אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השריפה בקיסריה עלולה להביא למחסור על המדף צילום: אלעד גרשגורן

השריפה בקיסריה עלולה להביא למחסור על המדף

מפעל מוצרי שלם בקיסריה, שנשרף בסוף השבוע, מייצר אריזות לכמה ממותגי המזון המובילים בישראל. אתמול ניסו ראשי המפעל לאמוד את נזקי השריפה, ובחברות המזון חיפשו אלטרנטיבות לייצור אריזות

23.06.2014, 07:05 | נורית קדוש

השריפה שהתלקחה במפעל מוצרי שלם בקיסריה והביאה לקריסת האגף המזרחי במתחם מעוררת דאגה בענף המזון. המפעל שנשרף הוא אחד המפעלים המובילים בתחום אריזות הפלסטיק בישראל, ואחראי לחלק ניכר מאריזות מוצרי המזון, הטיפוח והניקיון שמשווקות יצרניות המזון הגדולות, ובהן אסם, נסטלה, שטראוס, יוניליוור וטרה. "מוצרי שלם היא ספק מאוד גדול לענף המזון ולתעשיות נוספות, ובכל החברות פתחו את השבוע בדיוני חירום בניסיון לאמוד את גודל הנזק והפתרונות האפשריים", חושף מנכ"ל חברת מזון.

קראו עוד בכלכליסט

חוות דעת ליצרנים

 

אתמול אמור היה המפעל לתת חוות דעת לכל אחד מהיצרנים ולפרט בה אילו אריזות יוכל להמשיך לספק להם. בין המוצרים שאריזותיהם מיוצרות במפעל שנשרף: בקבוקי 2 ליטר של שוקו יטבתה, גבינת סקי, גבינת סימפוניה ואקטימל - כולם מתוצרת שטראוס. עם מוצרי אסם ניתן למנות את סלטי צבר ואת קופסאות נקניקי עוף טוב שמשווקת אסם. מוצרים נוספים הצפויים להיפגע הם מוצרי מחלבות צוריאל שבבעלות טרה, מרגרינה מזולה ואבקות מרק של קנור שבבעלות יוניליוור. גם אריזות חלק ממוצרי הניקיון של יוניליוור מיוצרות במפעל.

השריפה בקיסריה. "הכנת תבנית ייצור של אריזה אורכת שבועות ארוכים, ובמקרה שהתבנית נפגעה יידרשו שבועות ארוכים לבנות לה חלופה", צילום: אלעד גרשגורן השריפה בקיסריה. "הכנת תבנית ייצור של אריזה אורכת שבועות ארוכים, ובמקרה שהתבנית נפגעה יידרשו שבועות ארוכים לבנות לה חלופה" | צילום: אלעד גרשגורן השריפה בקיסריה. "הכנת תבנית ייצור של אריזה אורכת שבועות ארוכים, ובמקרה שהתבנית נפגעה יידרשו שבועות ארוכים לבנות לה חלופה", צילום: אלעד גרשגורן

מפעל מוצרי שלם מחולק לשני אגפים: האגף הישן הממוקם בצדו המערבי של המפעל, והאגף המזרחי שבו פועל חלקו החדש יותר. הדליקה כילתה את הצד המזרחי, אשר עוסק בין היתר בניפוח בקבוקים כמו בקבוקוני אקטימל.

ל"כלכליסט" נודע כי בשריפה נפגע קו הייצור האחראי לאריזות גלידות לה קרמריה, וזאת בעיצומה של עונת הקיץ שהיא עונת המכר המרכזית של הקטגוריה. לנסטלה מלאי שעשוי להספיק לחודש וחצי, אולם הדבר מחייב אותה לפעול בדחיפות לאיתור יצרן חלופי.

המפעל נחשב לאחד האיכותיים והטובים ופועל בטכנולוגיה המאפשרת ייצור אריזות ייחודיות. אריזות אלו מיוצרות בהטבעת התוויות על אריזת הפלסטיק, המייתרת את הצורך בהדבקת מדבקות על האריזות. כפועל יוצא, המפעל לא רק מייצר אריזות מדף פשוטות שעליהן ניתן להדביק לוגו, אלא גם מתמחה באריזות ייחודיות למותגים מובילים, כמו אריזות ירוקות המודפסות על סלטי צבר או אריזות לה קרמריה המוזהבות.

לדברי מנכ"ל חברת מזון גדולה, החשש הגדול נוגע לתבניות הייצור. "מכיוון שמדובר במארזים מיוחדים שעוצבו במיוחד לכל מותג, יש חשש גדול שחלק מהמוצרים ייעדרו מהמדפים לתקופה מסוימת. הכנת תבנית ייצור של אריזה אורכת שבועות ארוכים, ובמקרה שהתבנית נפגעה במהלך השריפה יידרשו שבועות ארוכים לבנות לה חלופה".

מנכ"ל חברה שלא נפגעה בשריפה סיפר כי "יש חברות שעורכות ניהול סיכונים ולא רקמייצרות תבניות אצל הספק המרכזי, אלא גם מזמינות 10% מהכמות במפעל אחר, כדי להגן על עצמן".

"החלופות בעייתיות"

 

אחת האפשרויות העומדות בפני יצרני מזון המסתמכים על המפעל היא לייצר במפעל אחר שבעבר ייצר עבורן אריזות. אפשרות אחרת היא רכישת אריזת מדף סטנדרטית והדבקת מדבקת המותג עליה. "מדובר בחלופות בעייתיות, אבל חברות יעשו כל שניתן כדי שהמוצרים לא ייעדרו מהמדפים לאורך זמן. לא מן הנמנע שייווצר מחסור זמני בחלק מהמוצרים", מסביר בכיר בענף.

אלטרנטיבה נוספת של חברות היא החלפת אריזות למותג, אולם מדובר במהלך יקר המחייב השקעה שיווקית. המפעל, שבבעלות מני שלם, מעסיק כ־600 עובדים, שככל הנראה חלקם ייוותרו בימים הקרובים ללא עבודה. מלבד ענף המזון, המפעל מייצר לחברות צבע דליים מפלסטיק וכן אריזות לחומרי איטום.

מיוניליוור נמסר בתגובה: "אנו פועלים נמרצות כדי שהשריפה לא תפגע באספקה הסדירה של מוצרי חברתנו".

משטראוס נמסר בתגובה: "אנו מצרים על האירוע ועומדים בקשר עם בעלי המפעל. במקביל אנו פועלים לאיתור פתרונות חלופיים, וככל הידוע לנו בשלב זה לא צפויה פגיעה באספקה השוטפת של המוצרים".

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
האמת מאחורי
הקמת\הרחבת עסק בישראל היא לא עניין פשוט, בעלי עסקים פרטיים משקיעים את חייהם בהקמת העסק, עובדים יומם וליל,שבתות וסופ"שים לא תמיד בעבור תמורה הולמת. מדי שנה תקני כיבוי האש משתנים (מחמירים) ופעמים רבות בעלי עסקים נדרשים להחליף את כל המערכת למערכת החדשה העומדת בתקנים (אין אפשרות לשדרג, צריך להחליף את הקיים). בנוסף לעלות הגבוהה שבהחלפת המערכת, מדובר בתהליך ארוך, מאחר ובמקרים רבים יש להסיר את כל הצנרת והמטפים הקיימים וגלאי העשן, כדי להחליף את כולם. תהליך כזה יכול להימשך מספר חודשים. בינתיים, חברת הביטוח איננה יכולה לבטח עד שהעסק יאושר מבחינה תקנית, ובזמן הזה העסק אינו מבוטח. עוד יותר מכך, מה שקורה פעמים רבות הוא שלאחר ביצוע העבודה שארכה מספר שבועות\חודשים, מתגלים ליקויים או שינויים נוספים שיש לבצע והדבר יכול ליצור עיכוב נוסף של שבועות או אף חודשים וכמובן הוצאה כספית נוספת. ועדיין בזמן הזה העסק לא מבוטח. משפחת שלם היא לא אחת ממשפחות ההון שאוהבים לרדת עליהם בתקשורת, משפחת שלם היא משפחה שהקימה את המפעל במו ידיה לאורך שנים בעמל רב וביזע. קנאים, וצרי עין תמיד יהיו. אבל גם תומכים וחברים ידעו לפרגן ולהעיד שאין ספק שזהו מפעל לתפארת, ואין ספק שההנהלה פעלה ועשתה כל אשר נדרש ממנה כדי לעמוד בתקני כיבוי האש. בצער רב, המדינה אינה תומכת ועוזרת לעסקים עצמאיים אלא להיפך, שמה להם מכשולים שאינם מציאותיים ומקשים מאד על התפתחות וצמיחה עסקית. חבל, אפשר גם אחרת. מאד מצער לראות איך המפעל נשרף כליל, מפעל שהוקם במאמץ רב ובעשייה חיובית, מפעל שסיפק מקומות עבודה למאות אנשים, מפעל שהיווה גאווה לאומית ישראלית, לייצור מוצרים כחול לבן. בתקווה שמשפחת שלם תתאושש במהירה.
רוני , תל אביב  |  05.07.14
לכל התגובות