אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"יש 250 אלף פטנטים רק לסמארטפונים" צילום: עמית שעל

ראיון כלכליסט

"יש 250 אלף פטנטים רק לסמארטפונים"

כך מספר ל"כלכליסט" ג'יימס סינגר, מבכירי עורכי הדין בארה"ב לענייני פטנטים. הוא מתריע שהסכנה האמיתית לחדשנות לא נמצאת במלחמות זכויות היוצרים בין ענקיות הטכנולוגיה, אלא בתביעות של טרולי פטנטים שחונקות סטארט-אפים

17.06.2014, 12:47 | עומר כביר
הבעיה החמורה ביותר שאיתה צריכים להתמודד כיום חברות ענק וסטארט-אפים כאחד, אינה קשורה בחדשנות ובכיצד ייראה העתיד - אלא דווקא בפטנטים. המכשיר, שאמור לאפשר לממציא להתפרנס מעמלו, הפך בשנים האחרונות לכלי נשק בתחרות העזה בין החברות הגדולות ולאמצעי סחיטה על ידי טרולי פטנטים - חברות שכל קיומן הנו הגשת תביעות על פטנטים שבבעלותן - שמופנה נגד חברות קטנות וגדולות.

קראו עוד בכלכליסט

הבעיה עולה במשאבים רבים לחברות הגדולות, אבל לדברי עו"ד ג'יימס סינגר, מהפרקליטים הבולטים בארה"ב שעוסקים בתחום הפטנטים, הסכנה האמיתית היא לחברות הקטנות. "התמודדות עם תביעת פטנטים עלולה להביא סטארט-אפ לפשיטת רגל", אמר בראיון ל"כלכליסט". "רק שכר הטרחה בתיק שמגיע למשפט יכול להגיע ל-2.5 מיליון דולר".

עו"ד ג עו"ד ג'יימס סינגר | צילום: עמית שעל עו"ד ג

סינגר, שותף וראש מחלקת הקניין הרוחני בפוקס רוטשילד, ממשרדי עוה"ד הגדולים והמובילים בארה"ב, ביקר לאחרונה בישראל במסגרת בדיקה ראשונית להקמת סניף מקומי של פוקס רוטשילד. עם לקוחותיו של סינגר בתחום הקניין הרוחני ורישום הפטנטים נמנות חברות ענק דוגמת גוגל וזירוקס, לצד מספר גדול של חברות קטנות ובינוניות שנמצאות רק בתחילת דרכן.

חברות שהוקמו רק לצורך הגשת התביעה

סינגר נמצא בלבו של תחום שמהווה כלי הנשק העיקרי של חברות הטכנולוגיה, ובראשן אפל וסמסונג, במאבק על שוווקים ששווים מיליארדים. בשתי התביעות המפורסמות ביותר שהתנהלו בבית המשפט המחוזי בקליפורניה בין אפל לסמסונג נפסקו לאפל פיצויים: כ־600 מיליון דולר בתביעה הראשונה מ־2013 וכ־120 מיליון דולר בתביעה השנייה מלפני כחודש. תביעה משמעותית אחרת שנמצאת רק בתחילת דרכה היא זו שהגיש תאגיד רוקסטאר - שנמצא בבעלות אפל, מיקרוסופט, אריקסון, בלקברי וסוני - נגד גוגל וכל יצרניות האנדרואיד המובילות. במקביל, מרבית חברות הטכנולוגיה מנהלות או ניהלו תביעות הדדיות זו נגד זו: HTC נגד אפל, מיקרוסופט נגד HTC, מיקרוסופט נגד מוטורולה ועוד, שחלקן הביאו לחסימת יבוא ומכירה של מכשירים במדינה מסוימת.

העלויות לכל הליך שכזה, בהכללת התשלום לעורכי דין ועלות ההליך המשפטי, נעות בין עשרות מיליוני דולרים למאות מיליונים, והעלות הכוללת של מלחמת הפטנטים לתעשיית הטכנולוגיה יכולה להגיע לכמה מיליארדי דולרים בשנה.

לאור זאת מוטרד סינגר במיוחד מהאיום שמציבים טרולי פטנטים על המשך החדשנות בעמק הסיליקון, בעיקר בכל הנוגע לסטארט-אפים צעירים. "רק לאחרונה חברה הכריזה שקיבלה השקעה משמעותית מקרן הון סיכון, ושלושה ימים אחר כך קיבלה מכתב מטרול פטנטים", סיפר.

נזקי הטרולים מיליארדי סיבות לכעוס: הטרול שחונק את הסטארט-אפים תביעות מצד טרולי פטנטים גרמו לנזק של 22 מיליארד דולר לכלכלת ארה"ב - מה שגרר צמצום בהשקעות בסטארט-אפים, גוגל מרשה לעצמה לפרסם ברשת תמונות ממחשבי כרומבוק ללא אישור בעליהם ויוביסופט מפגינה שוביניזם יוסי גורביץ, 9 תגובותלכתבה המלאה

"פעמים רבות הם שולחים מכתב התראה לחברה קטנה, ומעלים דרישה לא סבירה או אפילו לא מעלים שום דרישה. עכשיו החברה הקטנה צריכה לשלם לעורכי דין רק כדי להבין מה הם מבקשים. זו בעיה במערכת הפטנטים בארה"ב אך יש הרבה שופטים שמתחילים לשנות את זה. אחד מהם יישם תהליכים חדשים שבמסגרתם נתבע לא ייאלץ לעבור הליך גילוי ראיות ארוך ויקר לפני שהתובע יסביר מה בדיוק הוא רוצה. לחברה קטנה אין משאבים כאלה". לדברי סינגר, לא רק חברות קטנות סובלות מתביעות של טרולים. "אלה חברות שלא שמעת עליהן שהוקמו רק כדי להגיש תביעה. חברה גדולה שאני עובד איתה מתמודדת עכשיו עם יותר ממאה תביעות פעילות על הפרת פטנטים, ורובן הוגשו על ידי טרולים כאלה".

יש כיום בעיה משמעותית באופן שבו משתמשים בפטנטי תוכנה. מהו הפתרון לבעיה הזו?

"כיום משרד הפטנטים עושה עבודה טובה יותר באישור פטנטים מזו שעשה לפני 20 שנה, אבל יש הרבה חברות שמשתמשות בפטנטים הישנים יותר, שאולי לא צריך היה לאשר אותם, ולחברה קטנה מאוד קשה להגן על עצמה מתביעות. פתרונות שמופנים לשינוי טקטיקות ליטיגציה יהיו היעילים ביותר. בעוד בכירי ממשל מתווכחים בנוגע לפתרונות אפשריים, שופטים מסוימים דורשים ממי שמגיש תביעה בבית המשפט שלהם לשבת עם הצד השני בשלב מוקדם, ולנסות להגיע לפתרון לפני שמגיעים לשלב היקר של גילוי ראיות".

לא יהיה נכון להגביל פטנטי תוכנה רחבים שמכסים פעילות כללית מאוד?

"הבוחנים במשרד הפטנטים קפדניים הרבה יותר מכפי שהיו לפני עשר שנים. בוחנים של משרד הפטנטים מתקשרים אליי ומבקשים מידע נוסף. בוחנת אחת התקשרה אליי בשבוע שעבר וביקשה עותקים של כל מחקר שהממציא פרסם, כדי לוודא שהיא לא מעניקה פטנט למשהו שהחוקר כבר חשף. זה לא יתקן את הפטנטים שהוענקו לפני עשר שנים, אבל לפני שנתיים נקבעו הליכים הנוספים לערעור על פטנטים, וכמעט כל פטנט שעורער במסגרתם נדחה בחלקו או במלואו. זה בהחלט יוצר שינוי".

"דוחים פטנטים שמכסים רעיון אחד"

פטנטים אמורים להגן על המצאה, אבל הרבה מהם טריוויאליים מאוד. למשל, הפעולה של "החלק/י לפתיחה" שכיכבה בתביעה שהגישה אפל נגד סמסונג.

"אסור שפטנט יכסה רעיון, אבל הוא יכול לכסות שיטה מסוימת ליישומו של רעיון. אם ניקח לדוגמה את פטנט ה-Click-1 של אמזון. בתעשייה ובעיתונות התייחסו אליו כפטנט שעוסק בלהזמין משהו באינטרנט בקליק אחד. אבל אם בוחנים את הפטנט מגלים שיש סדרה מאוד מסוימת של צעדים שיש לבצע - צריך לבצע שמונה צעדים כדי להפר את הפטנט. הפטנט נבחן מחדש אחרי כל הביקורת שהתעוררה, ופרט לתיקון אחד קל אושרר. זה ההבדל: לא מדובר בקליק להזמנה, יש שם הרבה יותר. אבל פטנטים שמכסים רעיון אחד קטן הם אלו שנדחים או מבוטלים".

במשפט הפטנטים האחרון בין אפל לסמסונג אפל דרשה 2 מיליארד דולר על הפרות הפטנטים, סמסונג חשבה שהסכום צריך להיות כמה עשרות מיליוני דולרים בלבד. איך קובעים כמה פטנט שווה?

"התשובה הקצרה היא: מה שהשוק קובע. אחת הדרכים לבחון את זה היא לשאול מהם תמלוגים ראויים. אם תמכור רישיון לפטנט הזה בשוק החופשי, כמה תקבל. דרך אחרת היא לראות את זה כרווחים אבודים. לחברה א' יש פטנט, חברה ב' הפרה אותו, וחברה א' הפסידה מכירות בהיקף מסוים כתוצאה מכך. הבעיה היא, במיוחד בסמארטפונים, שיש כ-250 אלף פטנטים שרשומים בארה"ב וקשורים לתחום וזה אתגר אמיתי להבין כמה הם שווים. אבל בסופו של דבר ברוב המקרים נחתם לבסוף הסכם פשרה".

תגיות