אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
Amaya רוכשת את Pokerstars של מארק וישי שיינברג ב-5 מיליארד דולר

Amaya רוכשת את Pokerstars של מארק וישי שיינברג ב-5 מיליארד דולר

עסקת ענק בעולם הפוקר המקוון. החברה הקנדית רוכשת את חברת הפוקר המקוון הגדולה בעולם, הרשומה באי מאן. האב ישי שיינברג, מוגדר כמבוקש על ידי הרשויות בארה"ב. בנו מארק, מחזיק המניות העיקרי בחברה שהוקמה על סמך הטכנולוגיה של אביו, ייאלץ להתפטר מכל תפקידיו בחברה ולמכור את כל מניותיו

13.06.2014, 12:21 | אסף גלעד

עסקת ענק בעולם הפוקר המקוון. משפחת שיינברג הישראלית לשעבר, המתגוררת כיום באי מאן, מוכרת את ענקית הפוקר המקוון Pokerstars לספקית הציוד להימורים הקנדית Amaya Gaming תמורת 4.9 מיליארד דולר.

קראו עוד בכלכליסט

העסקה מסמנת למעשה את יציאת משפחת שיינברג, ובראשם מארק שיינברג ואביו, ישי שיינברג, ישראלי לשעבר שהיגר לקנדה, מעסקי הפוקר. מארק, מחזיק המניות העיקרי בחברה שהוקמה על סמך הטכנולוגיה של אביו, ייאלץ להתפטר מכל תפקידיו בחברה ולמכור את כל מניותיו.

ישי (מימין) ומארק שיינברג. הבן מחזיק ב-75% מהחברה ישי (מימין) ומארק שיינברג. הבן מחזיק ב-75% מהחברה ישי (מימין) ומארק שיינברג. הבן מחזיק ב-75% מהחברה

החברה עומדת מאחורי המותג פוקרסטארס היא Rational Group, הרשומה באי מאן הסמוך לאיים הבריטים, ומארק שיינברג מחזיק בה 75% מהמניות. מארק נחשב למייסד החברה ב-2001 בהתבסס על טכנולוגיה שפיתח אביו ישי, מייסד ובעל השליטה בחברת PYR תוכנה שהוקמה בשנת 2000 בקנדה.

באופן רשמי, שיינברג אינו מחזיק בתפקיד רשמי בחברה. הוא שימש בעבר סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה, אך כיום הוא משמש כיועץ לחברה ואינו מחזיק במניותיה. ועם זאת, הדבר לא הפריע לתובע הכללי של מנהטן להכריז בשנת 2011 על ישי שיינברג כעל בעל השליטה בחברה ולהכלילו כמבוקש ברשימה בת 11 מבוקשים בכל עולם ההימורים המקוונים. שיינברג, מצידו, מכחיש בתוקף את כל ההאשמות נגדו.  

משפחת שיינברג, פוקרסטארס, עם שחקני אושן 13 משפחת שיינברג, פוקרסטארס, עם שחקני אושן 13 משפחת שיינברג, פוקרסטארס, עם שחקני אושן 13

פוקרסטארס היא כיום חברת הפוקר המקוון הגדולה בעולם, כשהיא נחשבת גם לבעלת המותג פול טילט פוקר, בעבר המתחרה הגדולה שלה. חברת משחקי ההימורים Amaya היא בסך הכל חברה בורסאית קנדית הנסחרת בבורסה של טורונטו בשווי של 1.33 מיליארד דולר הממוקדת במשחקי הימורים למובייל. ובכדי לממן את העסקה, נתמכה החברה בענקיות דוגמת בלאקסטון ו-GSO גלובל פרטנרס שירכשו יותר מ- 675 מיליון במניות בכורה, וכן דויטשה בנק, מאקווארי קפיטל וברקליס שיספקו 2.9 מיליארד דולר באשראי כדי לממן את העסקה.

הרוכשת אמאיה מנוהלת על ידי דיוויד באזוב, יהודי קנדי המגיע ממשפחה גיאורגית שעלתה לישראל ולאחר מכן היגרה לקוויבק שבקנדה, וכן על ידי דניאל סבאג. מקורבים לעסקה מבהירים כי טרם העסקה לא היה קשר בין משפחות שיינברג ובאזוב. החברה בעלת רישיונות להפעלת משחקי לוטו וקזינו בקנדה ובארה"ב, ופוקרסטארס, שמבקשת להיכנס לשוק האמריקאי, מעוניינת להסתמך על יכולותיה וקשריה.

זהו סוף משמח לסיפור המוזר והמורכב של ענקית הפוקר, שסיפורה נחשף בעבר ב"כלכליסט", וזהו גם סוף דרכם בחברה של מארק שיינברג ושל אביו, ישראלי לשעבר שירד לקנדה בשנות השמונים כעובד IBM, והוכרז כאמור, כמבוקש בשנת 2011 על הסוואת כספי הימורים באמצעות חשבונות בנק פיקטיביים שביצע לכאורה. גם האשמה זו הוכחשה מכל וכל בידי שיינברג האב.

ישי שיינברג עדיין עומד בפני אישום פלילי בארה"ב על ביצוע עבירות לכאורה, אך מכחיש את הטענות נגדו. למרות ששימש בעבר כסמנכ"ל הטכנולוגיות של החברה (CTO), כיום הוא אינו מחזיק בשום תפקיד רשמי בה. בנפרד, הגיע בנו מארק שיינברג להסכם בשנת 2013 עם הרשויות בארה"ב לביטול התביעות האזרחיות נגדו, ללא הודאה על ביצוע עבירה. למעשה, שום פעולה פורמלית לא בוצעה כלפי מארק, ולא עומדות נגדו שום תביעות משפטיות עד היום. החברה המפעילה את פוקרסטארס, Rational Group, הגיעה להסכם עם הרשויות האמריקאיות במסגרתו שולמו 730 מיליון דולר והוסכם כי לא התבצעה עבירה וכן לא נעשה מעשה בלתי חוקי על ידי החברה.

עלה מליטא

שיינברג עלה מליטא לישראל עם אשתו בשנת 1971, לחם במלחמת יום הכיפורים ולאחר שחרורו מהצבא עבד כמתכנת ביבמ בתל אביב. באמצע שנות השמונים עקר לקנדה ועבד בסניף יבמ המקומי. לאחר מכן פרש כדי לסייע לבנו, מארק שיינברג (41), להקים את חברת פוקרסטארס שהתבססה על טכנולוגיה שפיתח עבור משחקי פוקר בחברת PYR שהקים. הן מארק והן ישי הם בעלי אזרחות קנדית וישראלית, ושניהם מתגוררים כיום באי מאן.

פוקרסטארס הוקמה ב-2001 והפכה לאחת משחקניות הפוקר הגדולות בעשור הראשון של המיליניום, בנוסף למתחרות כמו פארטי גיימינג ופול טילט פוקר. התעשייה צברה תאוצה לאחר שרואה חשבון אלמוני מטנסי, שכינה עצמו כריס מאנימייקר ("המליאן"), זכה במיליוני דולרים בטורניר הפוקר העולמי, כשאת המקום בשולחן הרוויח בנצחון במשחק באתר פוקרסטארס.

פוקרסטארס צמחה במהירות עד החלטת הממשל האמריקאי לאסור על הימורים מקוונים בשטחי ארה"ב, ועם זאת היא הפכה לאחת מחברות הפוקר היחידות, יחד עם פול טילט פוקר, שאפשרה למשתמשים אמריקאים להתחבר אליה גם לאחר האיסור על הימורים מקוונים במדינה שהושת ב-2007. הן פוקרסטארס והן פול טילט פוקר פעלו בחופשיות תחת עינו הפקוחה של החוק האמריקאי, ובינתיים צברו עוצמה רבה בקרב שחקני הפוקר בארה"ב, עד שבשנת 2011 צבאו התובעים הפדרלים על החברות והפסיקו באופן זמני את פעילותן.

בדיעבד, הועילה הפשיטה דווקא לפוקרסטארס; המתחרה פול טילט קרסה לאחר שהואשמה בתרמית פונזי ובכך נוצרה הזדמנות פז לפוקרסטארס לרוכשה בסכום נמוך יחסית של 731 מיליון דולר מידי בית המשפט.

כל אותה העת, נותר ישי שיינברג עצמו מבוקש ורגליו לא דרכו על אדמת ארה"ב. אלא שהחברה שבבעלות בנו, שהגיעה להסדר עם הרשויות וכנגדו לא עומדות טענות, הפכה לחברת הפוקר המקוון הגדולה בעולם, עם הכנסות שהגיעו בשנה שעברה ל-1.1 מיליארד דולר ו-EBITDA של 420 מיליון דולר. ועם זאת, קשריה של משפחת שיינברג לחברה הפכו לאבן ריחיים על צווארה. למרות ההקלות ברגולוציה על פוקר בארה"ב והחלטתן של מספר מדינות, בהן ניו ג'רזי, לאפשר הימורים מקוונים בשטחן, הקשר של החברה עם השיינברגים זכה לביקורת. מדינת ניו ג'רזי, למשל, החליטה לדחות את הדיון על מתן רישיון לחברה בשנתיים בגלל קשריה לישי שיינברג. בינתיים, מתחרות כמו סיזרס ו-MGM השיקו פעילויות הימורים מקוונים משלהן, כך שהצורך של פוקרסטארס להפריד את קשריו עם המשפחה צץ ועלה, כך שהאקזיט של משפחת שיינברג היה רק עניין של זמן.

תגיות