אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שחקן החיזוק המפתיע בקרב נגד בן־דב על סקיילקס: יוסי ארד צילום: אוראל כהן

שחקן החיזוק המפתיע בקרב נגד בן־דב על סקיילקס: יוסי ארד

יעקב לוקסנבורג רוצה להיות נציג האג"ח הלא מובטחות ומגייס לצדו את מנכ"ל טאו לשעבר, שהיה יד ימינו של אילן בן־דב. הצרות של בן־דב לא נגמרות: משרד המשפטים דחה את בקשתו להחרגה מחוק הריכוזיות לשם המשך אחזקתו בפרטנר

17.06.2014, 07:12 | גיל קליאן וגולן חזני

אסיפת האג"ח של סקיילקס הפכה אתמול מהר מאוד למופע של לוקסי - יעקב לוקסנבורג, בעל השליטה בחברת לפידות ואחד המחזיקים הגדולים באג"ח סקיילקס והחברה־האם שלה סאני. לוקסנבורג הגיע לחדר האסיפה בליווי מיני־פמליה שכללה שותף מפתיע - יוסי ארד, לשעבר מנכ"ל טאו, שכעת חבר ללוקסי במאמציו לנהל את סקיילקס במקום אילן בן־דב. למרות שארד ובן־דב עבדו בצמוד בעבר, בשנים האחרונות השניים לא בקשרים טובים. עד כדי כך שמקורב לחברה אמר ל"כלכליסט": "ספק שבסקיילקס בכלל מועסקים כיום מנהלים בכירים שהיו בעבר מקורבים לארד".

קראו עוד בכלכליסט

כמו כן הצטרפו ללוקסנבורג המשקיע הפרטי ירון יעקבי ומנהל ההשקעות של לפידות אמיר תירוש.

אילן בן-דב, צילום: אוראל כהן אילן בן-דב | צילום: אוראל כהן אילן בן-דב, צילום: אוראל כהן

יעקבי דרש מהנאמנים לאשר מיידית את לוקסנבורג כנציג האג"ח הלא מובטחות (מסתמן כי את האג"ח המובטחות ייצגו פסגות וכלל). האג"ח הלא מובטחות הן שעלולות להיפגע יותר מכל מקריסה של החברה ושל מערכת היחסים עם סמסונג הקוריאנית, שהעניקה לסקיילקס זיכיון למכירת מכשיריה. "אנחנו צריכים מישהו שייקח את הדברים לידיים ואת השליטה מבן־דב", צעק יעקבי. "אנחנו בדקה ה־93, אין לכם זכות לדחות את זה בשבוע, דברים יכולים להיחתך היום. אני רוצה לצאת מהחדר הזה עם תמיכה ועם גושפנקה להיכנס לסקיילקס כנציגים".

באג"ח המובטחות ישנם שעבודים על מניות פרטנר בסכום של כ־90% מהיקף החוב, כך שבסך הכל החוב כלפיהן מובטח.

נציגות האג"ח הסכימה למנות את לוקסי ונציגיו לנציגות האג"ח הלא מובטחות, אך בכפוף להצהרות מעודכנות על היקף האחזקות שלו ושל שותפיו, וכן בכפוף להצהרת ניגוד עניינים. כאן עלולה לצוף בעיה מסוימת עבור לוקסנבורג, שמחזיק באמצעות לפידות שבשליטתו גם באג"ח של החברה־האם סאני. אחזקה זו מעמידה את לוקסנבורג בניגוד עניינים, שכן האינטרס המרכזי שלו בתור מחזיק אג"ח של סאני הוא שסקיילקס תמשיך לחיות ולתפקד, כדי שתספק מזומנים לחברה־האם.

יעקב לוקסנבורג, צילום: אוראל כהן יעקב לוקסנבורג | צילום: אוראל כהן יעקב לוקסנבורג, צילום: אוראל כהן

סאני הודיעה לאחרונה על ביטול הסדר האג"ח שלה. לאור הקשיים של סקיילקס מול סמסונג והסכסוך על השליטה בפרטנר עם חיים סבן, לא ברור כיצד תעמוד סאני בהתחייבויות שהיא נוטלת באמצעות ההסדר. בעלי האג"ח של סאני יתכנסו בחודש הבא, כשעל סדר יומם העמדת האג"ח לפירעון מיידי, בצעד שעלול להוביל את סאני להקפאת הליכים.

בתגובה לחששות לניגוד עניינים אמר תירוש ל"כלכליסט" כי "אין פה ניגוד עניינים. האינטרס המרכזי שלנו הוא בסקיילקס. אנחנו לוקחים את הובלת התהליך מתוך כוונה להגיע להסדר לטובת כולם".

בעיית חוסר אמון

 

באסיפת האג"ח היה לוקסנבורג ברור ונחוש בקשר לתוכניות שלו לסקיילקס. בכוונתו להגיע לקוריאה ולדבר עם סמסונג כדי שלא תפגע בהסכם ההפצה של סקיילקס, וכן להרגיע את הרוחות מול סבן, כדי להבטיח עבודה תקינה בפרטנר. כמו כן, בדעתו לפעול מול בנק מזרחי טפחות כדי שימשיך לממן את הפעילות השוטפת של סקיילקס, ומול אקסלנס, שהחליט אתמול להעמיד חוב של סקיילקס בגובה 50 מיליון שקל לפירעון מיידי. באקסלנס אין חשש ניכר לאיבוד הכסף, שכן החוב כלפי בית השקעות מובטח במניות פרטנר בשווי 91.5 מיליון שקל.

"לאקסלנס יש בטוחות בגובה פי שניים מההלוואה - אז למה למשוך את השטיח? זה חוסר אמון במערכת. את הבעיה מול אקסלנס אפשר לפתור, וגם את הבעיה מול מזרחי. המערכות הפיננסיות רק רוצות בן אדם לדבר איתו", אמר לוקסי לבעלי האג"ח.

על מערכת היחסים מול סמסונג אמר לוקסנבורג: "ממה שאני שומע עכשיו בסביבת סמסונג, אנחנו כמו מטוס שטס על אדי דלק. סמסונג כנראה עוד רגע, אולי היום או מחר, תוציא מכתב לאילן בן־דב: 'שמע, נגמר'. ואז נישאר בלי כלום. המשקיעים יבינו שמבול של מניות יימכר בשוק והנייר יירד 5% ביומיים.

"בכל יום שעובר אנחנו יכולים לקבל סטירת לחי מסמסונג, ולך תחדש את החוזה הזה אחר כך. זה חתיכת נכס שאסור לאבד. לפחות בשביל להרים את המטוס למעלה ניכנס לתמונה, נגיע לסמסונג ונתחיל לדבר. יש נתק בין בן־דב וההנהלה לסמסונג. הנציגות נכנסת מיידית כדי לטפל בנושא הזה", הדגיש.

נציגיו של לוקסמבורג ביקשו גם אישור למינוי מיידי של יצחק בנציוני, מנהל הפעילות של סמסונג שפרש באחרונה מסקיילקס, חזרה לתפקידו כמנהל תחום הטלפונים והאביזרים הסלולריים. פרישתו עוררה חששות גם בקרב מחזיקי אג"ח אחרים, שאף ביקשו כי סקיילקס תפרסם דו"ח עדכני על מצב פעילות מכשירי הסלולר. דו"ח זה ייבחן כביקורת על ידי בנציוני או גורם חיצוני אחר.

מול לוקסנבורג וצוותו ניצב מנכ"ל סקיילקס יהל שחר, שלא הציע תשובות לשאלות של מחזיקי האג"ח. שחר חזר על הצעת החברה למנות דירקטורים מטעם מחזיקי האג"ח, הצעה שאיש לא נענה לה. כשנשאל ישירות אם החברה מוכרת מכשירים מהמלאי בלבד, ואם סמסונג מספקת לה סחורה חדשה, אמר שחר שאין ביכולתו למסור מידע שלא דווח לבורסה ולכלל המשקיעים. תשובה זו, מן הסתם, לא הרגיעה את בעלי האג"ח.

לא מקבל הקלות

 

בתוך כך דחה משרד המשפטים את בקשתו של בן־דב לבצע הקלות בחוק הריכוזיות, שיאפשרו את המשך אחזקתו בפרטנר.

ועדת הכספים של הכנסת תדון מחר בבקשתו של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט לאשר תקנות הנוגעות לפרטנר, בשל אחזקתו של בן־דב בחברה באמצעות פירמידת החברות של סאני וסקיילקס. בתקנות מבחין ליכט בין מצבי אחזקה שונים בחברות כפרטנר, שם קבוצת סבן מחזיקה בפרטנר ישירות ולא באמצעות פירמידה. בחודש האחרון ניסה בן־דב לשכנע את ליכט כי בשל שותפותו עם סבן המחזיק ישירות בפרטנר, הוא עצמו זכאי לפטור מהוראות חוק הריכוזיות.

בפנייתו לוועדת הכספים קובע ליכט כי יש להבחין בין "שולט גדול" בחברה כמו סבן, העושה זאת שלא דרך פירמידה, לבין "שולט קטן" כמו בן־דב, השותף בהסכם כמיעוט באמצעות פירמידת חברות.

כפי שפורסם ב"כלכליסט", משנוכח בן דב שבקשתו להקלה נדחית, שינה טקטיקה ודרש להחיל על סבן את אותן הוראות החלות עליו, אף על פי שאחזקתו של סבן ישירה. סבן פנה לבורר כדי לפרק את השותפות עם בן־דב בפרטנר, בטענה שבן־דב הפר הסכמים וניסה לפגוע בחברה.

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
לוקסי דרך סאני צריך לקחת את החברה מבן דב ולנהל הסדר כבכל מניות וכבעל החוב
בסה"כ מה שיש לנו הוא הימור מאוד גדול של אילן בן דב על חשבון הנושים. לאילן בן דב אין מה להפסיד. הוא שם הימור מאוד גדול כמבחינתו המשמעות היא לייצר ערך עודף בסקיילקס וערך עודף בסאני ורק אז כבעל מניות סאני יהיה ערך כלשהו למניות שלו. אינטרס הנושים הוא הפוך לחלוטין, האינטרס של בעלי אגרות החוב הוא לקבל את הכסף עדיף במועד. אם ישאר משהו לאחר הפרעון הכסף ישמש להחזר החוב לנושים בסאני. אילן בן דב בהימור שלו מייצר מלחמה מול גופים מאוד חזקים כמו סבן וסמסונג. במצבו אין לו שום יכולת להלחם בהם - אין לו את הכסף ובטח לא את הזמן. התקווה שלו (להבנתי) היא שמהאנדרלמוסיה שהוא מייצר משהו מהגדולים יגיד: נמאס לי ממנו תנו לו כמה דולרים ושילך לדרכו. עושה רושם שלא סבן ולא סמסונג לא הולכים בכוון הזה ולכן הנושים של סאני ובטח הנושים של סקיילקס צריכים לקחת ממנו את החברה ולנווט אותה על מנת לשלם את החובות המבוטחים תחילה בסקיילקס וכך לשחרר בטוחות לכולם. ההימור (להבנתי) של אילן בן דב גרם לו לשעבד באג"ח י פי שניים בטחונות מההלוואה צמודת המדד שהוא לקח 9%+ צמוד + 200% בטחונות - נראה לכם שפוי? זה הימור ענק שלא לטובת הנושים. על כן, לדעתי, לוקסי ושותפיו באג"ח סאני צריכים לקחת את מניות החברה סקיילקס מבעלי המניות הנוכחיים, לתת אופציות למניות המעוט בסקיילקס ומח"מ ארוך יותר ומחיר ממוש גבוה יותר למניות המעוט בסאני. ולנהל את החברה לטובת פרעון החוב תחילה לבעלי הבטחונות 200% כמו סדרה י ואקסלנס כולל הקדמה של פרעונות. ממוש מתון של הנכסים ותשלום החובות תוך ניסיון לשמור על זיכיון סמסונג ארוך ככל האפשר. במתווה הגיוני, ללא עומס של פרעונות לשלם למעט החוב המבוטח, ניתן לשלם עד מלוא החוב באג"ח סקיילקס ולהותיר ערך כלשהו לבעלי המניות. זה המסלול שלדעתי יש להוביל.
לקחת את החברה  |  17.06.14