אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עשן 2.0: מטה הקסמים החדש של חברות הטבק צילום: שאטרסטוק

עשן 2.0: מטה הקסמים החדש של חברות הטבק

תעשיית הטבק שמתמודדת עם צלילה במספר המעשנים גילתה את הסיגריה האלקטרונית. בשבוע שעבר הודיעה יצרנית קאמל על כניסה לשוק, שם תמצא את היצרניות של קנט ומרלבורו. החברות מנסות למכור עישון בריא, אבל רבים בטוחים שיום אחד נתעורר ונבין שהמשכנו להרעיל את עצמנו, הפעם עם סוללה

28.06.2014, 17:23 | דור צח

מירוץ החימוש בין ההרגלים הרעים לתבונה הטהורה לא עוצר לרגע. בשנים האחרונות נראה שאפשר להכתיר בהצלחה את המלחמה הממושכת נגד עישון טבק, שהפחיתה באופן חד את שיעור המעשנים במדינות רבות. בישראל נרשם בשנה שעברה שפל של כל הזמנים כששיעור המעשנים בקרב בני 21 ומעלה ירד לראשונה מתחת ל־20% ועצר ב־18.7%. בארצות הברית השיעור נמוך עוד יותר - 18.1%, הרחק משנות השישים שבהן 57% מהגברים עישנו. כולם כבר מבינים שעישון הוא מנהג מאוד לא בריא, די מגעיל ולאחרונה גם יקר.

גם חברות הטבק קוראות את הנתונים, או כפי שהגדירה זאת סטפני קורדיסקו, בכירה בקבוצת ריינולדס אמריקן המייצרת את סיגריות קאמל: "אנחנו כאן כדי להעמיד את התעשייה בצד הנכון של ההיסטוריה". הצד הזה כבר לא גדל במטעי הטבק. יצרנית קאמל הודיעה בשבוע שעבר שהחלה בשיווק סיגריה אלקטרונית משלה. היא הולכת בדרכן של שתי ענקיות טבק אחרות - אלטריה שמייצרת את סיגריות מרלבורו ולורילארד שמייצרת את קנט - שקראו את המפה ונכנסו לשוק הסיגריות האלקטרוניות, שם הן מתחרות במאות יצרנים שמזנבים בתעשייה המסורתית.

איך עובדת סיגריה אלקטרונית. לחצו כאן

הסיגריה האלקטרונית, משאף חשמלי של אדי ניקוטין, הוצגה בתחילה כאמצעי מעבר למי שמבקש להיגמל מעישון, אך כבר הפכה להרגל בפני עצמו ולתעשייה שצומחת בחדות. היא אינה פולטת עשן, אינה מסריחה את המעשן או את הסובבים, אין בה טבק וגם לא רבים מ־4,000 הכימיקלים שנשאפים בסיגריות הרגילות, 70 מהם מסרטנים. כמו כן היא זולה משימוש בסיגריות רגילות בהיקף מקביל ולכן נמכרת בתור הדרך השפויה, הבריאה והזולה להיגמל מעישון טבק.

אולם בניגוד להתמודדות העצלה עם חברות הטבק, הפעם הרגולציה ממהרת להגיב. בישראל הוחלט להפסיק את שיווק הסיגריה האלקטרונית לאחר שסקרים גילו שעשירית מבני הנוער משתמשים בה, כשרבים מהם אינם מעשנים סיגריות רגילות. עבורם הפכה הסיגריה האלקטרונית למסדרון כניסה לעולם העישון ולא לדלת יציאה ממנו. כשהמכירה תיפסק בספטמבר תצטרף ישראל למצרים, טורקיה, ירדן, ברזיל, ארגנטינה, תאילנד ואינדונזיה, שאוסרות גם הן על שיווקה של הסיגריה. באוסטריה ובלגיה השימוש מותר רק כטיפול גמילה במרשם רופא, ומדינות רבות נוספות באירופה ובאסיה הטילו מגבלות משמעותיות על המכירה.

מעגל המעשנים חוזר לגדול

בארצות הברית המכירה מותרת, אבל הדאגה הציבורית גוברת. "אתם מוכרים טעמים כמו 'חלומות וניל', 'פינוק שוקולד' ו'קראש דובדבן', ומעזים לשבת פה ולטעון שהמוצרים שלכם לא פונים לבני נוער?!", שאלה בכעס הסנטורית ברברה בוקסר את נשיאי Blue ו־NJOY, שניים מהמותגים המובילים בתחום. תשובתם כי תלמידי תיכון הם שבריר מקהל הצרכנים שלהם לא שכנעה את חברי ועדת הסחר של הסנאט שדנה ביום רביעי שעבר בהתנהלות התעשייה החדשה.

למרות טענותיהן של החברות, מחקר שפורסם לאחרונה מצא ששיעור הילדים ובני הנוער האמריקאים שנחשפו לפרסומת לסיגריה אלקטרונית עלה כמעט פי ארבעה בין 2011 ל־2013. לפי משרד הבריאות האמריקאי, ב־2012 אחד מכל עשרה נערים התנסה בסיגריה אלקטרונית, כשרבע מהם לא התנסו בסיגריה רגילה. מחקר נוסף הראה שהסיגריה האלקטרונית לא גורמת לבני נוער מעשנים להיגמל. התוצאה היא שהמכשיר החדש רק מגדיל את מעגל המעשנים ומכרסם בהישגי המלחמה בטבק.

האומנם לא מזיקה?

מינהל התרופות והמזון האמריקאי, ה־FDA, מבקש למנוע בחוק מכירת סיגריות אלקטרוניות לקטינים, אך המהלך רחוק מלהתממש. בינתיים המינהל מבקש להטיל מגבלות ראשונות על המכירה, כמו איסור חלוקת דוגמיות חינם, חובת רישום המרכיבים על האריזה והוספת אזהרה שהניקוטין ממכר.

ויכוח גדול ניטש סביב השאלה אם השימוש בסיגריות האלקטרוניות אכן אינו מזיק. ה־FDA איתר בהן את הכימיקל דיאתילן גליקול, שנחשב רעיל. הניקוטין שמצוי בהן הוא כמובן חומר ממכר. מחקרים ראשונים הראו שהשימוש בסיגריה האלקטרונית פוגע בריאות וגורם לקשיי נשימה - רקמות תאים שנחשפו לאדי סיגריות אלקטרוניות הגיבו באופן דומה לרקמות שנחשפו לעשן סיגריות רגילות. סכנה נוספת היא תקלות במכשיר: בליעת נוזל הניקוטין או ספיגתו בעור עלולה להיות קטלנית, במיוחד לילדים.

כניסתם של יצרני הטבק הגדולים מבטיחה שהמאבק על הסיגריה האלקטרונית יגבר. נוכחותם מעלה את החשד האוטומטי מצד ארגוני הבריאות ומזמינה מעקב צמוד אחר קורותיה של הסיגריה האלקטרונית. מנגד, כוחן הכלכלי ורשת השיווק של חברות הטבק יאפשרו להן לדחוף את הסיגריה למרות ההתנגדויות, במיוחד כשהן חשות שהן מציעות "הגדרה חדשה של העישון, מתוך מודעות מוגברת לבריאות הציבור", כפי שאמרה קורדיסקו. עד שהקרב יוכרע, השוק הזה הולך ללהוט - גם בלי אש.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
היחס לסיגריות צבוע מהמסד ועד הטפחות
שורש הבעיה הוא שהממשלות אינן מטילות שום פיקוח על תכולת הסיגריות - לא על רשימת הכימיקלים שטובלים בהם את הטבק וחומרי המילוי, לא על הכמויות שלהם, לא על חומרי המילוי שמכניסים יחד עם הטבק, לא מטילים חובה לרשום אותם על הקופסה, ולא בטיח. מכאן נגזר היחס הצבוע לסיגריה האלקטרונית, שבה לפחות יודעים שמכניסים לתוכה ניקוטין.
יובל , תל אביב  |  28.06.14
6.
די לפרופוגנדה
מה שלא אומרים זה שלאחרונה 80 מדענים בכירים מכל העולם, שעוסקים במחקר נזקי העישון, חתמו על עצומה שלא להגיב שיווק של סיגריה אלקטרונית מאחר ומדובר באמצעי היעיל ביותר לצמצום התמותה מסיגריות. עוד לאחרונה, נעשה מחקר ביוון שבדק השפעת הסיגריה האלקטרונית על הלב לעומת סיגריה רגילה, ומצא כי סיגריה אלקרונית לא משפיע עליו כלל לעומת סיגריה רגילה שם ניתן למצוא את ההשפעות במידית לאחר העישון. בנוגע למחקר אותו אתם מציינים שנמצא הכימיקל דיאתילן גליקול, אתם לא מציינים שבאותו המחקר מצאו אותו במספר נוזלי מילאוי זולים וסיניים, הכימיקל לא נמצא בנוזלים איכותיים שמיוצרים בארה"ב. עד שיש אמצעי להקטין את נזקי העישון ישר כולם קופצים לקטול אותו. אגב, חלק מהמחקרים נגד הסיגריה האלקטורנית מומנו בעבר על-ידי אותם חברות הטבק שחוששות שיאבדו נתח שוק בעקבותיה, שכן ייצור נוזלי מילוי ומכשירים אלקטרוניים לא דורש רף כניסה גבוה כמו ייצור טבק, בהם לחברות הללו יש יתרון אדיר.
דד , ת"א  |  28.06.14
5.
מס' 5 יש לך חוצפה לזלזל באינטליגנציה בבוטות! Ecig מעשנת כמו סיר הלחץ שלי!
ותקבל תשובות ברמה ששאלת, ובעניין הזה: שתיקה יפה לחכמים קל וחומר, לטיפשים! האם עישון פסיבי מסיגריה אלקטרונית אינו מזיק? מזין כמו עישון פסיבי של אדי בישול. מאופן פעולתה של אלקטרונית הכימיקלים נפלטים לסביבה? כן, כמו מכשיר אינהלצייה האם נגזר על הלא מעשנים לסבול לנצח מהמצאות רעילות שכאלה? כמו שניגזר עלי להריח את ריחות הבישול של שכנתי, בפרט כשהיא מטגנת בצל... כבר 5 שנים אני עם ה-Ecig והפסקתי איתה לעשן באחת, שאיפה ראשונה ממכשיר האינהלציה הזה ואספתי עוד 3 קופסאות שהיו בבית והנחתי אותן בלובי, שיקח מי שרוצה! ב-5 השנים האלו חסכתי 60,000ש', עישנתי 2 קופסאות ביום. יש לי קול של זמרת אופרה כשעישנתי בקושי יכולתי לדבר שלא לדבר על לשיר, הג'ל שיוצר את האדים הוא גליצרין המשמש לשימור במיצים ממותקים והגליקול, שני שמנים צימחיים (זה לא שומני, זה ג'ל) החומרים האלו משמשים בתעשיית הקוסמטיקה, טעם? אני מכינה את התערובת בעצמי, באיביי פעמיים ב-5 השנים האחרונות הזמנתי קריסטלים של מנטול, זה ה"טעם" שאני אוהבת, רק להניח טיפה על הלשון מהתערובת הזו זה כיף בפני עצמו. אני עם האלקטרונית מול המחשב בלבד, מספיק שה-STIK הזה תקוע בפה... לעולם לא אעשן ושום חומר שמכיל ניקוטין שאליו לא מתמכרים, זו אוטוסוגסטיה שמתמכרים לזה. עוד פרטים, הטייס האוטומטי עבד במשך חודש לפחות אחרי שהפסקתי, לעשן אחרי שמפסיקים אי אפשר, פשוט אי אפשר לחזור לגועל נפש הזה!!!! אבל הטייס האוטומטי דרש מאפירה, בסוף נכנעתי וכמו אידיוט הקשתי על המאפירה עם האלקטרונית כמה ימים עד שהתגברתי על עצמי. הויכוח הזה היה בגרדיאן באותה צורה בדיוק לפני כשבועיים. לא נחזור לעשן ולא נפסיק עם האלקטרונית, (באנגליה משרד הבריאות יחליט אם זה בריא או לא... אפשר באותה מידה לעשות סימפוזיון ולהחליט אם לחיות זה בריא או לא! אותה תת רמה של שיכנוע) את מעט הכיף הזה איש לעצמו יחליט. 5 חודשים אלקטרונית בדקתי ריאות והתברר שאני על 94% שנתיים לאחר מכן 98% בשני המקרים מדובר באנשים שלא עישנו מעודם.
Ecig , חדרה  |  27.06.14
לכל התגובות