תורות בהם למחשב או לשחקן השני לוקח הרבה זמן לעשות את הצעד הבא למשל שחמט וכו'. שלא נדבר על פקודות קוליות שהולכים להכנס חזק בעדכון או בגירסא הבאה והם קיימים גם עכשיו בצורה חלקית. בנוסף לא קל להיכנס לשוק רווי כל כך כמו שוק הסמאטפונים והטבלטים ולבנות מותג זה קשה במיוחד שיש שחקניות בעלום שם כמו גוגל ואפל שאנשים מעריצים כמו עברים ניתן לראות שכל שנה הסורפס משתפר פלאים והשנה באמת הגיעו למצב שהוא באמת יכול להוות לחלק מהאנשים תחליף ללפטופ שלהם שמגיע בצורה של טבלת אומן קצת כבד בייחס לטבלט אבל עדין שמיש בתור אחד כזה (אני אומר את זה מניסיון יש לי YOGA PRO 13 ששוקל יותר מהסורפס 3 ובהחלט ניתן להשתמש בוא כטבלט). אין לי ספק שבריצה הארוכה הזאת מיקרוסופט היא זאת שתוביל בסופו של דבר ואף תנצח
Shaked Benratzon  |  11.06.14
11.
אוויר חם
אני שואל את עצמי איך חברה בסדר גודל של מיקרוסופט מסוגלת להוציא מוצר כול כך גרוע כמו חלונות-8 ? התשובה היחידה היא ניהול גרוע שבו העובדים מפחדים פחד מוות להביע את דעתם , למעשה אני טועה הרי הם העיפו את מנהל המוצר של חלונות כיוון שהוא טען (בצדק) שהמוצר לא מתאים למסכי מגע. מה יהיה הסוף ?
ירון גיל  |  10.06.14
לכל התגובות