אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

תרבות שדודה

כלכליסט TV בכנס להשבת אוצרות אמנות שנבזזו בשואה. האם המוזיאונים בישראל מסוגלים לוודא את מקור כל היצירות שהם מציגים?

24.06.2014, 15:53 | עוזי בלומר

החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה קיימה היום בת"א כנס בינ"ל ראשון מסוגו שמטרתו לחזק את יכולתם של המוזיאונים בישראל לברר מה מקור היצירות שהגיעו אליהם, כדי לוודא שלא מדובר ביצירות ששדדו הנאצים מקורבנות שואה.

 כ-600 אלף יצירות אמנות שדדו הנאצים מקורבנות השואה. רוב היצירות האלה נעלמו, וחלקן אותרו באוספים פרטיים או במוזיאונים גדולים שרכשו אותן מבלי לוודא מה מקורן.  מספר הסכמים בינ"ל כגון "עקרונות וושינגטון" משנת 1998, "הצהרת טרזין" משנת 1996, ו"הצהרת וילנה" משנת 2000,  מסדירים את תהליך בירור המקור של יצירות אמנות שייתכן שנשדדו ע"י הנאצים.

ישראל חתומה על הסכמים אלה, אולם דווקא המוזיאונים בישראל אינם ערוכים לבצע את כל הבירורים, שכרוכים בהתחקות אחר סוחרי אמנות, יצירות אמנות, ומציאת יורשים אפשריים לקורבנות שואה.

בין המשתתפים בכנס היום היה סטיוארט אייזנשטט, לשעבר שגריר ארה"ב באיחוד האירופי, וכיום יועץ נשיא ארה"ב לענייני יהדות, שהיה מעורב בגיבוש ההסכמים הבינ"ל לבירור מקורן של יצירות אמנות. אייזנשטט ציין, שלמרות הרלוונטיות הרבה של השואה לישראל, ולמרות שהמדינה חתומה על ההסכמים הבינ"ל בתחום זה, היא לא תפסה עמדת מנהיגות בטיפול בסוגיה. הוא קרא לממשלת ישראל לגלות מנהיגות, ולמוזיאונים בישראל לגבש כללים מדוייקים לטיפול ביצירות אמנות שיש לגביהן חשש כי נשדדו מקורבנות שואה.

אוצרות קורבנות השואה ("האלכימאי" של david ryckaert) אוצרות קורבנות השואה ("האלכימאי" של david ryckaert) אוצרות קורבנות השואה ("האלכימאי" של david ryckaert)

תגיות