אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל התאחדות התעשיינים: "בתרחיש קיצוני יפוטרו ב-2014 כ-12 אלף מועסקים" צילום: עמית שעל

מנכ"ל התאחדות התעשיינים: "בתרחיש קיצוני יפוטרו ב-2014 כ-12 אלף מועסקים"

במהלך כנס לשכת רואי החשבון באילת הציג אמיר חייק נתונים המצביעים על גידול מזערי בייצוא הישראלי בשנים 2013-2009 לעומת 2008-2004. על היחלשות הדולר: "מבקשים שבנק ישראל יתערב"

10.06.2014, 18:53 | עמרי מילמן

"ב-2013 פוטרו 4,000 מועסקים, ובתרחיש קיצוני ב-2014 יפוטרו כ-12,500 איש מהתעשייה", כך אמר היום (ג') אמיר חייק, מנכ"ל התאחדות התעשיינים בכנס לשכת רואי החשבון באילת. "אף אחד לא מדבר על זה , כי כולם נקלטים במגזר הציבורי השמן, על חשבוננו", אמר חייק. לדבריו, בתרחיש הפחות קיצוני יפוטרו במהלך השנה כ-4,500 מועסקים.

קראו עוד בכלכליסט

חייק הציג נתונים בכנס, לפיהם הייצוא עלה בין 2004 ל-2008 ב12.1% בעוד בין 2013-2009 עלה הייצוא ב-1.5% בלבד. "היום הייצוא נמוך יותר ערב המשבר", אמר חייק, והציג נתון מדאיג לפיו אם עד היום הסחר העולמי היה מתואם עם הייצוא, היום הסחר העולמי עולה אך הייצוא הישראלי יורד.

מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק. "אחרי דו"ח טרכטנברג קרעו למגזר העסקי את הצורה", צילום: עמית שעל מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק. "אחרי דו"ח טרכטנברג קרעו למגזר העסקי את הצורה" | צילום: עמית שעל מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק. "אחרי דו"ח טרכטנברג קרעו למגזר העסקי את הצורה", צילום: עמית שעל

בנוגע לשער המטבע אמר חייק כי "היחלשות הדולר כידוע מאוד מקשה עלינו, ובניגוד למה שנאמר, זה לא בכל העולם ככה. מאז אוגוסט 2012 עד היום יש שחיקה של 14% בשער החליפין מול הדולר. אנו פונים לבנק ישראל ומבקשים שיתערב. במקום להתווכח על האם יש התערבות ספקולנטית או לא - שיתחיל לעבוד".

"כולם מדברים על יוקר המחיה", הוסיף חייק. "אך אתם חושבים למבוטל אכפת כמה קוטג' עולה? מחיר החלב, גבוה כי משלמים ליצרנים וזה בסדר." "אני לא מתנגד לפיקוח על מחירים. אך הממשלה לעולם לא תדע לפקח עליהם. זה שוט שאין איתו שום דבר. הממונה על ההגבלים (דיויד גילה - ע"מ) מדבר על רווחים שמותרים ולא מותרים. הוא יגיד לקוקה קולה בכמה לפרסם? אם משרד גדול מדי? אתם רוצים לנהל את העסקים שלנו? קחו את האחריות גם. לא יכול להיות שכל בוקר קם קלגס אחר שמעולם לא קנה או מכר שום דבר. רוב העסקים בישראל הם לא טייקונים, הם עוד משועבדים למפעל שלהם וכל יומיים נופלים עליהם עם חוקים אחרים".

בכל הנוגע להורדת המכסים, אחת מהמלצות ועדת טרכטנברג, אמר חייק: "אין בעיה, תבטלו תקנים, בואו נפתח הכל. בכל מהפכת התקינה של שר הכלכלה (נפתלי בנט - ע"מ), אומר למעשה השר 'אני לא דואג לכם יותר'. שר הכלכלה התחייב לבדוק בשווקים מה מוכרים בארץ, והתחייב על גיוס 30 מפקחים. במשך שנה שלמה גייסו שלושה מפקחים. על מי עובדים פה? אחרי דו"ח טרכטנברג, קרעו למגזר העסקי את הצורה. כשהגיע תעשיין לכנסת, אם הוא הצליח קראו לו גנב ואם הוא נכשל קראו לו אידיוט. אין אמצע. הממשלה אחראית על יוקר המחיה יותר מהכל. ברגולציה, בהתנהגות, במערכות".

בנוגע לארנונה אמר חייק, כי "מעולם התאחדות התעשיינים לא הייתה פתוחה מול הממשלה בכל כך הרבה בג"צים", כשהעיקרי שבהם עוסק באישור הגורף שנתן משרד הפנים לבקשות העלאה חריגות ב-2012 לכ-60 רשויות מקומיות. גם לתאגידי המים התייחס חייק וטען כי 57 התאגידים היום קנו משרדים, ריהוט, העסיקו בעלי תפקידים רבים ובכך העלו את מחירי המים בצורה שאינה סבירה. עוד אמר כי "בחוק קבוע שכל העברת כספים בין התאגיד לרשות צריכה חתימה של ראש הרשות. וכי היא צריכה לעמוד בכללי מועצת המים. כמובן שהאישור אינו נעשה בפועל, ומועצת המים כלל אינה קבעה כללים".

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
6 - אתה גם לא חכם במיוחד
בוא נניח שהסינים יבנו פה 100,000 יחידות דיור בשווי של 500,000 ש"ח לדירה. אתה יודע מה זה אומר? זה אומר ש500 מיליארד שקל יעברו מישראל לסין. את ה-500 מיליארד שקל האלה צריך קודם כל להמיר לדולרים (150 מיליארד דולר). לא רק שאין היום בישראל 150 מיליארד דולר אלא שגם אם היה לנו סכום כזה והיינו יכולים לשלם את הסכום הזה לחברות סיניות ממשלתיות אז פשוט היינו מרוששים את כל המדינה. הייבוא היה קופץ ב-150 מיליארד דולר בשנה. אתה יודע מה זה? זו התאבדות כלכלית. התמ"ג של ישראל זה בקושי 250 מיליארד דולר. תוך שנה אחת לא יישאר שום זכר ממדינת ישראל. וזה הרי לא הכול. כל שוק הנדל"ן בישראל יקרוס (עשרות אלפי אנשים ייפוטרו) ויגררו אחריהם גם את הבנקים (שלא יקבלו שום תמורה להשקעות שלהם ולמשכנתאות). בקיצור, אפשר להגיד שלום ולהתראות לחזון הציוני ולחזור לאירופה (או אפריקה או אסיה). אין פתרון פשוט לבעיית הדיור בישראל. ישראל היא אחת המדינות היותר צפופות בעולם. זו בעיה שקשה לפתור. 22% מאוכלוסיית ישראל הם ערבים (עם תרומה אפסית לכלכלה אבל עם נטל אדיר על הכלכלה) וכדי להילחם באיום הדמוגרפי מצד הערבים הממשלה מעודדת את המגזר החרדי (שמהווה כ-12% מאוכלוסיית ישראל). גם המגזר החרדי לא תורם שום דבר לכלכלה אבל מגדיל בצורה חדה את הביקוש לדירות חדשות. המצב הביטחוני (שעולה הרבה כסף) גם כן לא תורם יותר מדי לרווחה. ובגלל שכל הזמן יש חשש ממלחמה או חרם הממשלה לא פותחת את השוק בפני תחרות בינלאומית הוגנת שתוריד את המחירים בענפי כלכלה אסטרטגיים כמו מזון, בנייה, אנרגיה ועוד. בקיצור, לא קל לחיות בישראל. אבל עם החרא שיש פה אני מעדיף לחיות פה מאשר באירופה האנטישמית. כסף זה לא הכול בחיים. ומי שיש לו קצת שכל על הכתפיים הולך לאוניברסיטה, לומד מקצוע משתלם ויכול לקנות דירה בלי בעיה.
מהנדס  |  10.06.14
6.
רוצים לאכול את העוגה ואז... לאכול עוד עוגה
* חייק רוצה התערבות ממשלתית בשער הדולר, אבל לא רוצה התערבות ממשלתית במחירי המוצרים המופקעים בישראל. * חייק דואג מאוד לתעסוקה של עם ישראל. כל זמן שזה לא על חשבונו. הוא צודק שלא אכפת למובטל כמה עולה קוטג', כי גם אם יהיה אכפת לו עדיין קוטג' כאן יעלה 30% יותר מאשר בברלין. גם אם כולם יהיו מובטלים והביקוש למזון יצנח, עדיין המחירים ישארו גבוהים כי הרי אין ממש תחרות במשק שלנו. * חייק מאוד "דואג" לעסקים הקטנים. הוא מספר לנו איך הרגולציה חונקת אותם, כאשר למעשה אחד המכשולים העיקריים לתחרות זה האוליגופולים שהוא מייצג והרגולטור אמור לפרק. כמובן שיש פתרון מצוין לשער הדולר ולבעיית הנדל"ן גם יחד -- הבאת קבלן מחו"ל על פועליו וחומרי הגלם שלו לבנות 100,000 דירות חדשות כולל כל התשתיות הנלוות ועיבוי התחבורה הציבורית הנדרשת - עלות כוללת של כ-30 מיליארד דולר לאורך 4 שנים. עצם ההכרזה על פרויקט שכזה תיצור לחצים שליליים על ערך השקל. הפרויקט יפתור את המחסור בדירות לאזרחי ישראל ולא יעלה אגורה למשלם המיסים (הדירות ימכרו לאזרחי ישראל בעלי וותק תושבות מסוים אשר משלמים מיסים במחיר עלות). אבל זה יעצבן את החברים של חייק מחונטת הנדל"ן, זה גם לא מתאים ללפיד המקורב אף הוא לבעלי ההון ובטח לא לבנט או לאריאל (אלא אם הפרויקט יתבצע על הרי השומרון). מר חייק וחבריו מעדיפים שבנק ישראל ימשיך בתהליך חסר התוכלת של רכישת דולרים על חשבון כולנו. ועוד משהו, מי שחושב שפיטורים המוניים יגרמו לירידת ערך הדירות עשוי להתבדות. הממשלה כל כך היסטרית להשאיר את הביקושים בשמיים ואת ההיצע נמוך שהיא בהחלט עשויה לתת לבעלי דירות חדלי פרעון תוכניות חילוץ על חשבון כלל משלמי המיסים (זה אפילו יראה טוב בתקשרות - "לפיד מציל את קורת הגג של משפחות מסכנות שרכשו דירות בסכום העולה בהרבה על יכולתן הכלכלית").
אזרח  |  10.06.14
לכל התגובות