אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השתקת הגולשים לא תכבה את עיראק הבוערת צילום: רויטרס

דו"ח טכנולוגי

השתקת הגולשים לא תכבה את עיראק הבוערת

ממשלת עיראק לא מצליחה להתמודד עם הביקורות נגדה ברשתות החברתיות, התקשורת הגרמנית תובעת את חלקה מגוגל, ארגון לזכויות גולשים רוצה שתפתחו את ה-WiFi שלכם לזרים ומה צריך לעשות כדי לקבל HTC One מזהב

22.06.2014, 16:56 | יוסי גורביץ
מצנזרים את הרשת? בהצלחה עם זה

ברוכים הבאים לעיראק, בה החליטה הממשלה המושחתת והדיקטטורית של נורי אל מליכי החליטה לסתום את הפה לאוכלוסיה ולמנוע ממנה להעביר מידע - באמצעות חסימה של יוטיוב, פייסבוק וטוויטר. זאת, לאחר שורה של תבוסות בשדה הקרב מול המיליציה של ISIS, שכובשת עיר אחר עיר בשטחה.

הממשלה מצנזרת את האינטרנט והעיראקים מתנגדים הממשלה מצנזרת את האינטרנט והעיראקים מתנגדים הממשלה מצנזרת את האינטרנט והעיראקים מתנגדים
 

כמובן, הצנזורה הזו משמשת את הממשלה לא רק למניעת תעמולה של ISIS אלא גם למניעת ביקורת כללית על הממשלה. חשוב להזכיר שמי שמפחד מתעמולת האויב, כנראה שהמצבו לא מזהיר. הממשלה כנראה לא רוצה לדבר על כך שהיא הצליחה להפוך את צבא עיראק למהדורה חדשה של "נפשות מתות" שבה חיילים מקבלים פטור שקט משירות תמורת העברת חלק גדול מההכנסות שלהם כאזרחים למפקד היחידה, שבה קצינים ממונים על פי קרבתם לאישי ממשלה מושחתים.

ואולם, אנחנו כבר לא ב-2003. הרבה מאוד מתושבי עיראק למדו במהירות איך להשתמש ברשת. התוצאה היא שברגע שהתחילה הצנזורה הממשלתית, השימוש ב-TOR, שמאפשרת למשתמש לגלוש לאן שמתחשק לו בלי שהצנזורים ידעו, עלה פי עשרה. למעשה, בכל רגע נתון יש כ-10,000 עיראקים שמשתמשים בו. התוצאה: הממשלה ניסתה לחסום את הגישה ל-TOR; וכמובן שפעילים מיהרו להעלות אסופה של אתרי מראה.

עוד שיעור חשוב שהלוואי שכל ממשלות העולם ילמדו ויפנימו: כשמותחים עליכן ביקורת, תקנו את המעוות במקום לסתום פיות.

נהניתם? אנא שלמו

למו"לים הגדולים בגרמניה נמאס מתנועת המלקחיים של גוגל: מצד אחד, הבחרה גוזרת עליהם קופון על ידי פרסום תכנים שלהם בגוגל ניוז עם מודעות לצידם; מצד שני, היא ממשיכה לחסל את המודל העסקי שלהם. אז אחרי שהם נכשלו בארגון חקיקה בנושא, הם עברו לתביעה. חלק מהמו"לים הגרמנים דורשים שגוגל תשלם להם 11% מההכנסות שלה מקישוריהם מגוגל ניוז.

המו"לים הגרמנים רוצים עמלה מגוגל, צילום: בלומברג המו"לים הגרמנים רוצים עמלה מגוגל | צילום: בלומברג המו"לים הגרמנים רוצים עמלה מגוגל, צילום: בלומברג

מהלך דומה אירע לפני מספר שנים בבלגיה, שם גוגל הראתה את מלוא כוח הסחיטה שלה. כאשר היא אולצה על ידי בית משפט להסיר את הקישורים מגוגל ניוז לעיתונים הבלגים - היא נקטה בפעולת נקם והסירה את הקישורים אליהם מהאינדקס הכללי שלה. בכך היא אילצה את העיתונים הבלגים לזחול חזרה.

לא בטוח שהתרגיל הזה יעבוד בגרמניה. שם, עדיין מייחסים חשיבות לפרטיות האזרחים והמדינה מגלה התנגדות ניכרת להרבה מהמהלכים של גוגל. בכלל, לגוגל לא היה מי יודע מה מזל בבתי המשפט האירופיים לאחרונה. בנוסף מסתבר שהמהלך של המו"לים הגרמנים מופנה גם נגד יאהו ומיקרוסופט. רוצים לגזור עלינו קופון? שלמו.

 

לקונגרס נמאס מהתחמקויות ה-NSA

בסוף השבוע אמר רוב גדול מחברי בית הנבחרים שנמאס לו והוא לא מוכן יותר למעקב בלתי מרוסן של ממשלת ארה"ב אחרי האזרחים. שבועות מספר אחרי שהמפלגה הרפובליקנית טירפדה את הצעת החוק US Freedom Act, שאמורה היתה למנוע מהממשלה מלרגל אחרי תושביה, הגלגל התהפך. בהצבעה שנערכה, קיבל רוב גדול ודו מפלגתי – 293 בעד, 123 נגד - תיקון לחוק תקציב הצבא.

אחד ממרכזי ניטור האיומים שמפעילה ה-NSA, צילום: איי אף פי אחד ממרכזי ניטור האיומים שמפעילה ה-NSA | צילום: איי אף פי אחד ממרכזי ניטור האיומים שמפעילה ה-NSA, צילום: איי אף פי

זה סעיף לחוק התקציב, לא חוק בפני עצמו - והוא כנראה פשרה פנימית בתוך הקונגרס. לזה האחרון שמורה היכולת להתנגד לפעולות הממשל באמצעות הפסקת תקצובן, והמשמעות של ההצבעה היא שאם ה-NSA תמשיך בפעולות שלה, הקונגרס יכול להפסיק את הזרמת הכסף אליה. אם הממשל יחליט בכל זאת להעביר כספים ל-NSA, הוא יעבור על החוק בעצמו.

שום דבר לא גמור: אובמה יכול להטיל וטו על חוק התקציב, ואז הסנאט יצטרך לדעת את דעתו. שלושה סנאטורים בולטים כתבו השבוע מאמר בוושינגטון פוסט, שבו הם הבהירו שהם מתכוונים להעביר חוק רפורמה אמיתי בשירותי המודיעין.  

ככה נראה פיקוח פרלמנטרי על שירותי המודיעין. בפעם האחרונה שישראלי כלשהו - יובל שטייניץ - ניסה לעשות משהו דומה, הוא כמעט והודח מתפקידו; מסקנות הוועדה שלו, שיש להפריד את יחידה 8200 (המקבילה הישראלית של ה-NSA) מאמ"ן, כדי למנוע מניפולציה במודיעין, נגנזו.

 

ה-EFF רוצה שתשתפו (חלק) מהפס הרחב שלכם

ארגון זכויות הגולשים הוותיק בעולם, ה-EFF - הוא נוסד ב-1990, בעקבות מבצע Sundevil, הפשיטה הממשלתית הרחבה הראשונה על "האקרים" - הודיע שבקרוב, הוא יוציא תוכנה שמיועדת להיות מותקנת על הנתב שלכם. המטרה שלה: להפנות חלק מהפס הרחב שלכם החוצה, לשימושו של כל אדם, ללא סיסמה.

שתפו את רוחב הפס שלכם ותבוא הפרטיות על ראשכם, צילום: שאטרסטוק שתפו את רוחב הפס שלכם ותבוא הפרטיות על ראשכם | צילום: שאטרסטוק שתפו את רוחב הפס שלכם ותבוא הפרטיות על ראשכם, צילום: שאטרסטוק

למה שתרצו לעשות משהו כזה? ובכן, קודם כל כי זה מנומס וידידותי. שנית, כי זה לא יפגע בכם: השימוש שלכם יקבל קדימות על השימוש של כל אחד אחר, והוא יוגבל לכ-5% הפס שלכם.

ושלישית, וחשוב יותר, כי זה ישוב וירחיב את תחום הפרטיות אחרי שנים של צמצום שלה. איך? פה הגאונות: במשך שנים, טענו ממשלות ומשטרות שיש תאימות בין כתובת IP ובין זהות של אדם. אם כתובת רשת כלשהי היתה מעורבת בפעילות בלתי חוקית, הרי שהבעלים שלה מצא את עצמו אוטומטית בצרות, גם אם לא היה מעורב.

מצב שבו חלק ניכר מהאוכלוסיה פותח את הפס הרחב שלו, ולו חלקית, לשימוש של עוברים ושבים צפוי להחזיר חלק מהאנונימיות לרשת - ולאלץ את המשטרה אשכרה לחפש ראיות במקום לנופף בנתון ה-IP.

קצרצרים

 

1. אוניברסיטת אילינוי שברה שיאים חדשים במתיחת ההגדרה מהו ספורט: האוניברסיטה רוצה, מטעמים השמורים עימה, להשתתף בתחרות ארצית כלשהי במשחק המחשב League of Legends. כדי להצליח בתחרות, היא מנסה לגייס שחקנים מוצלחים מקרב בוגרי התיכון - באמצעות הבטחה למלגת ספורט בשווי מחצית מעלות הלימודים והמחיה. בפעם האחרונה שבדקתי, ספורט כלל הסתובבות בחוץ, תוך חשיפה לפוטוסינתזה ופגעי מזג האוויר. בהנחה שהמטרה כאן היא לא לבדוק כמה חטיפים ומשקאות ממותקים אפשר לחסל עד שצוות פרמדיקים מגיע, יש לי ספק רב אם המלגה היא משהו מעבר לבזבוז כספים. או, במילים אחרות, למה לא היו מלגות כאלה כשאני הייתי סטודנט?

2. מה נותנים לאיש שיש לו הכל, חוץ מטעם? טלפון עשוי זהב טהור, כמובן. HTC, שנמצאת בלא מעט קשיים ולא בטוח שזה השימוש הנכון למזומנים שלה, עורכת הגרלה בין האנשים החיים בבריטניה שיעקבו אחרי חשבון הטוויטר שלה ויצייצו מחדש פרסומת שלה. הזוכה יקבל, בתמורה להשפלה הפומבית, את מכשיר הדגל לשעבר של החברה, ה-HTC One M7, בגרסה מזהב. אם אתם מחפשים להפוך לבדיחה בעיני החברים שלכם וגרים בבריטניה, אולי זה בשבילכם.

רוצים כזה אבל מזהב?, צילום: ניצן סדן רוצים כזה אבל מזהב? | צילום: ניצן סדן רוצים כזה אבל מזהב?, צילום: ניצן סדן

3. אל מלא רחמים: מחר (ב') צפויה לצאת המהדורה המודפסת האחרונה של המגזין הוותיק Computerworld, והיא תצא לאור 47 שנים ויומיים אחרי המהדורה הראשונה שלו, ב-21 ביוני 1967. המגזין החל לצאת לאור כשלכמעט אף אחד לא היה מושג מה זה מחשב, כשהניצנים הראשונים של הרשת נבטו במחשבים סודיים של צבא ארה"ב וכיום הגיעו שם למסקנה שאין עוד טעם במהדורה מודפסת. העיתון ימשיך להתפרסם, אבל רק במהדורת רשת; לקומפיוטרוורלד היתה מהדורה מקוונת כבר ב-1996. אפשר לומר שתם עידן.

תגיות