אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ענקית הספנות הסינית מנסה להשתלט על נמל פיראוס צילום: בלומברג

ענקית הספנות הסינית מנסה להשתלט על נמל פיראוס

ראש ממשלת סין לי קצ'יאנג ועמיתו היווני אנטוניס סאמארס חתמו בסוף השבוע על הסכמי שיתוף פעולה בהיקף 5 מיליארד דולר

22.06.2014, 22:08 | שירות כלכליסט

יוון וסין חתמו על 19 שיתופי פעולה עסקיים בהיקף כולל של כ־5 מיליארד דולר במהלך ביקורו של ראש הממשלה הסיני לי קצ'יאנג ביוון בסוף השבוע.

קראו עוד בכלכליסט

לי וראש הממשלה היווני אנטוניס סאמארס ביקרו בין היתר בנמל פיראוס, הנמל הגדול ביוון, שכיום מנוהל ברובו בידי חברת הספנות הסינית הממשלתית קוסקו (Cosco), חברת הספנות השנייה בגודלה בעולם. השניים השתתפו בטקס חנוכת מסילת רכבת שתצא מהנמל לעבר מרכז אירופה.

קוסקו הסינית זכתה ב־2008 במכרז לחכירת שני רציפים ראשיים בנמל למשך 35 שנה, והיא שואפת להרחיב את השליטה בו. בשנה שעברה היא השקיעה 390 מיליון דולר בנמל, והשנה היא מתכננת להשקיע 310 מיליון דולר נוספים בהרחבת הרציפים, בעסקה שתחייב את אישור האיחוד האירופי.

לי כינה את נמל פיראוס "פנינה בים התיכון" ואמר שהוא יוכל להפוך ל"אחד הנמלים התחרותיים ביותר בעולם". עוד ציין כי השימוש הסיני בנמל פיראוס כבר קיצר את תהליך יצוא הסחורות לאירופה בכשבוע ימים.

"סין רואה חשיבות גדולה ביתרון הגיאוגרפי הייחודי של יוון כ'שער לאירופה'", מסרו שתי המדינות בהצהרה משותפת. ראש הממשלה סאמארס אמר שסין מתעניינת גם בהשקעה בנמלי התעופה היווניים ושהוא מקווה שהמדינה תוכל "להפוך למרכז תחבורה אווירי".

לי קצ לי קצ'יאנג (מימין) ואנטוניס סאמארס בנמל פיראוס | צילום: רויטרס לי קצ

לי וסאמארס גם שוחחו על התקרבות המדינות בתחומים אחרים, בהם תיירות, ועל תמיכה הדדית בנושאים דיפלומטיים. לי אמר שסין תומכת בהסדר לאיחוד מחדש של קפריסין, ואילו יוון הצהירה כי תתמוך במאמצי ההשקעה של סין בכלכלות האיחוד האירופי.

שיתוף הפעולה הנוכחי מגיע בעיתוי מוצלח לשתיהן: יוון רוצה למשוך השקעות זרות כדי להקטין את חובה הלאומי ואת שיעור האבטלה הגבוה במדינה, ואילו סין מחפשת שער כניסה לאירופה במחיר אטרקטיבי. הסינים רואים במיקום האסטרטגי של יוון נכס שיעזור לה ביצוא סחורות לאירופה ועשוי לצמצם עלויות בתקופה שבה עלויות הייצור בסין עולות.

"בניסיון להחזיר את יוון למסלול הצמיחה, הממשלה היוונית מחפשת בריתות כלכליות הן באירופה והן מחוצה לה. בתהליך המפרך הזה סין נראית שותפה מבטיחה", כתב סטמאטיס ג'יאניסיס, כתב ערוץ החדשות יורו ניוז ביוון.

אך לא כל היוונים מרוצים מהעסקה: גורמי אופוזיציה שונים מתנגדים לה והיו שאמרו שהממשלה היוונית מוכרת את "הנכסים המשפחתיים" בזול. עם זאת, לא צפוייה לעסקה התנגדות גורפת.

תגיות