אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החיטוי הירוק צילום: בלומברג

החיטוי הירוק

ענקיות האנרגיה מציגות סיסמאות ויוזמות ירוקות, אבל שברון, שסגרה את קבוצת האנרגיה המתחדשת שלה, מוכיחה שזו רק הצגה

11.06.2014, 08:43 | איתי להט

ב־28 במאי הכריזה ענקית הדלק שברון כי היא סוגרת את קבוצת האנרגיה המתחדשת שלה. החדשות לא ממש הפתיעו את האנליסטים ומומחי האנרגיה בעולם. אף שקבוצת האנרגיה המתחדשת של שברון הציגה בשנים האחרונות שולי רווח נהדרים של 20%, פי שניים יותר מהתחזיות שלה עצמה, החליטה הנהלת שברון להפסיק את פעילותה בתחום בטענה כי מקורות המימון של הפרויקטים הללו יבשו.

זו הבשורה מהחברה שחרתה על דגלה את המוטו "מוצאים דרכים חדשות ונקיות יותר לספק אנרגיה לעולם", ו"הגיע הזמן שחברות הנפט יעמדו מאחורי הפיתוח של אנרגיה מתחדשת". חברה שהרווח הנקי שלה עמד בשנה האחרונה על 21.4 מיליארד דולר, לעומת 27 מיליון הדולרים שהכניסה קבוצת האנרגיה הירוקה. עכשיו זה ברור, שברון מחוץ לעסקי האנרגיה הנקייה, וזאת למרות ההצהרות הגורפות.

1. מיתוג מחודש

כולם רוצים להיות ירוקים

הסיבה שהמהלך הזה לא הפתיע את האנליסטים היא שפרויקטים של גז ונפט יכולים להביא לשולי רווח שנעים בין 20% ל־35%. זה יותר ממה שמניבים פרויקטים ירוקים, וזה כמובן גם מזהם הרבה יותר ומאיץ את תהליך השינוי האקלימי שתושבי העולם כבר חשים על בשרם. הסיבה שכמעט כל ענקיות הנפט בעולם כן התעקשו להיכנס לעסקי האנרגיה הירוקים היא בעיקר הרצון לבצע "שטיפה ירוקה" - לנפנף במיתוג מחדש שמאפשר להן לטבוע סיסמאות בומבסטיות אך ריקות מתוכן, שבהן הן מכריזות: גם אנחנו ירוקות.

2. משחקים בזפת

הפרויקטים שכשלו ב־BP ושל

את האבסורד בתחום השטיפה הירוקה קבעה רויאל דאץ' של, שהכריזה על פרויקט להפקת נפט מחולות הזפת בקנדה כחלק מהגישה הירוקה שלה לאנרגיה. ב־2008 הרשות הבריטית לסטנדרטים פרסומיים פסקה לטובת המתנגדים להכרזה הזו, ומצאה את החברה אשמה בהטעיית הציבור. גם BP הסתערה בתרועה על האנרגיה הנקייה ב־2005 עם השקעה מתוכננת של 8.3 מיליארד דולר בתחום. זה הסתיים השנה, עם מכירת חיסול של השקעות החברה כדי לממן את הניקוי מהנזק של אסדת הקידוח הורייזן, שיעלה 42 מיליארד דולר.

שברון , צילום: בלומברג שברון | צילום: בלומברג שברון , צילום: בלומברג

3. העולם זקוק לאנרגיה

הזיהום בעדיפות שנייה

האם חברות הנפט לא מבחינות בכך שאנרגיה מתחדשת כבר מתחרה כלכלית במוצרים שלהן? האם לא אכפת להן שהן הקטליזטוריות הגדולות ביותר של התחממות גלובלית? או שאולי הן פשוט מאמינות בסתר שמהאפוקליפסה הגלובלית כבר אין דרך חזרה, אז כדאי להמשיך ולהרוויח בזמן שנותר. אולי ההצהרה של אקסון מובייל, נטולת הניסיון באנרגיה ירוקה, מלמדת על האמת המרה: "העולם זקוק ליותר ויותר אנרגיה, בלי שום קשר להתחממות גלובלית, והאפשרות להפחתה משמעותית בגזי חממה מאוד לא סבירה לדעתנו".

4. צדיקים בסדום

יש חברות דלק שכן משקיעות בעתיד

אז עד שסוף העולם יגיע, או עד שחברות הנפט ימצאו את עצמן במצב דומה לזה של חברות הטלגרף - שחשבו שהטלפון הוא מתקן טוב לאשר קבלה ושליחה של טלגרפים ולא יותר - יש עוד כמה חברות דלק שמתחייבות ברצינות ליום שבו כבר לא יהיה כדאי לקדוח. אחת מהן היא טוטאל הצרפתית שמשקיעה בדבקות באנרגיה מתחדשת, למשל במיליארד הדולרים שהשקיעה ביצרנית הפאנלים הסולאריים האמריקאית SunPower. ואגב, אנחנו היינו חותמים על שולי רווח של 20% בלבד, במיוחד אם הם משאירים לנו סיכוי להמשיך לחיות על הכוכב הזה.

תגיות