אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפטור ממע"מ למי שלא שירת בצבא - לדירות בשווי של עד 950 אלף שקל צילום: יוסי זמיר

הפטור ממע"מ למי שלא שירת בצבא - לדירות בשווי של עד 950 אלף שקל

כך לפי פשרה בין האוצר ליועמ"ש; בתזכיר החוק שהופץ לפני 3 שבועות מחיר הדירה המרבי היה 600 אלף שקל, לעומת 1.6 מיליון שקל למי ששירת בצה"ל

10.06.2014, 13:57 | עינת פז-פרנקל

שלושה שבועות אחרי שהפיץ משרד האוצר את תזכיר חוק מע"מ בשיעור אפס לרוכשי דירות חדשות, הושגה פשרה בין האוצר לבין היועץ המשפטי לממשלה לפיה הרף המקסימלי למי שלא שירת בצבא יעלה מ-600 אלף שקל ל-950 אלף שקל. כך הודיע היום משרד האוצר.

קראו עוד בכלכליסט

כזכור, ההטבה שהוצעה מקנה פטור ממע"מ לרוכשי דירה ראשונה מקבלן עד רף ארצי של 1.6 מיליון שקל למי ששירת בצבא, ואילו מי שלא שירת בצבא זכאי להטבה ברכישת דירה עד 600 אלף שקל, כך על פי תזכיר החוק המקורי. התזכיר עורר סערה במערכת הפוליטית ומחוצה לה, בטענה שמדובר באפליה, בעיקר כנגד אוכלוסיות שבאופן מסורתי לא גויסו – חרדים וערבים – ושלא יהיו זכאיות להטבה שווה בתחום המגורים.

יאיר לפיד, שר האוצר, צילום: יוסי זמיר יאיר לפיד, שר האוצר | צילום: יוסי זמיר יאיר לפיד, שר האוצר, צילום: יוסי זמיר

בדיון שהתקיים בשבוע שעבר בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת, אמר אבי ליכט, המשנה ליועמ"ש, כי אינו בטוח שהטבת הפטור ממע"מ לדירות שמחירן עומד על כ-600 אלף למי שלא שירת בצבא היא חוקתית. "שר האוצר קיבל החלטה שהוא רוצה לתת הטבה למשרתי צבא. לקראת הדיונים שהתקיימו בקבינט הדיור אמרנו שיש פה אפלייה מוחלטת שלא נסכים לה, ולכן סוכם שנקיים דיונים", אמר ליכט בדיון.

גם שר השיכון אורי אריאל התנגד להטבה על דירות במחיר 600 אלף שקל, ומצידו הציע רף של 950 אלף שקל ואמר לאחרונה כי "600 אלף שקל זה לא יהיה". לפי נתוני משרד השיכון, קיימות רק מאות ספורות של דירות חדשות עד לתקרת מחיר זו.

השבוע גם יצא חוצץ נגד הטבת המע"מ שר התקשורת לשעבר משה כחלון, בטענה שהיא תרחיב את הפערים בחברה הישראלית. לטענתו, מכיוון שייקבע רף אזורי שקלי, התוצאה תהיה שבפריפריה המענק לרוכשים יעמוד על כשליש מהמענק השקלי לרוכשים במרכז. גם הפרופ' מנואל טרכטנברג ביקר את התכנית של לפיד, בטענה שצריך לטפל בהגדלת היצע הדירות.

הצעת חוק מס ערך מוסף (הטבה לרכישת דירת מוגרים מוטבת), התשע"ד-2014, תופץ מחר לשרי ממשלת ישראל. ביום ראשון הקרוב היא תובא לוועדת השרים לחקיקה.

נזכיר כי, מחיר הדירה הנמכרת בתוספת מע"מ, לא יעלה על 1.6 מיליון שקל אם הרוכש ביצע שירות צבאי או אזרחי-לאומי, או שהוא נכה. זהו הרף המקסימלי; רף אזורי ייקבע לאחר הכפלת שטח הדירה הנרכשת בערך מטר מרובע דירתי שיקבע השמאי הממשלתי הראשי לפי הנמוך ביניהם.

כיצד תתבצע בדיקת הזכאות?

באתר רשות המסים יפורסם שאלון ממוחשב, באמצעותו יוכל כל מי שלהערכתו זכאי להטבה להזין את פרטיו (ללא צורך בהזדהות) ולבדוק את זכאותו. היה ורוכש הדירה נמצא זכאי, עליו לעבור מתוך השאלון הממוחשב להמצאת תצהיר, בו יוצהר כי כל הנתונים שהקליד נכונים. את המסמך הזה בחתימת עו"ד, יגיש הרוכש למשרד מיסוי מקרקעין יחד עם ההצהרה על רכישת המקרקעין (מש"ח). במקביל, גם למוכר יהיה מדמה ממוחשב נפרד, בו הוא יכול לבחון האם הדירה שמוכר היא דירה מיטיבה. היה וימצא כי הרוכש או הדירה אינם עומדים בקריטריונים לזכאות למע"מ אפס תישלל זכאותם. בכל שלב, לרשות הרוכשים והקבלנים יעמוד מוקד טלפוני באמצעותו יוכלו להציג כל שאלה או בקשה להבהרה. כך מסר משרד האוצר.

הקריטריונים הנוספים לקבלת ההטבה:

א. הרוכש הוא הורה לילד אחד לפחות הנמצא בחזקתו, אולם יראו את הרוכש כמי שמתקיים בו תנאי זה, אף אם רכש את הדירה במשותף עם בן זוגו, שאין לו ילד.

ב. הרוכש הוא מעל גיל 35; אולם יראו את הרוכש כמי שמתקיים בו תנאי זה, אף אם רכש את הדירה במשותף עם בן זוגו, שאינו בן שלושים וחמש. "לעניין זה 'בן זוג' - נשוי או ידוע בציבור", נכתב בהצעת החוק.

ג. מלוא הזכויות בדירה נרכשו על ידי בני הזוג והדירה היא דירה ראשונה של הזוג, כמו כן לא הייתה בבעלות מי מבני הזוג דירת מגורים מאז 1995 לרבות שכל אחד מבני הזוג לא ביצע עסקת לרכישת דירה אשר בוטלה.

תגיות