אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שינויי האקלים יכולים להטביע את האשראי של המדינות המתפתחות צילום: רויטרס

שינויי האקלים יכולים להטביע את האשראי של המדינות המתפתחות

אסונות טבע, כשבראשם ההתחממות הגלובלית, עשויים להשפיע בצורה שלילית על הצמיחה במדינות ברחבי העולם. הנפגעות העיקריות הן המדינות העניות של אפריקה ואסיה. ישראל מדשדשת במקום 41 מתוך 116 מדינות

19.06.2014, 08:26 | מוריץ קרמר

שינויי האקלים הם מגמת־העל הגלובלית השנייה, אחרי הזדקנות האוכלוסייה, מבין המגמות המשפיעות על דירוג האשראי של מדינות במאה הנוכחית. כך קובע דו"ח חדש של חברת דירוג האשראי S&P. ברוב המקרים, השפעת שינויי האקלים, ובפרט ההתחממות הגלובלית, שלילית ומורגשת בכמה מישורים בהם פגיעה בצמיחה, ירידה בגביית מסים והיווצרות גרעונות. מדינות שונות יושפעו משינויי האקלים במידה שונה. מדינות עניות, עם דירוג אשראי נמוך, ייפגעו יותר, דבר העלול להגדיל את אי־השוויון הגלובלי בדירוגים.

מאז תחילת שנות השמונים חלה עלייה באירועי מזג האוויר הקיצוניים, דוגמת סופות טרופיות ושיטפונות. נתונים שנאספו על ידי מבטחת המשנה Munich Re מצביעים על כך שמספר אירועי הנזק הקשורים למזג האוויר עלה בכל היבשות, כאשר באסיה ובצפון אמריקה הם זינקו פי ארבעה ויותר. במזרח אסיה היקף הנזקים (המבוטחים והלא מבוטחים) היה בעבר נמוך מ־10 מיליארד דולר בשנה, אולם בכל שנה בעשור האחרון הוא הסתכם ביותר מ־20 מיליארד דולר, ובשנה אחת אף הגיע לשיא של יותר מ־50 מיליארד דולר. סופת הטייפון "האיאן" שהיכתה בפיליפינים בנובמבר 2013 היוותה תזכורת מכאיבה והרסנית במיוחד למגמה זו.

עד עתה S&P לא שינתה דירוג של אף מדינה כתוצאה מאירוע מזג אוויר קיצוני. ההערכה היא כי היקף ההרס אמנם גדול, אך לא מספיק כדי להשפיע על הדירוג הכולל. אולם, בהנחה שתדירותם והרסנותם של אירועי מזג האוויר הקיצוניים ימשיכו במגמת עלייה, ב־S&P יצטרכו לשקול את האופן שבו מגמה זו עשויה להשפיע על דירוגי המדינות.

כדי למדוד באיזו מידה כלכלות שונות חשופות לסיכונים אלה, S&Pיצר מדד המורכב משלושה משתנים. על פיו הוענק דירוג רגישות ל־116 המדינות המדורגות, כאשר במקום ה־116 נמצאת המדינה הפגיעה ביותר. שלושת המשתנים הם: שיעור האוכלוסייה המתגורר באזורי חוף בגובה של עד 5 מטרים מעל פני הים; שיעור החקלאות מתוך התמ"ג הלאומי; מדד הרגישות Notre Dame University Global Adaptation Index (ND GAIN), המודד את המידה שבה מערכת מסוימת רגישה להשפעות השליליות של שינוי אקלים, והמידה בה היא מתמודדת איתן.

המדינות החקלאיות הן הפגיעות ביותר

על פי הדירוג, 20 המדינות הפגיעות ביותר, שרובן נמצאות באפריקה ואסיה, שייכות לשווקים המתפתחים. בראשון נמצאות קמבודיה, וייטנאם ובנגלדש. פגיעותן נובעת בחלקה מהסתמכותן על ייצור ותעסוקה חקלאיים, שעשויים להיות רגישים לשינויים בדפוסי אקלים ולאירועי מזג אוויר קיצוניים, אך גם מיכולתן המוגבלת לספוג את העלות הכספית.

לעומתן, רוב המדינות הפחות פגיעות הן כלכלות מתקדמות, כשאת הרשימה מובילות לוקסמבורג, שוויץ ואוסטריה. ישראל ממוקמת במקום ה־41 מתוך 116, בין אוקראינה שמאחוריה והולנד שחולקת איתה את המיקום.

סופת הטייפון בפיליפינים, צילום: בלומברג סופת הטייפון בפיליפינים | צילום: בלומברג סופת הטייפון בפיליפינים, צילום: בלומברג

השורה התחתונה: מדינות עניות, עם דירוג אשראי נמוך, ייפגעו יותר משינויים קיצונים במזג האוויר, דבר העלול להגדיל את אי־השוויון הגלובלי בדירוגים. קמבודיה, וייטנאם ובנגלדש הן הפגיעות ביותר לשינויי אקלים, ואילו לוקסמבורג, שוויץ ואוסטריה הן העמידות ביותר.

הכותב הוא הממונה על דירוג המדינות ב־S&P

תגיות