אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שני סדקים בשבוע אחד צילום: עמית שעל

שני סדקים בשבוע אחד

שני גופים פיננסיים מיהרו למצמץ בקרב על נורמות השכר - לראשונה מאז סימן משרד האוצר את גבולות המשחק הראויים בעיניו

25.06.2014, 08:35 | גולן פרידנפלד

יו"ר דיסקונטיוסי בכר נסוג מקבלת בונוס לא מוסרי. משפחת שנידמן, בעלת השליטה בקבוצת ביטוח ישיר, הצהירה שהיא מאמינה שעם תקרת שכר של 3.5 מיליון שקל היא תצליח להביא מנכ"ל טוב וגם לשלם לו סכום סביר. כל אחד משני האירועים בנפרד אולי לא מרשים במיוחד, אך המשמעות המצרפית שלהם אינה מבוטלת.

שני גופים פיננסיים מיהרו למצמץ בקרב על נורמות השכר. לראשונה מאז סימן משרד האוצר את גבולות המשחק הראויים בעיניו, נדחקו אלה להתכנס לנורמה החדשה של שכר הבכירים במגזר הפיננסי.

בכר "החליט", כך לפי גורמים בדיסקונט, "לשים את טובתו של הבנק לפני טובתו האישית" ולוותר על בונוס מופחת של 1.5 מיליון שקל. טובתו של הבנק, משום מה, לא תפסה מקום במארג השיקולים של בכר כשביקש לעצמו בונוס של 2.1 מיליון שקל אף על פי שהבנק רשם את התשואה הנמוכה ביותר להון במערכת הבנקאית.

יוסי בכר, צילום: בלומברג יוסי בכר | צילום: בלומברג יוסי בכר, צילום: בלומברג

טובת הבנק לא באה לידי ביטוי גם כשבכר נאלץ לכווץ את הבונוס ל־1.5 מיליון שקל וערך סבב בין המשקיעים המוסדיים כדי לבדוק כיצד בכוונתם להצביע. היא גם לא היתה נוכחת כשמשרד האוצר הגביר את הלחץ על הגופים המוסדיים, שהיו צריכים להצביע על הבונוס. היא הופיעה לה כך פתאום, ברגע קסום שבו הבין היו"ר שטובת הבנק גברה על תועלתו האישית.

ואחרי שכל זה נאמר, בכר לא ניחן באטימות הציבורית שתקפה את מנכ"ל הפניקס אייל לפידות, למשל, שמתעקש לאשר לעצמו חבילת שכר של 10 מיליון שקל ולצפצף על כולם בדרך. אולי נפל לבכר האסימון, רק מאוחר.

משפחת שנידמן הצהירה שהיא מתכוונת להגביל את שכר בכיריה בחברת ביטוח ישיר ל־3.5 מיליון שקל. נכון, זה יקרה רק ב־2016, ונכון, אף אחד לא יודע מה יקרה עד אז. ובכל זאת, להצהרה הזו יש משקל סגולי רב. לראשונה מישהו מעז למשוך את ספירלת השכר כלפי מטה.

עד היום התחרו ביניהם המנכ"לים מי יקבל יותר, מי מתנוסס מעל מי ברשימת מקבלי השכר הגבוה. עכשיו בעלי הבית פתחו בתחרות משלהם — מי משלם פחות.

המהלך הזה יושלם אם הכסף שייחסך מהורדת שכר הבכירים לא יזרום לכיסם של העשירים יותר, אלא יתועל להקטנת הפערים הפנימיים בחברה.

 

בביטוח ישיר, למשל, עומד הפער בין שכר המנכ"ל לבין שכרם החציוני של שאר עובדי החברה על פי 32. למה שלא יעמוד על פי 20, למשל? המהלך של השנידמנים עשוי להוליד תהליך שבו החברות הקטנות, שביטוח ישיר נכללת בקבוצת ההתייחסות שלהן, יגבילו גם הן את השכר. הגופים הגדולים יוכלו להתיישר בהמשך הדרך אל עבר קו השפיות. אלה כמובן יומרות גדולות מדי עבור צעד קטן מדי, אבל עד היום אפילו המעט הזה לא קרה.

תגיות