אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נפגעי טרור ישראלים יקבלו שליטה על סיומות הרשת באיראן צילום: בלומברג

נפגעי טרור ישראלים יקבלו שליטה על סיומות הרשת באיראן

כך קבע בית משפט אמריקאי, בעקבות תביעה שמנהלים 60 ישראלים מזה 14 שנה. ICANN, הארגון שמקצה סיומות למתחמי אינטרנט, צפוי לעקל את הסיומות האיראניות - ובהמשך להעבירן לתובעים, כחלק מפיצוי על הנזק שנגרם להם בפיגועים במימון איראני

25.06.2014, 14:18 | עומר כביר
קורבנות הטרור משתלטים על האינטרנט האיראני: בית משפט פדרלי בארה"ב הוציא צו שמורה ל-ICANN, הגוף שאחראי על הקצאת שמות המתחם הגלובליים ברשת, לעקל לטובת קבוצה של ישראלים נפגעי טרור את סיומות האינטרנט שהוקצו לאיראן.

קראו עוד בכלכליסט

ההחלטה התקבלה במסגרת שורת תביעות שמנהלת מאז 2000 קבוצה של כ-60 קרבנות טרור ישראלים בעלי אזרחות אמריקאית, שנפגעו בפיגועים שיזמו חמאס וג'יהאד איסלאמי במהלך האינתפיאדות הראשונה והשנייה. הנפגעים תבעו את ממשלת איראן בגין הנזקים שנגרמו להם בפיגועים, בטענה שאיראן אחראית לביצועם באמצעות מימונם.

אמבולנס בדרכו לזירת פיגוע בירושלים, צילום: אלכס קולומיסקי אמבולנס בדרכו לזירת פיגוע בירושלים | צילום: אלכס קולומיסקי אמבולנס בדרכו לזירת פיגוע בירושלים, צילום: אלכס קולומיסקי

"בארה"ב יש חוק מיוחד משאפשר לאזרחים אמריקאים להגיש תביעות בגין פיגועי טרור שאירעו בארה"ב או מחוצה לה כנגד מדינות תומכות טרור, ובמקרה זה איראן", הסבירה ל"כלכליסט" עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר מעמותת "שורת הדין", שמייצגת את התובעים בישראל. "זה תיקון מיוחד שחוקק הקונגרס לחוק החסינות הריבונית, שמשפשיט מדינות תומכות טרור מחסינותן כשהן מעורבות במימון טרור. הוא מאפשר לעקל נכסים של איראן בארה"ב”.

עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר

בתביעות השונות נפסקו לתובעים פיצויים בסך של כמה מאות מיליוני דולרים, ואולם מכיוון שממשלת איראן סירבה להעביר את הכספים פנו התובעים לקבל את הסכום שנפסק להם באמצעות עיקול נכסים של הממשל האיראני שמוחזקים בארה"ב. “עוקלו כספים של ממשלת איראן שמוחזקים בחשבונות בנק בארה"ב, בניינים ומבנים שהיו בבעלות ממשלת איראן, ואפילו אוסף ארכיאולוגי", אמרה דרשן-לייטנר. "בסך הכול עוקלו והועברו לתובעים עשרות מיליוני דולרים”.

כעת, בעקבות צו שהוציא בית המשפט המחוזי הפדרלי בוושינגטון הבירה חויב ICANN לעקל לטובת התובעים את סיומות האינטרנט שהקצה הארגון לממשלת איראן. זאת, כחלק ממאמציהם לקבל כספי הפיצויים שנפסקו לזכותם. הצו מתייחס לסיומות באנגלית (.ir) ולסיומת בפרסית (ایران).

השליטה ברישום הדומיינים באיראן - בידי הקורבנות

לדברי התובעים, מדובר בהחלטה בעלת משמעות כספית ניכרת, שכן כל מי שרוצה לרשום או לחדש כתובת אתר צריך לשלם דמי רישום לגוף שמנהל את סיומת האתר. “כל התשלומים שהועברו ל-ICANN עד עתה מטעם איראן יועברו לתובעים. אם בסופו של דבר נקבל את השליטה על הסיומות, התשלומים בעבור רכישת הדומיין וחידושו יועברו אלינו, ונוכל אפילו להחליט אם לאפשר למאן דהוא לרשום כתובת אינטרנט עם סיומת איראנית או לא”, טענה דרשן-לייטנר.

עם זאת, לדברי דרשן-לייטנר אין לתובעים כוונה להחזיק ולנהל את סיומות האינטרנט האיראניות: “אנחנו נשתמש בזה כאמצעי לחץ. אנחנו מצפים שממשלת איראן תרצה לקבל את השליטה בדומיין בחזרה, ועל זה היא תצטרך לשלם. יש לזה שווי רב, אני לא יודעת בכמה אפשר להעריך את זה. מבחינתנו התשלום יהיה פרעון פסקי הדין, שעומדים על פיצויים בסך מאות מיליוני דולרים”.

ל-ICANN יש כעת עשרה ימים על מנת להיענות לצו העיקול, או להגיש את התנגדותו לבית המשפט המחוזי הפדרלי.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
עם כל הכבוד
עם כל הכבוד על ההישג הגדול בעצם ההכרה המהותית באחריותה של איראן על פעולות טרור, והרצון לתת סעד לנפגעים, אני בכלל לא בטוח ש-ICANN הוא מנוף לחץ ראוי. אומנם ICANN הינו תאגיד שהוקם מבחינה משפטית בשטחי ארה"ב, ושואב את כוחו בין השאר מהחוק האמריקאי, אולם מדובר בייצור ייחודי. מעין ארגון על-לאומי, שאמור להיות מופעל על ידי בעלי עניין רבים (Multi-Stakeholderism) מכל מיני מדינות, ובין השאר מהמגזר הפרטי, העסקי והטכנולוגי. רשת האינטרנט כל כולה נולדה כיישות מבוזרת. לכך הרבה יתרונות דוגמת השקיפות שלה, ההתפתחות המהירה, והעובדה שלא בנקל יוכל אחד האדם לסגור אותה יום אחד מכיוון שהיא לאמיתו של דבר רשת של רשתות. לכן, אין זה מפתיע שהניסיונות לביצוע משילות אינטרנט (Internet Governance) הם אתגר של ממש. ICANN אמור לתת מענה חלקי לכך, אולם בשנים האחרונות הוטחה כלפיו וכלפי ממשלת ארה"ב ביקורת נוקבת, ובפרט לגבי השימוש ב-ICANN ככלי שרת לקידום מטרות פנים אמריקאיות, להבדיל ממטרות כלל עולמיות. במסגרת הביקורת הללו, ארגון ה-ITU, שהוא סוכנות התקשורת הבינלאומית של האו"ם, מבקש כל הזמן לקחת לעצמו עוד ועוד שליטה לגבי האחריות על משילות האינטרנט וניהולו. כל זאת, על חשבון ICANN וממשלת ארה"ב. ההחלטה שנתקבלה בביהמ"ש האמריקאי יכולה רק להגדיל את התרעומת הזו וכך להאיץ את המגמה של שלילת הלגיטימציה והסמכות של ICANN, שעד עכשיו תפקד בסך הכל בצורה סבירה, לפחות לגבי היבטים מסויימים של משילות אינטרנט (דוגמת שמות המתחם). התרעומת מגיעה במיוחד מאותן מדינות מתפתחות, שמרגישות שמשאבי האינטרנט, שהם משאבים מוגבלים, חולקו מלכתחילה בצורה לא שוויונית, וכי ארה"ב, לצד מדינות מפותחות אחרות - מחזיקות ברוב המשאבים ללא רצון לחלוק בהם. החלטה כזו גם עלולה לחזק את אלו התומכים בהפרדה של רשת האינטרנט העולמית (כך למשל, תהיה רשת סינית, רשת איראנית, שאין בינהן כל קשר - נדמה לי שדבר כזה יהיה אסון של ממש). לכן, על אף שההכרה המהותית באחריות של איראן היא חשובה ביותר וראוי להעריך זאת ולדרוש מאיראן לפצות את נפגעי הטרור, נדמה לי שהאמצעי שנבחר כאן לא הולם את המטרה. הוא בוודאי לא מידתי, שכן אמורים להיות אמצעים אחרים שפגיעתם פחותה, ובנוסף הנזק שעלול להגרם עלול לעלות על התועלת - ספק אם יעמוד בביקורת חוקתית אם תהיה כזאת. שימוש כזה ב-ICANN ככלי להפעלת סנקציות על מדינות, עלול גם להוות מדרון חלקלק. התחלנו באיראן, ומי המדינה הבאה? היעלה על הדעת שממשלת ארה"ב, באמצעות החלטה שיפוטית שלה, תורה ל-ICANN שהוא ארגון שמטרתו על-לאומית, להפקיע מידי ישראל את סיומת .IL בגלל למשל, ישראל בחרה שלא לנהל מו"מ עם הפלסטינים?
I CAN  |  26.06.14
לכל התגובות