אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

פרסום ראשון

יו"ר איגוד המזון: "תעשיית המזון תחת מתקפת רגולציה חסרת תקדים"

חודשיים וחצי לאחר שאיציק תמיר כינס את יצרני המזון במטרה ליצור קמפיין לשיפור תדמית הענף, הוא יוצא במתקפה נגד הממשלה: "שינויים רגולטוריים בלתי פוסקים פוגעים באופן עמוק ביכולתם של התעשיינים להמשיך ולייצר"

16.06.2014, 09:50 | נורית קדוש

כחודשיים וחצי אחרי שנחשף ב"כלכליסט" כי יצרני המזון נפגשו במשרדי קוקה קולה במטרה להבליט את חלקה של המדינה בעליית מחירי מוצרי המזון, במסגרת קמפיין לשיפור תדמית תעשיית המזון, יוצא איציק תמיר, מנכ"ל קוקה קולה ישראל המכהן כיו"ר איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים, במתקפה נגד הממשלה: "תעשיית המזון תחת מתקפת רגולציה חסרת תקדים. חדשות לבקרים מונחתות על ראשם של מפעלי המזון תקנות מכאן ומכאן, בקשת עצומה של נושאים. שינויים רגולטוריים בלתי פוסקים פוגעים באופן עמוק ביכולתם של התעשיינים להמשיך ולייצר, ברצונם של יזמים חדשים להצטרף ולהשקיע, ומעבר לכל – הרגולציה המוגברת באה גם לידי ביטוי במחיר המוצר לצרכן, מאחר ולשינויים התכופים בתקנות יש עלות משמעותית כבדה".

קראו עוד בכלכליסט

תמיר מדגיש כי תעשיית המזון מהווה אחד המעסיקים הגדולים בישראל. בישראל ישנם 1,717 מפעלי מזון ו-14.3% מכל מפעלי התעשייה בארץ הן יצרניות בענף המזון והמשקאות. 17% מסך המועסקים בתעשייה בארץ עובדים בענף המזון והמשקאות, המעסיק באופן ישיר כ- 65 אלף עובדים. בדבריו, ניתן לזהות כי תמיר מאותת לרגולטורים כי הכבדת הרגולציה על הענף עלולה להוביל לגל פיטורים. "כל חברת מזון מבינה את האחריות הכבדה המוטלת על כתפיה: לשמור על פרנסתם של העובדים בתעשייה".

תמיר גייס לטובת קמפיין שמטרתו העברת האחריות ליוקר המחיה לממשלה, את עו"ד אלדד כורש, יועץ משפטי לאיגוד ושותף מנהל במשרד עורכי הדין עמית פולק מטלון ושות', שהתייחס לחוק הריכוזיות, חוק המזון וגילויי דעת שפרסם לאחרונה הממונה על ההגבלים בנוגע לרווחיות מוצרי מונופול והעברת מידע בין חברות במסגרת מו"מ למכירתן: "הקו המנחה של כל אלה הוא שינוי שורשי בהיקף ההתערבות הממשלתית בחיי המסחר, בזכות הקניין ובחופש החוזים. התערבות זו באה לידי ביטוי בעיקר בהרחבת סמכויותיו של הממונה על ההגבלים העסקיים, תוך שינוי תפיסתי עמוק ביחס לתפקידה של הרשות להגבלים עסקיים. הרשות משנה פניה מרשת מגוננת שתפקידה למנוע פגיעה בתחרות, לרשות פרו אקטיבית, שתפעל ליצור סביבה תחרותית יותר תוך התערבות רגולטורית אגרסיבית, לא אחת תוך דחיקתן של זכויות יסוד, משפטיות וקנייניות".

איציק תמיר. "חדשות לבקרים מונחתות על ראשם של מפעלי המזון תקנות מכאן ומכאן", צילום: עמית שעל איציק תמיר. "חדשות לבקרים מונחתות על ראשם של מפעלי המזון תקנות מכאן ומכאן" | צילום: עמית שעל איציק תמיר. "חדשות לבקרים מונחתות על ראשם של מפעלי המזון תקנות מכאן ומכאן", צילום: עמית שעל

על רקע זה יש להזכיר כי לפני כ-7 חודשים התעמת בפומבי רוני קוברובסקי נשיא קוקה קולה ישראל עם הממונה על ההגבלים העסקיים, דויד גילה, על רקע גילוי הדעת שפרסם גילה בדבר הגבלת רווחיות מוצרי מונופול. במהלך נאומו של גילה בכנס של התאחדות התעשיינים ומשרד עורכי הדין עמית פולק מטלון,התפרץ קוברובסקי וקרא לעברו: "אתה נוטש את תפקידך כממונה על התחרות, הולך להגן על הצרכנים - ופה יש לך הרבה מתחרים. הרי אם אתה תוריד את המחיר עבור הצרכן לא צריך תחרות בין החברות". גילה השיב לקוברובסקי כי "המטרה של רשות ההגבלים היא הגנה על התחרות למען הצרכן, אבל גם הגנה על הצרכן ממונופול שמנצל את המצב לרעה. דווקא יוצאי הדופן הם אלה שחושבים רק על תחרות ולא על ניצול לרעה של מעמד של מונופול". עוד במסגרת היחסים בין קוקה קולה לרשות להגבלים יש להזכיר כי לפני כחודשיים פשטו חוקרי ההגבלים על משרדי קוקה קולה בבני ברק וזימנו חלק מבכירי החברה לחקירה.

דיויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים, צילום: אוראל כהן דיויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים | צילום: אוראל כהן דיויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים, צילום: אוראל כהן

בהקשר לגילוי דעת זה, טוען עו"ד כורש "גילוי הדעת בנושא התערבות במחירי מונופולים מהוה שינוי מהותי בתפיסת רשות ההגבלים את תפקידה. עד לעת האחרונה עמדת הממונים לדורותיהם היתה הדרת ידה של הרשות מכל עיסוק בתחום הפיקוח על המחירים והתערבות בקביעת מחירים. הרשות התמקדה בטיפול מונע ובכשלים מבניים בשווקים השונים. בגילוי דעת זה מבקשת הרשות לשנות את עורה וליטול לעצמה סמכויות נרחבות הדוחות במהותן לאלו אשר העניק המחוקק למערך הפיקוח על המחירים".

גם עו"ד שלו בראנץ מעמית פולק מטלון ושות' הלין על ריבוי הרגולטורים האחראים על הענף. "מתוך עשרה קבין של רגולציה שנחתו על התעשייה, מפעלי הזון זכו בתשעה. ריבוי הרגולטורים מחמיר רעה חולה אחרת המאפיינת את התקינה הישראלית בכלל והיא היעדר מנגנון לבחינת השלכותיה הרוחביות".

עוד גייס תמיר את אלון דוידי, ראש עיריית שדרות לטובת המאבק. לדברי דוידי: "מאות מתושבי שדרות והסביבה מועסקים במפעלי אסם, שטראוס, תפוגן ומפעלי מזון נוספים באזור התעשייה בעיר. אותן חברות מזון מגדילות את מקורות התעסוקה באזור ומהוות עוגן כלכלי לשדרות. לכן, גם אם מופנית ביקורת כלפי התעשיה הישראלית, ראוי לזכור כי בסופו של יום, זו מספקת פרנסה לעשות אלפי תושבים ולכולנו יש אינטרס בפריחתה. על קברניטי המדינה לזכור זאת ולשמור עליה מכל משמר, שהרי היא עורק החיים העיקרי שלנו".

תגיות