אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כספומט ביטקוין בישראל: מי בכלל צריך את זה?

דו"ח טכנולוגי

כספומט ביטקוין בישראל: מי בכלל צריך את זה?

מיהם הישראלים שמוכנים להמר על המטבע הווירטואלי ולמה הם עושים את זה, רשות התעופה האמריקאית מקרקעת את חלומות המזל"טים של אמזון, מיקרוסופט בועטת ב-NSA ומדינה מאבדת את המידע המקוון על כל אזרחיה

25.06.2014, 13:43 | יוסי גורביץ

המטבע הווירטואלי לא מתאים לישראל

חלק מכם ישמח לדעת שכספומט הביטקוין הראשון הושתל לאחרונה בישראל. יש, על פי הדיווחים, כ-10,000 משתמשי ביטקוין בין הירדן לים. אלו מכם ששוקלים להתחיל להשתמש במטבע הבעייתי, צריכים לדעת שבנק ישראל הזהיר מפני השימוש בו ושמבחינת החוק, הוא נחשב לנכס, קרי משהו שחייבים עליו במס.

הכספומט מותקן בתוך מלון בוטיק בתל אביב וכדי להשתמש בו צריך להכניס קוד סודי, מספר סלולר, מספר תעודת זהות, וטביעת אצבע. השאלה, אחרי כל הרעש, למי זה בעצם נחוץ.

10,000 נשמע כמו מספר גדול, עד שנזכרים שחיים כאן כ-7 מיליון בני אדם, שלחלקם הגדול אין איך לסגור את החודש. עבורם, הרעיון של השקעה במטבע ספקולטיבי, שנשען על תנודות שאין לאף אחד שום שליטה עליהן הוא השקעה פחות טובה מהתמכרות למילוי טפסי לוטו.

כספומט ביטקוין כספומט ביטקוין כספומט ביטקוין

הפערים במשק הישראלי מתרחבים במהירות. דו"ח עוני מסורס גם כך יורד במהירות מהכותרות כי משרדי הממשלה לא יודעים איך לטפל בעניים, שמספרם עולה בהתמדה. לעומת זאת, משרד האוצר יודע בדיוק איך לטפל בצה"ל; לפני שבוע הועבר לצבא מיליארד שקל, כדי שזה יואיל בטובו לפנות את שדה דב עד 2017 (שהוא בכלל רכוש של המדינה וצה"ל אמור היה לפנות אותו כבר ב-2010).

מיהם האנשים שמתעסקים בביטקוין בכלל? אוטופיסטים ממעמדות גבוהים שמחזיקים בתפיסות עולם ליברטריאניות - מבחינתם, מה שהכי חשוב הוא היעדר השליטה הממשלתית. לצידם, נוכל למצוא אוטופיסטים קטנים, שמוכנים להמר בכספם הדל על התקווה הגדולה של המטבע הווירטואלי. במקרה של ביטקוין, כנראה שאף אחד לא יתעשר; בורסות ביטקוין נחקרות ונסגרות, שער המטבע משתולל וכרגיל, רק המשקיעים הראשונים רואים רווח.

ביטקוין מנותק מתפיסת המציאות הכלכלית הישראלית. שומר כספו ירחק.

מזל"טים נושאי חבילות? לא בקרוב

זוכרים את תרגיל היח"צ הענקי של מנכ"ל אמזון ג'ף בזוס בסוף השנה שעברה? זוכרים איך הדגים מה שנראה לכאורה כמו הובלת חבילות על ידי מזל"טים והכריז שזה העתיד? זוכרים שהתרגיל הזה הגיע בדיוק כשהצטברו דיווחים על כך שאמזון פוגעת בעובדים שלה? אז בזוס יכול לאפסן את המזל"טים חזרה במאורה הסודית שלו. לפחות בינתיים.

המזל"ט של אמזון, צילום: בלומברג המזל"ט של אמזון | צילום: בלומברג המזל"ט של אמזון, צילום: בלומברג

רשות התעופה הפדרלית בארה"ב (FAA) הבהירה ששימוש מסחרי במזל"טים לא יקום ולא יהיה ואף השתמשה ספציפית בדוגמה של אמזון. היא אסרה במפורש על "הובלת חבילות תמורת תשלום" באמצעות רובוטים מעופפים. באמזון הבינו שזה לא הולך להשתנות בקרוב ודובר שלה אמר שהפיכת הובלה באמצעות מזל"ט "תקח מספר שנים, בזמן שאנחנו מפתחים את הטכנולוגיה ומחכים לכללים ההכרחיים של ה-FAA".

זה נשמע חכם: אף אחד לא רוצה שמזל"ט יתרסק לו על הראש בגלל שאיזה נודניק היה חייב לקבל את הספר שלו תוך שעתיים. יש לציין, עם זאת, שבכלל לא בטוח של-FAA יש את הסמכות לאסור על כך: בית משפט פסק נגדה לפני מספר חודשים. להחלטות שלה יהיו השפעות ניכרות גם על החלטות במדינות אחרות. נעדכן.

מיקרוסופט נגד בית המשפט הסודי

מיקרוסופט מנהלת בשבועות האחרונים מאבק תקיף כנגד חוקי השו-שו של ארה"ב, אחרי שממשלת ארה"ב הוציאה צו שמורה לה למסור מיילים שמוחזקים על שרתים מחוץ לארה"ב. מיקרוסופט טענה בתגובה שבכך בית המשפט לקח סמכות שאיננה מסורה לו, שאם הממשלה רוצה מיילים בדנמרק שתואיל ותשכנע את המקומיים להוציא צו - ושהצו הזה מזכיר את "הצווים הכלליים" הידועים לשמצה של בריטניה ערב המהפכה האמריקאית, שהיו זרז להתקוממות נגדה.

עכשיו מרחיב היועץ המשפטי, בראד סמית', של מיקרוסופט את ההתקפה, ומפנה אותה כלפי FISA, בתי המשפט החשאיים למודיעין. הוא מאשים אותם בכמה סעיפים. קודם כל, הוא אומר שאלו בתי משפט שבהם רק צד אחד רשאי להציג את עמדתו - הממשלה; ושנית, שהם כותבים פסקי דין שהציבור הכללי איננו רשאי לקרוא. ההיסטוריה של "חוק סודי" היא היסטוריה עגומה מאוד.

לא מוותר ל-NSA. מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, צילום: רויטרס לא מוותר ל-NSA. מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה | צילום: רויטרס לא מוותר ל-NSA. מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, צילום: רויטרס

סמית' אמר עוד שקשה לו להופיע בפני בתי המשפט האלה - בין השאר משום שהוא צריך להתמודד עם צללים. הוא לא יכול לדעת מה טענה הממשלה נגדו; הטענות שלה סודיות. סמית' הציג לקהל מסמך, עמדה ממשלתית שהגיעה לידיו - כשכל הטקסט בה מושחר.

סמית' ציין עוד שהוא ומיקרוסופט יודעים רק על מה שהם התבקשו לספק לממשלה - הם לא יודעים מה היא לקחה לעצמה בלי לעדכן אותם, ואנחנו יודעים היום שה-NSA פרצה לשרתים של שורה של חברות, ביניהן מיקרוסופט. סמית' חשף את העובדה ש"חברה F", שצוטטה במסמך של ה-NSA מ-2009 כחברה שמסרבת לשתף פעולה עם בקשות איסוף המידע של ה-NSA, היא מיקרוסופט.

דרישה מרכזית של התפתחות הדמוקרטיה היא שהחוק יהיה גלוי לכולם, שהוא ייעשה לעין השמש. כשממשלות דמוקרטיות מחזירות את החוק למחשכים, הן חותרות תחת הדמוקרטיה.   

כשהממשלה הופכת אותך לפושע

הבעיה העיקרית עם קרימינליזציה של התנהגות נפוצה - המקרה המובהק ביותר הוא של מדיניות היובש בארה"ב של שנות העשרים - הוא שהממשלה הופכת בכך חלק ניכר מהאזרחים לפושעים. כשהממשלה עושה את זה, היא מאמנת את האזרחים שלה בהתנגדות לה - והופכת את מה שהיה בלתי נתפס קודם לכן לשגרתי.

ממשלת עיראק, או אם לדייק ממשלת דרום עיראק השיעית, מנסה בשבועות האחרונים למנוע מהאזרחים שלה להגיע לרשת כדי שלא ידווחו על מה שקורה להם. הממשלה חסמה את אתרי המדיה החברתית ובכמה מהמחוזות אף חסמה את האינטרנט לחלוטין.

מפגינים בעיראק מפגינים בעיראק מפגינים בעיראק

התושבים התחילו להוריד את Firechat, אפליקציה שמאפשרת תקשורת בטווח קצר, עד 10,000 איש. היא לא דורשת שכולם יהיו מחוברים לרשת, הטווח שלה מוגבל אבל ככל שיותר אנשים משתמשים בה, כך המסרונים יכולים להגיע רחוק יותר. זה נחמד אם מישהו מהמשתמשים מחובר לרשת, אבל זה לא הכרחי.

אם עד לאחרונה, מספר המשתמשים בעיראק של Firechat עמד על 6,600 בערך, בשבוע האחרון מספר המשתמשים זינק ל-40,000, ובחברה אומרים בהנאה שבהחלט יתכן שהמספר גבוה הרבה יותר, כי יש לא מעט עיראקים שמתחברים לרשת דרך VPN ואז אין לדעת לאן הם מתחברים.

לפני מספר חודשים עלתה האפליקציה לכותרות עת שימשה מפגינים בטייוואן, שהיו צריכים גם הם להתמודד עם צנזורה ממשלתית.

קצרצרים

1. שמעתי על אובדן מידע, אבל זה קצת מוגזם: ממשלת מונטנה, מדינה הררית שמאוכלסת בעיקר על ידי עדי מדינה נמלטים מתכנית ה-Witless Protection Program, הצליחה לאבד מידע על 1.3 מיליון בני אדם. שזה מפתיע, בהתחשב בכך שאוכלוסיית המדינה מונה רק מיליון איש. מהפרטים שפרסמה המדינה עולה שהסיבה לכך היא שבין הפרטים שנבזזו היו גם רישומי לידה (של אנשים שנמלטו ממונטנה, יש להניח) ומוות.

סליחה, מישהו ראה אולי את האזרחים שלנו? , צילום: Shutterstock סליחה, מישהו ראה אולי את האזרחים שלנו? | צילום: Shutterstock סליחה, מישהו ראה אולי את האזרחים שלנו? , צילום: Shutterstock

2. מגיפת YO ממשיכה להתרחב: אפליקציית ההבל הישראלית שכובשת את העולם בסערה מתכננת כעת לאפשר לארגונים לשלוח גם הם הודעת "יו". מעתה, כשהפיצה שלך תעלה על אופנוע, תשלח לך הפיצריה הודעת "יו", כדי שתדע שהגיע הזמן לעבור לפיצריה אחרת - והמכבסה תודיע לך שהבגדים בדרך, אבל לבעלים יש חוש טעם נורא. כמו כן, במכה נוספת למולדתו של האיש שכתב אותה, התביעות שקשורות ליו אמורות (על פי תנאי השימוש של היישום) להתנהל על פי חוקי ישראל. רק זה היה חסר לבתי המשפט העמוסים שלנו.

3. הרווחת ביטקוין? שלם מס. קנדה חרגה מהשורה המקובלת של הכרזות מדינה בנושא ביטקוין (עד כה רובן ראו בו רכוש, ורכוש די מפוקפק) והיא הכריזה שמדובר במטבע. בהתאם, היא הטילה על ביטקוין את כל המסים המקובלים, דורשת מבורסות ביטקוין לעמוד בתנאים המקובלים של חלפני כספים ומודיעה שכל אדם בעל חשיבות ציבורית - קרי, פוליטיקאי או מי ששואף להיות פוליטיקאי - לדווח על הביטקוין שברשותו כחלק מהצהרת ההון הפומבית שלו. 

4. בתביעה הכללית של מדינת דלאוור יש כנראה הרבה זמן פנוי: כי הם שלחו שם לפני כמה זמן צו הבאה לרדיט בתביעה לחשוף את זהותו של משתמש. הסיבה? לא רצח, שוד או ביזה, אלא כי המשתמש התרברב בכך שהוא קיים יחסי מין בפומבי. זה לא חוקי בדלאוור, כמו בהרבה מקומות אחרים בארה"ב, אבל בדרך כלל לא רודפים מישהו שדיבר על זה בטרשת חברתית. 

5. לראשונה, הוצגו רובוטים שמסוגלים לתפקד כקרייני חדשות. יש בזה היגיון: אם נתח לא מבוטל מעבודת הקריין היא קריאה מהטלפרומפטר, למה לא לתת לטלפרומפטר להקריא בעצמו? אני לא יודע אם הם מסוגלים לעבור את מבחן טיורינג, אבל הם בלי ספק מנומסים יותר מכמה קרייני חדשות ומקריפים ברמה שהיתה גורמת לאריק שמידט לקחת כדורי הרגעה. הפיתוח מגיע, איך לא - מיפן.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
מיקרוסופט קראה ללא רשות מיילים של עיתונאי על השרתים שלה
העיתונאי פרסם מידע שהודלף לו לגבי מוצרים של מיקרוסופט. מיקרוסופט פשוט קראה את המייל שלו ללא רשות על מנת לחשוף את המקור. עכשיו הם טוענים שהם בעד הלקוחות, למרות שהם מסרו מידע לרשויות כמו כל שאר החברות. אני לא מאמין למילה שלהם (וגם לא לגוגל ואפל, או לכל תאגיד אחר).
פראייר  |  25.06.14
לכל התגובות