אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל מזרחי טפחות: "גם העשירון העליון לא יכול לרכוש דירה בת"א" צילום: אבשלום ששוני

מנכ"ל מזרחי טפחות: "גם העשירון העליון לא יכול לרכוש דירה בת"א"

אלדד פרשר, תקף בכנס הנדל"ן השנתי של ארנסט אנד יאנג את הממשלה ואמר: "הנדל"ן משמש להגדלת הפערים החברתיים ולהגדלת המרחק בין מרכז ופריפריה"

17.06.2014, 10:46 | יעל דראל ויניב רחימי

"גם העשירון העליון לא יכול לרכוש דירה בת"א", כך אמר היום (ג') מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, אלדד פרשר, בכנס הנדל"ן השנתי של ארנסט אנד יאנג שהתקיים בשיתוף עם משרד עו"ד שטיינמץ, הרינג, גורמן ושות' בתל אביב.

"אנחנו קרובים מאוד להיות המדינה הכי יקרה בעולם במדד רכישת דירה", אמר פרשר. "137 משכורות על פי הנתונים האחרונים, כאשר רק לפני חמש, שש או שבע שנים - היינו בפחות ממאה משכורות. אין מדינה שיש לה שיעור כל כך בעייתי לרכישת דירה – ומכאן נובע השיח הציבורי, אבל צריך לשים את היד על הבעיה והבעיה היא המדיניות".

פרשר הציג נתונים על יכולת רכישת הדירות של העשירונים בישראל ואמר כי "היום גם עשירון 9 לא יכול לקנות דירה בירושלים או בגוש דן". פרשר מתח ביקורת על מדיניות הממשלה לאורך השנים האחרונות ואמר כי "הבעיה המרכזית של שוק הנדל"ן מתחילה בתל אביב. דירה ממוצעת של 4 חדרים בתל אביב, על פי הלמ"ס, עולה בתל אביב כ-2.7 מיליון שקלים ולכן רוב המחאה הציבורית שהתעוררה במחאה החברתית דיברה על חוסר האפשרות לרכישת דירה בגוש דן, אבל כשמתרחקים – רואים שבצפון ובדרום המחירים עומדים על כ-30% מהמחירים בתל אביב - אבל במקום לנצל את ההזדמנות שאנשים לא יכולים לקנות בגוש דן ולהתמקד בפריפריה, המדינה ממשיכה לשחרר קרקעות במרכז – וזה הפספוס של ממשלת ישראל". 

 

אלדד פרשר, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, צילום: עמית שעל אלדד פרשר, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות | צילום: עמית שעל אלדד פרשר, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, צילום: עמית שעל

פרשר ציין כי "כבר עשרות שנים שהמדינה משקיעה עשרות מיליארדים בניסיון להביא אוכלוסיה לפריפריה והנה השוק יצר הזדמנות, כי אנשים לא יכולים לרכוש דירה במרכז – אבל במקום זה ההשקעה במרכז מגדילה את הפערים בין מרכז לפריפריה ומגדילה את הפערים החברתיים".

פרשר הציג נתונים לפיהם, בין 15%-17% בלבד הם דירות להשקעה בשוק וכי שוק הנדל"ן גדל מ-45 מיליארד שקל ב-2011 ל-52 מיליארד שקלים ב-2013. "הנתונים לגבי שוק הנדל"ן הם שבמשך שנים, מ-2000 עד 2007 כמות התחלות הבניה היתה נמוכה משמעותית בהשוואה לביקוש וכתוצאה מהגידול המתמיד בביקוש – נוצר פער גדול החל משנת 2007. בשנתיים האחרונות אנחנו רואים גידול משמעותי בגמר הבנייה ורואים מאמצים אמיתיים מצד הממשלה אבל ייקח לבעיה הזו לפחות שנתיים להיעלם.

"החליטו להקים את חריש אבל לא דיברו עם הבנקים"

פרשר התייחס בדבריו לבנייה בחריש ואמר "בחריש שווקו 4,600 יחידות דיור לבנייה בבת אחת, מתוכן כ-2,600 יחידות דיור לקבוצות רכישה גדולות של בין 500 ל-600 דירות כל אחת. הדבר הזה מקשה על קבלת ליווי פיננסי מהבנקים. החליטו להקים עיר חדשה אבל אף אחד לא דיבר עם הבנקים. אתם יודעים איזה יכולות פיננסיות צריכות להיות לקבוצות הרכישה הללו בחריש? אבל מי שתכנן את הקבוצות במבנה ובגודל שלהן - לא הבין במימון בכלל וגם לא התייעץ והדבר הזה היום תקוע. הדבר הראשון שעשיתי כשנכנסתי לתפקיד היה לבקר בחריש ולמעשה כבר שנה שאנחנו מנהלים שיחות מימוניות בלתי פתורות עם קבוצות הרכישה בחריש".

אורן הוד, מנכ"ל אפריקה ישראל, מתח ביקורת חריפה על המדיניות הממשלתית ואמר: "ההתנהלות בשוק היא התנהלות של כותרות. אנחנו לא יכולים לנהל מדיניות כשכל בוקר משתנות המטרות החברתיות. גם השרים עצמם לא יודעים. יש בעיה אחת שלא מצטלמת טוב זוהי העבודה הקשה. מה שצריך זה להגדיל את כוח האדם שאחראי על קצב מתן האישורים".

תגיות

27 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה