אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אני לא צריך להיות חבר דירקטוריון בשביל להיות מעורב בטבע" צילום: עמית שעל, בלומברג

"אני לא צריך להיות חבר דירקטוריון בשביל להיות מעורב בטבע"

חיים הורביץ, בנו של המנכ"ל המיתולוגי אלי הורביץ, מסביר בשיחה עם כלכליסט מדוע החליט לעזוב את הדירקטוריון: "אני רוצה לרכז את המאמץ בשנה הנוכחית בחברות האחרות שאני מעורב בהן"

19.06.2014, 09:24 | ניר צליק

פיליפ פרוסט לא הכחיש בחודשים האחרונים כי בכוונתו לעזוב את תפקיד יו"ר דירקטוריון טבע, וכי בכוונתו לעזוב את החברה ולהתמקד בפעילותו כיו"ר דירקטוריון אופקו, חברת התרופות האחרת שבה הוא פעיל. אתמול, עם פרסום הזימון לאסיפת בעלי המניות שתתקיים ב־30 ביולי, הודיע פרוסט באופן סופי כי יעזוב את תפקידו עד סוף 2014. במקביל יעזבו את טבע שני דירקטורים נוספים באופן מיידי, חיים הורביץ, בנו של המנכ"ל המיתולוגי אלי הורביץ, והדירקטור דן זיסקינד. ובהמשך תעזוב את הדירקטוריון פרופ' דפנה שורץ כאשר במקומם מציע הדירקטוריון למנות דירקטור אחד, ז'אן מישל חלפון. 

קראו עוד בכלכליסט

למרות שהחלטתו של פרוסט היתה צפויה, היא מהווה שיא דרמטי למאבקים שהתחוללו בדירקטוריון ובהנהלת ענקית התרופות שעברה מספר תהליכים כואבים בשנה האחרונה, כאשר בשיאם הועזב מנכ"ל החברה, ג'רמי לוין, מתפקידו, אחרי שנה וחצי בלבד. מאז מינויו של פרוסט ליו"ר איבדה מניית טבע כ־6%. אולם מאז, אחרי בחירתו של ארז ויגודמן למנכ"ל בתחילת השנה, נרגעו הרוחות בדירקטוריון ומניית טבע מגלה סימני התאוששות.

המירוץ לכיסא היו"ר

פרוסט הגיע לטבע ב־2006, אחרי שמכר את לה השליטה באיווקס. עד מרץ 2010, אז מונה ליו"ר כיהן פרוסט כסגן יו"ר טבע. בדצמבר 2013 מונה אמיר אלשטיין שהיה יו"ר החברה לישראל, לתפקיד סגן יו"ר טבע. ההערכות בעבר היו כי חיים הורוביץ ואלשטיין עשויים לבקש להתמנות לתפקיד היו"ר בעתיד, אולם כעת, על רקע עזיבתו המתקרבת של הורביץ, מסומן אלשטיין כמועמד המוביל על פניהם של יו"ר אסם דן פרופר ומועמדים אחרים שאינם ילידי ישראל.

בשיחה עם "כלכליסט" אמר חיים הורביץ אתמול: "יש לנו כרגע דירקטוריון שמתחלף אחת לשלוש שנים. החלטתי שאני רוצה לרכז את המאמץ בשנה הנוכחית בחברות האחרות שאני מעורב בהן, ביניהן גלמד שהובלתי להנפקה בנאסד"ק, כאשר יש לי עוד חברות שמתקדמות בדרך להנפקה. כולם מכירים אותי, טבע היא בדמי ואני לא צריך להיות חבר דירקטוריון בשביל להיות מעורב ומעורה בטבע. אני עשוי לשוב לטבע בתור חבר דירקטוריון בעתיד, במועד שיהיה נוח".

החברה נוספת אליה מכוון הורביץ כמועמדת להנפקה, במסגרת פעילותו כמנכ"ל קרן CHealth המשקיעה בחברות ביומד, היא Theracoat, העוסקת בהעברת תרופות יעילה ובטוחה יותר של תרופות קיימות. החברה הוקמה בשנת 2004 על ידי מומחים מתעשיית המכשור הרפואי, ולמכשיר שהיא פיתחה יש אישור שיווק באירופה. מנכ"ל Theracoat הוא גיל חכים, ובדירקטוריון שלה יושבים מלבד הורביץ גם אריה בלדגרין, המכהן כדירקטור בטבע ורן נוסבאום מקרן פוטניפקס. Theracoat גייסה 7 מיליון דולר במאי 2013.

אלשטיין, שכאמור, מונה לסגן יו"ר החברה בדצמבר 2013, מכיר היטב את טבע. הוא הצטרף לדירקטוריון החברה ב־1995 וכיהן בו עד 2004. לאחר מכן עבר לכהן כמשנה למנכ"ל החברה וכסגן נשיא למשאבים גלובליים, והיו שהעריכו שימונה בעתיד למנכ"ל טבע. אולם ב־2009, משהבין שלא ימונה לתפקיד, חזר אלשטיין לדירקטוריון שבו הוא מכהן עד היום.

פיליפ פרוסט , צילום: יובל חן פיליפ פרוסט | צילום: יובל חן פיליפ פרוסט , צילום: יובל חן

 

בעיות של ממשל תאגידי

במכתב לבעלי המניות כתב פרוסט: "עם ההתקדמות שהשגנו ושאנו ממשיכים להשיג בטבע, הודעתי לדירקטוריון שאני מאמין שיהיה זה ראוי עבורי לעזוב את תפקידי כיו"ר עד סוף 2014 בקירוב. בעקבות הודעתי, ועדת הממשל התאגידי והמינויים שלנו פועלת להכנת תכנית למינוי יו"ר לדירקטוריון החברה.

"השיח הפנימי וכן השיח שאנו מקיימים עמכם, בעלי המניות, בנוגע לממשל התאגידי שלנו, הנו תהליך נמשך. תחום הממשל התאגידי נמצא בסדר עדיפות גבוה אצל הדירקטוריון, ואנו נמשיך לבחון את גודלו והרכבו של הדירקטוריון כדי להבטיח הנהגה דינמית ואיכותית במיוחד".

בכך התייחס פרוסט לשני רבדים שונים בנוגע לממשל התאגידי. הראשון, במסגרתו יעזבו שני דירקטורים את תפקידם באופן מיידי, חיים הורביץ, שכיהן בדירקטוריון מאז יולי 2010, ודן זיסקינד שכיהן כדירקטור מאז ינואר 2010. פרופ' דפנה שורץ, המכהנת אף היא כדירקטורית מאז דצמבר 2011, תעזוב אף היא בסוף 2014, כאשר במקום שלושתם מבקשת טבע להעמיד לבחירה את ז'אן מישל חלפון.

שחקן חיזוק מהמתחרה

בין השנים 2008 ו־2010 כיהן חלפון כנשיא ומנכ"ל תחום שווקים מתעוררים בענקית התרופות הבינלאומית פייזר, שבה מילא בה מספר תפקידי ניהול בכירים מאז 1989. לפני כן כיהן חלפון כמנהל שיווק חברת התרופות מרק בצרפת. חלפון הוא בעל תואר ראשון בהנדסה מ־Ecole Centrale des Arts et Manufactures ובעל תואר שני במינהל עסקים מ־Institut Supérieur des Affaire. בנוסף העמידה טבע לבחירה דירקטורים שמכהנים בה כיום, דן פרופר ואורי סלונים, כמו גם את הדירקטור החיצוני יוסף ניצני.

הרובד השני אליו כיוון פרוסט במכתבו הוא מכתבו של בני לנדא, מנכ"ל אינדיגו, ובעל מניות בטבע, שכתב בינואר לדירקטוריון כי הוא מבקש להוסיף לדירקטוריון אנשים בעלי ניסיון בינלאומי מעולם התרופות, כאשר חלפון עשוי לשקף את רצונו של לנדא. לנדא תמך במינויו של ארז ויגודמן שהחליף בתפקידו את ג'רמי לוין לפני כשלושה חודשים. לנדא גם ביקש לערוך צמצום משמעותי בהרכב הדירקטוריון כדי למנוע את המצב שאליו נקלע הדירקטוריון בעבר שכלל עימותים בין היו"ר פיליפ פרוסט והמנכ"ל ג'רמי לוין, ועימותים בין הדירקטורים הישראליים לדירקטורים הזרים בחברה.

טבע ערכה לפני כעשרה ימים שינויים נוספים בהנהלת החברה כאשר מינתה את סיגורדור אולפסון למנכ"ל ונשיא קבוצת התרופות הגנריות. אולפסון כיהן בעבר כנשיא אקטביס פארמה האירית, אחת מהמתחרות המרכזיות של טבע בתחום הגנרי.

במקביל לאולפסון ימשיך רוב קורמנס כתפקידו כמנהל תחום התרופות הייחודיות. בכך גיבשה טבע למעשה מבנה של שתי חטיבות על עיקריות — לתרופות גנריות ולתרופות מקור. טבע גם הקימה קבוצת פיתוח עסקי חדשה שטרם מונה לה מנכ"ל, כאשר בינתיים היא פועלת תחת סמכותו של איל דשא, סמנכ"ל הכספים של החברה. דשא הוא גם האחראי לתוכנית ההתייעלות של החברה, שבמסגרתה צפויה טבע להיפרד מכ־5,000 איש ולחסוך כ־2 מיליארד דולר בהוצאות התפעול עד 2017. תוכנית זו הואצה על רקע פקיעת הפטנטים על הקופקסון לפני כשבועיים. נוסף על כך הקימה טבע קבוצת מצויינות שיווקית שבראשה הועמדה איריס בק־קודנר. אריק דרפה, כיום מנהל פעילות המוצרים הסטריליים, מונה לסמנכ"ל האיכות הגלובלי של החברה.

אישור מדיניות התגמול

מלבד ההחלטות הנוגעות לדירקטוריון, תדון אסיפת בעלי המניות גם במדיניות התגמול של החברה ובתגמול שיוענק למנכ"ל החברה ולנשיאה, ארז ויגודמן. מדיניות תגמול זו כבר זכתה לאישורה של האסיפה המיוחדת כבר אולם היא זקוקה גם לאישור אסיפת בעלי המניות. על־פי תנאי כהונתו והעסקתו של ויגודמן, כפי שאושרו על־ידי בעלי המניות של החברה בהתאם למדיניות התגמול, 85% מהמענק הכספי השנתי של נשיא ומנכ"ל החברה יהיו מבוססים על יעדי החברה, תוך שימוש במדדי ביצוע מרכזיים שייקבעו על ידי ועדת התגמול והדירקטוריון לאחר אישור תוכנית העבודה השנתית של החברה ותוכנית החברה לטווח ארוך; ו־ 15% יהיו מבוססים על הערכה בידי ועדת התגמול והדירקטוריון.

על פי תנאי תגמול אלה, עשויה עלות שכרו של ויגודמן להגיע ל־15 מיליון שקל בשנה, מהם שכר בסיס של 1.35 מיליון דולר כאשר הבונוס המקסימלי של ויגודמן עשוי להגיע ל־2.7 מיליון דולר בשנה. כמו כן יקבל ויגודמן 281 אלף אופציות ו־15.7 אלף מניות חסומות בשווי של 3 מיליון דולר שיבשילו לאורך שלוש שנים, החל משנה אחת אחרי מינויו של ויגודמן לתפקיד.

תגיות