אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אקסלנס ברוקראז': לקנות כיל, למכור פוטאש - ולהרוויח מסגירת הפערים צילום: גיל דטנר

אקסלנס ברוקראז': לקנות כיל, למכור פוטאש - ולהרוויח מסגירת הפערים

לדברי האנליסט גלעד אלפר, פער המכפילים בין שתי המניות צפוי להיסגר על ידי ירידה במניית פוטאש - כשמניית כיל לא צפויה לעלות. "מס ועדת ששינסקי מרחיק מכיל משקיעים זרים שיכולים להשקיע בחברות אשלג אחרות"

25.06.2014, 11:55 | מיקי גרינפלד

גלעד אלפר, אנליסט בכיר באקסלנס ברוקראז', אומר היום כי הוא ממליץ לקנות מניית כילולמכור מניית פוטאש(pair trade): "הנימוק העיקרי שלנו הוא בפשטות פער מכפילים (2014) בין כי"ל ופוטאש שכמוהו לא נראה מאז ראשית 2012. אנחנו מאמינים שהפער ייסגר דווקא ע"י ירידה במחיר מניית פוטאש ולא ע"י עלייה במחיר מניית כי"ל, אלא אם מסקנות ששינסקי ירוככו. כמובן שמבחינת ההיגיון של ה-pair trade לא חשוב איך הפער ייסגר", אומר אלפר.

לדבריו, יש שיאמרו שלפוטאש מגיעים מכפילים גבוהים יותר כי הפוטנציאל שלהם להרוויח אם השוק ישתפר הוא גבוה יותר מאשר אצל כי"ל (פשוט בגלל גודל). "הבעיה עם הנימוק הזה היא שלפוטאש תמיד מגיעים מכפילים גבוהים יותר בין אם השוק בריא ובין אם השוק לא בריא. השאלה היא גודל הפער", טוען אלפר.

אלפר מתמקד בסקירה שפרסם באתגר של מחירי האשלג. לדבריו, למרות גל האופטימיות שנושב לאחרונה בשל ירידת מלאים בצפון אמריקה, לא זהו המצב בפועל. אלפר מזכיר את הצהרת חברת האשלג מוזאיק מלפני כמה שבועות, לפיה "שוק האשלג נמצא בהיצע יתר לתקופה של 3 שנים".

הסקירה מפרטת ומסבירה כי משוואת הביקוש-היצע לאשלג משתקפת בניצולת מכרות האשלג. בשנים 2004, 2008 ו- 2010, כאשר ניצולת המכרות עברה את רף ה-80%, מחירי האשלג עלו. הבעיה היא שהניצולת תקועה כיום בסביבות 75% לשם היא אמורה לטפס בשנת 2016, ואז היא תרד כאשר היצע האשלג יגדל מעבר לגידול בביקוש. היצע האשלג אמור לגדול מהרחבות של מכרות קיימים, מכמה מכרות קטנים שנפתחים ברחבי העולם, וכמובן מיורוקם שברוסיה".

על פי אקסלנס ברוקראז', המסקנה היא שכדי שמחיר האשלג יעלה בצורה משמעותית ולאורך זמן, משהו מאוד בסיסי צריך להשתנות. למשל, תוכניות הרחבה צריכות להתבטל והביקוש במזרח הרחוק צריך לקפוץ. "אנחנו אמנם אופטימיים בטווח הרחוק, בעיקר בגלל שאנחנו חושבים שתהיה צמיחה במזרח, אבל בטווח הבינוני קשה למצוא סיבות לאופטימיות", מסכם אלפר.

באופן ספציפי לגבי מניית כיל, באקסלנס לא אופטימיים במיוחד: "כיל היא כיום לא השקעה מושכת כשלעצמה. מסקנות וועדת ששינסקי הן שליליות. מס רווחי יתר של 42% גורם נזק משמעותי לרווחי החברה (אם כי לא נדע בדיוק כמה נזק עד שלא נבין איך התשואה של ה-11% מחושבת). המס הזה גם מרחיק מכי"ל משקיעים זרים שיכולים להשקיע בחברות אשלג אחרות", כותב אלפר.

מפעלי האשלג של כיל מפעלי האשלג של כיל מפעלי האשלג של כיל

תגיות