אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גרנובסקי נפגע מהדחת הפטרונים באוקראינה צילום: אוראל כהן

גרנובסקי נפגע מהדחת הפטרונים באוקראינה

הדחת נשיא אוקראינה מעכבת העברת חוב של 11 מיליון דולר עבור מימוש האופציה לרכישת מניות, חוששים מקורבים לעסקת רכישת השליטה באמבלייז. גרנובסקי: החוב ישולם בימים הקרובים

16.06.2014, 07:11 | גולן חזני

לטלטלה השלטונית באוקראינה עלולות להיות השלכות מהותיות על הפעילות העסקית של אלכסנדר גרנובסקי. מקורבים לעסקת אמבלייז חוששים כי זהו הרקע לעיכוב של ארבעה חודשים בהעברת תשלום של 11 מיליון דולר, מצד גרנובסקי, עבור מימוש האופציה לרכישת מניות נוספות באמבלייז. את העסקה לרכישת אמבלייז עשה גרנובסקי באמצעות חברת חבד 770 שבבעלותו (25% מאמבלייז) והחברה־הבת (20%) ישראל 18.

קראו עוד בכלכליסט

אלכסנדר גרנובסקי, צילום: אוראל כהן אלכסנדר גרנובסקי | צילום: אוראל כהן אלכסנדר גרנובסקי, צילום: אוראל כהן

 

החוב ישולם בקרוב

 

בסך הכל שילמו ישראל 18 וגרנובסקי 20.5 מיליון דולר מתוך 31.5 מליון דולר עבור רכישת 21% ממניות ההצבעה באמבלייז מידיהם של נפתלי שני וקרן פורטיסימו שמכרו לו את המניות שכבר הועברו לרשותו. גרנובסקי מחזיק כעת ב־45% מאמבלייז, אולם כאמור, נותר עם חוב של 11 מיליון דולר.

 

מחברת ישראל 18 נמסר בתגובה כי רכישת האופציה תושלם בימים הקרובים. בינתיים שילם גרנובסקי בשל העיכוב קנס של מיליוני שקלים לפורטיסימו ולשני, אולם הן שני והן פורטיסימו סבורים כי בקרוב אכן יועבר להם התשלום המלא עבור האופציה.

השפעת חילופי השילטון

 

מפרסומים בתקשורת באוקראינה, עולה כי גרנובסקי נחשב למקורב לויקטור ואלכסנדר ינוקוביץ, בניו של הנשיא המודח ויקטור ינוקוביץ, כאשר תור הזהב והפריחה הגדולה של עסקיו של גרנובסקי ושותפו בוריס קאופמן, החלה ב־2010 עם עלייתו של ינוקוביץ לשלטון. כעת, משניטלה מהפטרון עמדת הכוח שלו, נותרו גרנובסקי וקאופמן חשופים לשינויים דרמטיים באווירה העסקית הכללית באוקראינה, כאשר חלק לא קטן מהשינויים מכוון היישר לשני האוליגרכים. המקרה הבולט ביותר הוא תביעה נגד חברת Chernomortekhflot של גרנובסקי וקאופמן שהתנהלה כבר זמן רב למדי ובעצלתיים, אך זכתה לתאוצה מפתיעה ולהחלטה קשה עבור האוליגרך מאודסה ב־15 במאי, כמעט מיד עם חילופי השלטון.

החברה חוייבה לשלם פיצויים של 6 מיליון דולר לרשות הנמלים האוקראינית על מה שנפסק כהפרת חוזה, שלפיו הייתה אמורה החברה להקים קומפלקס לפריקת מטענים בהיקף של 44 מיליון דולר ועליו קיבלה מקדמה של 6 מיליון דולר. על פי החלטת בית המשפט האוקראיני החברה של גרנובסקי לא בנתה את הקומפלקס. החוזה הגדול נחתם עם החברה ב־2010, עת מינויו של ינוקוביץ לנשיא אוקראינה. בתחילת מאי נפתח גם תיק פשיטת רגל נגד Chernomortekhflot על חוב של חצי מיליון דולר לקרן הפנסיה של עובדי החברה. היקף החובות של החברה, שאותה רכשו גרנובסקי וקאופמן ב־2006, מסתכמים נכון להיום ב־30.6 מיליון דולר.

עזיבתו של ינוקוביץ את הזירה הפוליטית היא לא המכה היחידה שספגו עסקיו של גרנובסקי. כתוצאה מהשתלטותה של רוסיה על חצי האי קרים נאסרה פעילותם של חלק מהבנקים האוקראיניים באיזור ובהם גם פינבנק (finbank) של גרנובסקי. פעילותו של פינבנק, אחת האחזקות המרכזיות של גרנובסקי שהוקם על ידו ב־1993, הופסקה גם בסימפרופול, אחת מהערים הגדולות באוקראינה. מקבוצת גרנובסקי סירבו להגיב על הפרסומים באוקראינה.

ההשתלטות על הקופה

 

במקור גרנובסקי רכש את השליטה באמבלייז באוגוסט 2013 כשחבר לנוחי דנקנר בנסיון לרכוש את השליטה באי.די.בי ביחד עם בעל השליטה הקודם בקבוצה, נוחי דנקנר. הוא תכנן להשתלט על אי.די.בי באמצעות קופת המזומנים של אמבלייז שבה היו 145 מיליון דולר.

מספר שבועות קודם לכן סגרו דנקנר וגרנובסקי את תנאי השליטה המשותפת באי.די.בי, לאחר שדנקנר התנתק משותפו לדרך, אדוארדו אלשטיין. בעקבות ההצטרפות לגרנובסקי החליט אלשטיין להתמודד לבדו ומאוחר יותר חבר למוטי בן־משה והשניים זכו בשליטה באי.די.בי. לאחר כישלון ההשתלטות על אי.די.בי, אמבלייז תחת שליטתו של גרנובסקי, ביצעה כבר רכישה בכספי המזומנים שבקופתה, כשרכשה את השליטה (58%) בחברת ויליפוד תמורת 268 מיליון שקל.

תגיות