אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היועץ בבנק לא טרח לעדכן לקוח שמניה שרכש בהמלצתו צנחה ב-92% צילום: שאטרסטוק

היועץ בבנק לא טרח לעדכן לקוח שמניה שרכש בהמלצתו צנחה ב-92%

כמידי שנה ערכה רשות ני"ע ביקורת בקרב מערך הייעוץ הבנקאי. הממצאים מצומצמים אך עדיין מעידים על חוסר מקצועיות בקרב חלק מהיועצים: "יועץ בבנק לא יידע לקוח על הצעת רכש לאג"ח שיכלה להקטין את ירידת הערך שלה"

16.06.2014, 11:38 | רחלי בינדמן

בתחילת 2015 עתידים היועצים הפיננסים בבנק להתמודד עם אתגר לא פשוט. לראשונה הם יוכלו להמליץ ללקוחותיהם על קרנות נאמנות זרות על פני קרנות נאמנות מקומיות. אלא שמכיוון שבקרנות זרות יש לבצע עמלת המרת מט"ח, הבנק ירוויח יותר משיווק קרן זרה ולכאורה עלולה להיווצר הטיה של היועץ להעדפת הקרן הזרה על פני הקרן המקומית. ברשות ני"ע הבהירו כי בכוונתם להמשיך ולערוך ביקורות סמויות בקרב היועצים כדי לוודא שהם מספקים ייעוץ אובייקטיבי ללא הטיות.

רק אתמול פרסמה הרשות את הדו"ח השנתי המסכם ממצאים לגבי ביקורות שערכה, בין השאר בקרב יועצים בבנק. לא ברור אם זה אומר משהו, אך הדו"ח של 2013 מצומצם משמעותית מזה של 2012 בהיקפו ובממצאים שעלו בו.

ובכל זאת, הוא עדין חושף התנהלות בעייתית של יועצי השקעות בבנק. ברשות ני"ע טוענים כי חל שיפור משמעותי בהתנהלות ובמקצועיות של היועצים בבנק שנמנעים מלנצל את הייעוץ כדי למקסם את רווחי הבנק.

כך למשל מצאה הרשות באחד הבנקים כי יועץ המליץ ללקוח לרכוש איגרת חוב. לאחר יומיים המליץ היועץ ללקוח להכפיל את השקעתו באותו אג"ח ולאחר חודש המליץ לו למכור חלק מהאחזקה. אולם כאשר לאחר זמן מה ביקש הלקוח למכור את כל ההחזקה הנותרת התברר שאינו יכול לעשות זאת שכן הסכום המינימלי למכירת אג"ח הוא פי 5 מיתרת האחזקה שנותרה לו. כלומר, כדי למכור, יהיה עליו לרכוש עוד סכום השווה פי 4 מהיתרה ואז למכור את הכל, או לחלופין להמתין עד למועד פירעון האג"ח (המתנה של מספר שנים). התברר כי היועץ לא ציין מלכתחילה ללקוח כי מכירת האג"ח תתאפשר רק כנגד החזקת סכום מינימלי.

חשוב לציין כי הבנקים מרוויחים כאשר לקוח מבצע פעולות תכופות בני"ע בזכות עמלות הקנייה והמכירה שהם גובים עבור כל פעולה.

שמואל האוזר , יו"ר רשות ני"ע (ארכיון), צילום: תמיר לוי שמואל האוזר , יו"ר רשות ני"ע (ארכיון) | צילום: תמיר לוי שמואל האוזר , יו"ר רשות ני"ע (ארכיון), צילום: תמיר לוי

ממצא אחר של הביקורת העלה כי כאשר לקוח ביקש המלצה לרכישת מניה וביצע רכישה בהתאם להמלצת היועץ, המניה ירדה לאחר מכן ב-92% לאורך שלוש שנים בהן החזיק הלקוח במניה. אלא שבמהלך 3 שנים בהם אירעו בחברה שהנפיקה את המניה אירועים מהותיים, קוימו על הלקוח 11 פגישות ייעוץ שבאחדות מהם אף נדון מכלול ההשקעות בתיק שלו. ואולם באף אחת מהשיחות הללו לא התייחס היועץ להשקעות במניה כאמור. ברשות מציינים כי יש חשש "לייעוץ שאינו מקצועי".

מקרה דומה שמצאה הרשות הוא על לקוח שהשקיע באג"ח לאחר המלצה שקיבל מיועץ. שער האג"ח ירד משמעותית ולאור זאת ניתנה למחזיקי האג"ח הצעת רכש שהיה בה כדי לצמצם את ההפסד בהשקעת הלקוח באג"ח. נמצא שהלקוח לא ניצל את חלון ההזדמנויות פשוט משום שהבנק לא טרח ליידע את הלקוח באופן מסודר בדבר ההזדמנות להקטין את נזקו.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
לקוחות רוצים הכל בחינם!!!
מה שלקוחות מפספסים והן הרגולטור ובכלל כמעט כולם זה שכולם רוצים הכל ובחינם. אז שמשיהו יחשוב על זה. יועץ השקעות בבנק שעובד בממוצע 8-9 שעות ביום שמתוכם כ6 שעות עם קבלת קהל, לא יכול ולא מסוגל לבצע מספיק ניתוחים ואנליזות ע"מ לקרוא את הדוחות הכספיים של כל חברה בשוק, יתרה מזו, עם העמלות שכל אפס עם תיק של עשרים אלף רוצה עמלה של 0.1% וכמובן פטור מדמ"ש הבנקים גם מצמצים את מספר עמדות היועצים או שמעמיסים על יועץ 350 לקוחות וגם שמעתי על יותר, ואם נחזור למספר השעות שיש ביום ונסכום על כל השעות שיש בחודש נבין שליועץ יש סה"כ 160 שעות עבודה בחודש. כלומר פחות מחצי שעה ללקוח בממוצע, ועכשיו, אם לקוחות היו משלמים עמלות קצת יותר גבוהות ובלי להתבכיין כל הזמן אז הבנקים היו יכולים להחזיק יותר יועצים ויותר אנליסטים ע"מ להפחית את הזמן פר לקוח ולהגדי את זמן האנליזה והרחבת הידע!!!!
הומני , חיפה  |  16.06.14
4.
ממליץ לאנשים לא להסתבך ולהשקיע בקרנות נאמנות מתאימות
לפעמים יועץ ההשקעות בבנק מייעץ לקנות אג"ח בודד או מניה בודדת. אני נגנב מזה כי זאת פשוט רשלנות. עבור לקוח עם תיק שקטן ממליון ש"ח, אין שום סיבה להחזיק מניה בודדת או אג"ח בודד. מי שלא מתאים לו דמי הניהול הגבוהים של קרנות הנאמנות שפשוט יעבוד עם קרנות מחקות או תעודות סל, אלו הכלים המתאימים ביותר למשקיע הקטן. תלמדו לבחור קרנות טובות או תמהיל נכון של מדדים ותשמרו את התיק פשוט, בלי הרבה חוכמות. אפשר להרכיב אחלה תיק עם 2 תעודות סל בלבד: תעודת אג"ח כללי ותעודה על ת"א 25 או 100. זהו.
דודו  |  16.06.14
לכל התגובות