אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
2014 - שנת ההכרעה בבנייה הירוקה? צילום: המועצה הישראלית לבנייה ירוקהל

2014 - שנת ההכרעה בבנייה הירוקה?

אימוץ התקן הישראלי לבנייה ירוקה על ידי פורום 15 הערים החזקות צפוי להגדיל משמעותית את היקפי הבנייה בתחום בשנים הקרובות. כעת יש לוודא שההזדמנות לא תתפספס

27.06.2014, 08:04 | הילה בייניש

בשנה שעברה סומן ברחבי העולם תחום הבנייה הירוקה כנושא מרכזי שיש לקדמו. זאת הודות להשפעה העצומה שיש לתחום על הסביבה ועל איכות החיים של התושבים. האו"ם אף הכריז על קמפיין "ערים ירוקות" ביום כדור הארץ שנחגג בסוף חודש אפריל. שלל מחקרים ברחבי העולם מוכיחים: מבנים ירוקים לא רק טובים לסביבה, הם גם חוסכים בעלויות חשמל ומים, משפרים משמעותית את הבריאות, הפרודוקטיביות ושביעות הרצון, והם פשוט איכותיים יותר.

בעולם נמצאת הבנייה הירוקה בתנופה רבה. נכון לשנת 2013 היו בעולם למעלה מ-140 אלף מבנים ירוקים, ורק בבריטניה ובארצות הברית לבדן נבנו עד היום למעלה ממאה אלף מבנים ירוקים. בארצות הברית עומד חלקה של הבנייה הירוקה כיום על כמחצית מהבנייה החדשה. בריטניה, ארצות הברית ומדינות מפותחות נוספות כגון גרמניה, שוודיה, אוסטרליה, קנדה ועוד, אימצו תקנים לבנייה ירוקה כמדיניות מחייבת ברמת השלטון הארצי ואף מעניקות תמריצים כלכליים ורגולטיביים לעידוד הנושא.

בנייה ירוקה בבית ספר בראשון לציון (ארכיון) , צילום: תומי הרפז בנייה ירוקה בבית ספר בראשון לציון (ארכיון) | צילום: תומי הרפז בנייה ירוקה בבית ספר בראשון לציון (ארכיון) , צילום: תומי הרפז

דוגמה בולטת לכך היא תוכנית ה-Green Deal בבריטניה המעניקה שורה של הטבות ותמריצים להקטנת צריכת האנרגיה במבנים באמצעות עידוד לשיפוץ ירוק של מבנים. התכנית כוללת ייעוץ בדבר העבודות הנדרשות לביצוע למען השגת התייעלות אנרגטית ומתן הלוואות. בארה"ב, ערים מובילות מספקות תמריצים מקומיים להטמעת הבניה הירוקה, כפי שהדבר נעשה בשיקאגו, בסיאטל ובניו יורק.

נדמה כי ביחס לתנופה העולמית, ישראל עדיין נמצאת מאחור. אמנם, במהלך השנה החולפת התחוללו כמה צעדים משמעותיים, אך בפועל הבנייה הירוקה המקומית עדיין שולית באופן יחסי ורק אחוזים בודדים מהבנייה החדשה היא בנייה ירוקה. כמו כן, תחום זה עדיין לא הגיע למרכז השיח התכנוני בישראל ומעטות החברות הפעילות בתחום, כמו גם בקרב רשויות והציבור שאינם מבקשים לשפר את איכות חיי מגורי התושבים באמצעות הבניה הירוקה.

200 פרויקטים מצויים בשלבים שונים של תהליך הסמכה

למרות שוליות התחום, רצוי וכדאי להיאחז במספר מהלכים מרכזיים שהתרחשו במהלך השנה החולפת בבחינת הסנונית המבשרת את בוא האביב. ברמה הארצית, תקן הישראלי המחודש לבנייה ירוקה (ת"י 5281) פועל זו השנה השלישית, וכיום כ-200 פרויקטים מצויים בשלבים שונים של תהליך הסמכה, מעל למחציתם בתי מגורים ועוד כרבע מהם בנייני משרדים.

בהקשר זה ראוי לציין פרויקטים יוצאי דופן ברמה הארצית והעולמית שלא מבקשים לשעתק את הידע הקיים אלא להוסיף עליו ולחנך אנשי מקצוע כי אפשר ורצוי להוביל את הבנייה בישראל לחזית הידע העולמי בתחום. כך, עם בניין בית הספר פורטר ללימודי סביבה באוניברסיטת תל אביב, שבנייתו הושלמה ויפתח את שעריו באופן רשמי בתחילת שנת הלימודים הבאה ועם פרויקט הקבוצה הישראלית בתחרות העולמית של "הסולאר- דקאתלון" להקמת מבנה שאינו צורך אנרגיה. האבטיפוס שנוצר בתחרות שנערכה בסין השנה זכה למקום גבוה בתחרות ולהכרה עולמית ביכולותינו לקידום התחום.

בנוסף, ההחלטה הדרמטית מתחילת השנה של פורום ה־15 (פורום הערים החזקות בישראל) על אימוץ התקן הישראלי לבנייה ירוקה כתקן מחייב בתחומן, צפוי להגדיל משמעותית את היקפי הבניה בתחום בשנים הקרובות. על פי החלטת פורום הערים הגדולות, החל מ־2014 מחויבים רבי קומות ומבני ציבור בעמידה בדרישות הבסיסיות של התקן הישראלי לבנייה ירוקה. בשנים הבאות תורחב תחולת התקן גם לסוגי מבנים נוספים ויוחמרו בהדרגה הדרישות.

החלטות אלה בשילוב הקמפיין של המשרד להגנת הסביבה לעידוד מעבר למגורים בדירות ירוקות ופעילות של המגזר השלישי עם גופים כמו המועצה הישראלית לבנייה ירוקה וחברות בולטות בתחום, הביא להתעוררות גם בדרג הממשלתי. כך, במהלך החודשים האחרונים עלה נושא הבנייה הירוקה לדיון בקבינט הדיור הממשלתי. רצוי שגוף זה, שעוסק בימים אלה בקידום צעדים שונים להגדלת היצע הדירות כדוגמת הסכמי הגג שנחתמים עם עיריות שונות, ייתן דעתו גם להיבט האיכותי של הבנייה וכאן הבנייה הירוקה ממלאת תפקיד חשוב. הקבינט נחשף לנתונים העולמיים לצד הנתונים מישראל המעידים על התועלת הכלכלית והסביבתית בנוסף לתועלות הקשורות לשיפור הבריאות ושביעות הרצון.

נראה אפוא כי הידע הקיים בשילוב התעוררות מסוימת בקרב השחקנים השונים מייצרים השנה הזדמנות אמיתית להטמעת התקן לבנייה ירוקה בתפוצה רחבת היקף בישראל. עלינו לוודא כי לא נפספס הזדמנות זו וזאת לטובת שיפור המרחב הבנוי שבו אנו חיים והעלאת איכות החיים של כולנו.

הכותבת היא מנכ"לית המועצה הישראלית לבנייה ירוקה וזוכת פרס ה"גלובוס הירוק" לחינוך סביבתי מטעם התנועה הסביבתית לשנת 2014

תגיות