אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הון אנושי: תחרות הנפת קלישאות

הון אנושי: תחרות הנפת קלישאות

אנשי עסקים לא אוהבים מפגשים טעונים. הם מעדיפים לרחף מעל

19.06.2014, 07:53 | ארי ליבסקר
בשנה שעברה עמד פרופ' שמואל האוזר, יו"ר רשות ניירות ערך, מול מתקפה אנונימית בוטה שנוהלה נגדו בשם "פעילי שוק הון מודאגים". ביום שני השבוע זימנה האסיפה השנתית של איגוד החברות הציבוריות מפגש נפיץ בין ראשי החברות הנסחרות בבורסה לבין האוזר, הרגולטור שמפקח עליהן.

בפועל, הערב סיפק לכל אחד מהצדדים במה לפרוק תסכול ולהשליך קלישאות לאוויר, בלי להתעמת באמת עם הצד שכנגד. כל העסק נראה יותר כמו הצגה כתובה מראש, שבה הרגולטורים משלמים מס שפתיים ומתבטאים בחריפות נגד רעות חולות בשוק ההון, ואילו נציגי החברות מתנהגים כקוזאק נגזל ובוכים על כך שאי אפשר לעשות פה עסקים בגלל הרגולציה. לבסוף כולם ממשיכים להתנהל בדרכם.

ניסן סלומינסקי ואילן פלטו ניסן סלומינסקי ואילן פלטו ניסן סלומינסקי ואילן פלטו

"צריך לזכור שמי שהיה רגולטור יבוא אחר כך לעבוד בחברות הציבוריות, כמו אריה מינטקביץ, או יהיה איתן בקשרים עסקיים כמו זוהר גושן", הזכיר לי פרופ' יאיר אורגלר שניים שעמדו בראש רשות ניירות ערך בעבר. מיותר לציין שאורגלר עצמו, בעבר יו"ר הבורסה, הוא כיום דירקטור חיצוני בגזית־גלוב ובכיל.

את נתן חץ מאלוני חץ העזתי להטריד בנושא שכר הבכירים. "עזוב אותך, מדובר בנושא פופוליסטי, לא רלבנטי, שלא צריך להתערב בו או לעסוק בו", הוא ירה חץ והרג את הדיון שניסיתי לעורר. אחר כך הסתלבט על חשבוני עם דני גולדשטיין, יו"ר איגוד החברות, כשפנה אליו ואמר: "עוד מעט הם גם ידרשו לדעת כמה העובדים מרוויחים ואחר כך ידרשו שנעלה להם את השכר".

נתן חץ נתן חץ נתן חץ

גולדשטיין, בעלי פורמולה בעבר, סיפק מצדו את המנטרה הקבועה של בעלי חברות בעניין שכר הבכירים: "דווקא פרסום גובה השכר הוא שגורם לעלייה שלו. המנכ"לים ודרגים נמוכים מהם קוראים בעיתונים כמה חברים שלהם מרוויחים, ואז באים לבעלי השליטה ואומרים 'גם אנחנו רוצים'. זה לא טוב לבעלי השליטה, כי מי אוהב לשלם?".

חבר הכנסת ניסן סלומינסקי, יו"ר ועדת הכספים, שהוגדר בידי מנכ"ל האיגוד אילן פלטו בנימה קצת מתנצלת הפוליטיקאי היחיד שהסכים להגיע לאירוע בגלל העליהום נגד החברות הציבוריות, שאל אותי: "תגיד, על מה בדיוק הם רוצים שאדבר כאן? לא כל כך הצלחתי להבין".

גם אני לא הבנתי מה לסלומינסקי ולבורסה, וממילא עניינה אותי יותר "שיטת סלומינסקי להעברות תקציביות". ביקשתי לדעת כיצד תכנן את כל הטריקים והפטנטים שמאפשרים לו להעביר בוועדת הכספים טונות של כסף למתנחלים ולישיבות תורניות. "נעשה לי עוול", ענה לי סלומינסקי. "אני פועל בצורה הכי שקופה, ואני זה שיצר את הנוהל שבו מועברים דפים עם פירוט מדויק על סדר היום יומיים לפני הישיבה".

שמואל האוזר שמואל האוזר שמואל האוזר

השיחה נקטעה כשמארגני האירוע הפצירו בו לעלות לבמה. מישהו הזכיר לו שבפעם האחרונה שאיחרו לו לישיבת ועדה הוא אישר העברות תקציביות של 880 מיליון שקל, כך שראוי שגם פה יעמוד בזמנים. אז סלומינסקי עמד ונאם נגד הרגולציה שמרחיקה חברות מהבורסה, ונגד הפירמידות שמשמשות לחליבת הציבור, ונגד תספורות ש"מתחילות להיות מקצוע". הוא גם הזכיר את צים, מספרת סדרתית, ש"בזמן שהיא מפסידה חברה אחרת של אותם בעלים מרוויחה. צריך להוציא את התפוחים הרקובים מהערימה, ואז תחושת הציבור תשתפר", אמר, ונמנע מלומר מה יעשה בעניין.

גם האוזר סיפק נאום תוקפני אך נטול הצעות מעשיות, שעסק ב"תלושי שכר תלושים מהמציאות שפוגעים בציבור המשקיעים ומזיקים לאמון הציבור". וגם הוא הפגין רגישות חברתית, דיבר על הפערים המתרחבים והזכיר את השם המפורש של פרופ' תומס פיקטי. "מטרידה אותי חלוקת דיבידנדים מבוססת מניפולציות חשבונאיות לטובת בעלי השליטה", אמר יו"ר הרשות, ונמנע מלפרט כיצד יטפל במטרד.

דבריו גרמו לי לחשוב שאולי פלטו צדק כשאמר שתחרות פופוליסטית גורמת לרגולטורים ולפוליטיקאים לצאת נגד החברות כדי לזכות באהדה. "אם אתם רוצים להגביל את שכר הבכירים", הוא פנה לשר האוצר, "אז פשוט תחוקקו חוק שיורה על כך, ואל תעבירו את הכדור למגרש שלנו".

תגיות