אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר הבורסה אמנון נויבך ידע גם כישלונות: מזיקה עד אתלון

יו"ר הבורסה אמנון נויבך ידע גם כישלונות: מזיקה עד אתלון

הקריירה של היו"ר כוללת הישגים משמעותיים וכהונות מוצלחות, אך גם כמה תפקידים פחות מרשימים מבחינה עסקית

24.06.2014, 12:39 | רחלי בינדמן
כמעט חצי שנה לקח לדירקטוריון הבורסה לאתר יו"ר שיחליף את סם ברונפלד. אמנון נויבך נבחר לתפקיד הרגיש ואמור לסייע למנכ"ל הטרי יוסי ביינארט להוציא את הבורסה מהבור התדמיתי שאליו נקלעה. קורות החיים של נויבך היו לכאורה ללא רבב. בשנים האחרונות כיהן נויבך כחבר דירקטוריון בשלל חברות ציבוריות ותעשייתיות, בהן ביטוח ישיר, לאומי קארד, בזק, ושימש כיו"ר פלאפון. בעברו גם רקורד כציר הכלכלי בוושינגטון.

אלא שמתברר כי לנויבך היו גם כישלונות עסקיים. בשלהי העשור הקודם נכנס נויבך להשקעה בחברת זיקה, חברה תעשייתית ציבורית שעסקה בייצור ובשיווק אלקטרודות לריתוך חשמלי. נויבך החזיק ב־5.5% בחברה, כיהן כחבר דירקטוריון, והיה שותף בגרעין השליטה עם מי שהיה אז ידידו ראובן רביד שהחזיק 43% מהחברה ויזם הנדל"ן עמוס שמיע (10.3%).

הבנק הבינלאומי סייע במימון פעילותה של זיקה והעניק לה מימון ביד רחבה תחת ניהולו של המנכ"ל הבנק דאז שלמה פיוטרקובסקי. אלא שזליגה מפעילות הליבה של זיקה לעבר השקעות הרפתקניות בתחום ייזום נדל"ן הובילה אותה לקריסה ולמינוי המפרק עו"ד שלמה נס בתחילת 2004. זאת לאחר שלא יכלה לשאת בחובות של 74 מיליון שקל, שעיקרן היו לבנק הבינלאומי. רביד, ששימש כיו"ר החברה, הוא זה שהוביל את ההשקעות המסוכנות, ובשלב מסוים נדרש מבית המשפט במסגרת הליכי הכינוס והפירוק להחזיר לקופת החברה כ־750 אלף שקל.

נויבך הפסיד, ככל הנראה, מיליוני שקלים מההשקעה הכושלת. בסביבתו מציינים כי הוא היה הגורם הדומיננטי שמנע מהנהלת זיקה לגייס אג"ח בשוק מחשש שהחברה לא תוכל לעמוד בהחזר שלהן. בסופו של דבר, מפעל זיקה נמכר כעסק חי ועדיין פועל היום בעכו. המפסידים העיקרים מהפרשה היו בעלי המניות והבינלאומי.

ב־2011 הוביל נויבך את ההנפקה של חברת אתלון, העוסקת בהשקעה בחברות הייטק. החברה, בה שימש כיו"ר, הונפקה לפי שווי של 70 מיליון שקל. מדו"חות אתלון ל־2012 עולה כי נויבך השתכר 10,000 שקל עבור 20 שעות משרה בחודש, ובאוגוסט 2012 אף הסכים לדחיה של 20% משכרו עד ליולי 2014. במקביל הוקצו לו כ־200 אלף אופציות לרכישת מניות החברה.

באפריל האחרון, כאשר פרש מתפקידו עקב מינויו ליו"ר הבורסה, אתלון נסחרה לפי שווי מצומק של 8.5 מיליון שקל. באוגוסט 2013 עוד הספיק נויבך כיו"ר לקחת חלק במהלך מעורר תהיות שהובילה אתלון. החברה ביקשה לרכוש אג"ח של קונצרן אי.די.בי בהיקף של 200 מיליון שקל. החברה הביעה נכונות לשלם 0.7% ממניותיה עבור כל שקל אג"ח של אי.די.בי אחזקות, מהלך שלבסוף לא הבשיל.

מימין מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט עם היו"ר אמנון נויבך, צילום: גיא אסייג מימין מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט עם היו"ר אמנון נויבך | צילום: גיא אסייג מימין מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט עם היו"ר אמנון נויבך, צילום: גיא אסייג

תגיות