אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יקרה, אבל בטוחה

יקרה, אבל בטוחה

למרות הגידול באוכלוסייה והקיצוץ בתקציבי הרווחה, הפשיעה באנגליה צנחה לשפל היסטורי ב־2013. אחת הסיבות: שדרוג איכות השיטור

30.06.2014, 09:16 | יואב בורנשטיין

לא קל להיות אנגלי בימים אלה. מזג האוויר הוא כרגיל מחורבן, מחירי הדירות שוברים שיאים, ואפילו התקווה הקלושה לזכות בגביע העולם בכדורגל נגוזה. אבל בדבר אחד הם דווקא כן יכולים להתגאות: אנגליה ועמה וויילס הן מהמדינות הבטוחות בעולם. ב־2013 מספר הפשעים שבוצע בהן היה הנמוך ביותר אי פעם. או ליתר דיוק, הנמוך ביותר מאז שהתחילו להתפרסם הנתונים ב־1981, וזאת על אף הגידול באוכלוסייה.

"הישג נסתר של הממשלה"

ב־2013 חלה ירידה של 15% במספר הפשעים. פריצות לבתים ירדו ב־25%, פשעים אלימים ב־22% וונדליזם ב־15%. הפשעים שהיקפם עלה הם פשעים מיניים (17%) וגניבות ישירות מאנשים (8%).

הנתונים הללו הצליחו לבלבל הרבה אנשים שצפו עלייה בפשיעה בממלכה. המתנגדים להגירה, למשל, טוענים שהיא מביאה עמה פשע. השמרנים אמרו שהירידה במספר המשפחות ה'מסורתיות' תביא איתה פשע. השמאל הכלכלי טען שהקיצוצים בתקציבי הרווחה בשילוב מדיניות הצנע ידרדרו אנשים לפשע (בגניבה מחנויות, שהיא פשע שקשור לצנע, נרשמה עלייה של 6%). כולם התבדו.

לונדון, צילום: אי פי איי לונדון | צילום: אי פי איי לונדון, צילום: אי פי איי

"הירידה בפשיעה היא אחד ההישגים הנסתרים של הממשלה הנוכחית", אמר סגן ראש ממשלת בריטניה ניק קלג. קלג, שנאבק על הישרדותו הפוליטית אחרי התרסקות המפלגה שלו בבחירות לפרלמנט האירופי, זקוק עתה לכל קורטוב של הישג. רוב הסיכויים, כמובן, שלירידה בפשיעה אין קשר למדיניות כזו או אחרת של הממשלה. יש מגוון תיאוריות שמנסות להסביר אותה. הראשונה רואה קשר בין הירידה בפשיעה לירידה בצריכת האלכוהול בבריטניה. השנייה, פרי מחקרם של שני כלכלנים אמריקאיים סטיבן לויט וג'ון דונהיו, טוענת שהלגליזציה של הפלות בשנות השישים והשבעים בבריטניה ובארה"ב מנעה מתינוקות להיוולד לסביבה כלכלית וחברתית קשה ולכן הורידה את שיעורי הפשיעה.

פחות עופרת באטמוספרה

השלישית, של פרופסור ג'סיקה ראייס, גם היא מארה"ב, גורסת כי הכמות הנמוכה יותר של עופרת באטמוספרה גורמת לשיפור בהתנהגות של ילדים.

אבל יש גם הסבר אחר. בעשורים האחרונים איכות השיטור בבריטניה השתפרה. למרות הקיצוצים בכוח האדם, המשטרה יודעת לפענח פשעים מהר יותר ולסלק את הפושעים מהרחוב. זאת אף שבאופן די מדהים השוטרים בבריטניה (חוץ מבצפון אירלנד) אינם חמושים בנשק חם מהסיבה ההיסטורית של בידול המשטרה מהצבא. בדרך כלל השוטרים הבריטים מתנהגים באמת כמי שמשרתים את הציבור, גם אם הוא לפעמים מקשה עליהם לעבוד. את הרצון הזה להגיש סיוע אפשר היה לשמוע אפילו בהקלטת שיחה שפרסמה המשטרה בשבוע שעבר. כאשר אשה טלפנה כדי להתלונן שאין לה מספיק פצפוצים בגלידה, השיבה לה המוקדנית: "זה לא עניין משטרתי. תצטרכי לדבר עם המשרד לפניות הציבור או עם מכון התקנים".

תגיות