אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח חדש: אין צורך בעוד יישובים בנגב צילום: אריאל שרוסטר

בלעדי לכלכליסט

דו"ח חדש: אין צורך בעוד יישובים בנגב

הדו"ח של החברה להגנת הטבע מראה כי במטרופולין באר שבע יש עתודות של 61 אלף יח"ד, ולכן חבל היישובים החדש במבואות ערד מיותר

30.06.2014, 08:19 | יעל דראל

חבל יישובים חדש במבואות ערד שהמועצה הארצית עומדת לאשר מחר צפוי להוסיף לאזור הדרום כ־3,600 יח"ד חדשות. ואולם, דו"ח של החברה להגנת הטבע, שיוצג בדיון והגיע לידי "כלכליסט", מצא כי כבר כיום ישנן כ־61 אלף יחידות דיור בעתודות המגורים של מטרופולין באר שבע, שיותר מ־36 אלף מהן כבר אושרו במוסדות התכנון וטרם נבנו. זאת ועוד, בדו"ח נבחנו 14 מהיישובים הקהילתיים באזור ומצוין כי מרביתם מצויים בתת־אכלוס ביחס לעתודות המגורים האפשריות.

קראו עוד בכלכליסט

החבל החדש, שהממשלה החליטה עליו כבר באוקטובר 2011 ומשרד השיכון ומשרד רה"מ מקדמים אותו, כולל 11 יישובים בעלי אופי קהילתי באזור מבואות ערד. הוא ישתרע על אזור הגזרה הצפון־מזרחית של מטרופולין באר שבע, בין כביש 31 בדרום, היישובים מיתר וחורה במערב וגבולות השיפוט של המועצה האזורית תמר והעיר ערד במזרח. היישובים בחבל, שחלקם כבר קיימים בתוכניות קודמות או באופן חלקי בשטח, אמורים על פי התוכנית להיכלל בשני גושי התיישבות: גוש מזרחי שיכלול שישה יישובים, שאחד מהם מיועד לאוכלוסייה הבדואית, וגוש מערבי שיכלול חמישה יישובים. החלטת הממשלה נובעת מהביקוש למגורים באזור - בכל שנה כ־2,500 משפחות מבקשות להתיישב בו.

 שטח לבנייה במבואה המזרחית של באר שבע. החבל החדש צפוי להוסיף 3,600 יח"ד שטח לבנייה במבואה המזרחית של באר שבע. החבל החדש צפוי להוסיף 3,600 יח"ד  שטח לבנייה במבואה המזרחית של באר שבע. החבל החדש צפוי להוסיף 3,600 יח"ד

הדו"ח הנוכחי, שנשען על נתוני מינהל התכנון במשרד הפנים, בחן סך הכל כ־72 תוכניות, 42 מהן כבר אושרו בידי מוסדות התכנון. מבין 36 אלף יח"ד שכבר אושרו במוסדות התכנון מעיד הדו"ח שכ־11 אלף יחידות נמצאות בבאר שבע. יחידות אלה טרם נבנו בפועל.

"לאחרונה מקודמות יוזמות שונות להקמת מספר לא מבוטל של יישובים חדשים ברחבי מטרופולין באר שבע", נכתב בדו"ח. "במסגרת היוזמות ניתן למצוא עשרה יישובים חדשים במרחב שבין באר שבע לערד (לא כולל היישוב הבדואי), חמישה יישובים לאורך כביש 25, יישוב חדש בצומת טללים ועוד. ההצדקה להקמתם היא הטענה הרווחת שלמתיישבים פוטנציאליים חסר מרחב בחירה, והערים הקיימות לא מספקות את הכמות הנדרשת ואת אופי הדיור המבוקש כדי למשוך מתיישבים חדשים", נכתב. "אולם במטרופולין באר שבע ובסביבה המיידית לו יש כ־40 יישובים כפריים קטנים (קיבוצים, מושבים ויישובים קהילתיים) המאפשרים מגוון. אותם יישובים מפוזרים סביב גלעין המטרופולין ונהנים מערכי נוף ושקט יחסי". בחברה להגנת הטבע טוענים כי הקמת יישובים חדשים תפגע ביישובים הקיימים, ומציעים כי במקום זאת, המדינה תפעל לחיזוקם של הערים והיישובים הקיימים במטרופולין באר שבע.

בין ממצאי הדו"ח ישנם גם נתונים באשר ליישובים הכפריים הקיימים באזור: רובם המכריע מצוי, לטענת כותבי הדו"ח, בתת־אכלוס. "במגזר הכפרי נמצא רק יישוב אחד מתוך 14 שנבדקו שמיצה יותר מ־50% מיחידות הדיור המותרות על פי הנחיות תמ"א 35", נכתב. "בפועל מרבית היישובים במגזר הכפרי של מטרופולין באר שבע מצויים בתת־אכלוס. כלומר, לא די שהם רחוקים ממיצוי אפשרויות הפיתוח על פי התמ"א, הם אפילו לא קרובים למיצוי עתודות המגורים על פי התוכניות המאושרות".

בחברה להגנת הטבע, הנאבקת בתוכנית חבל היישובים החדש בין השאר בשל מיקומה ב"מסדרון אקולוגי" (שטח רגיש מבחינה סביבתית), נשענים גם על חוות דעת של המשרד להגנת הסביבה, שלפיה פער העלות למדינה בהקמת יחידת דיור בין יישוב כפרי חדש לבין עיר הוא 188%. על פי תחשיב זה, הפער בהקמה בין יישוב כפרי חדש ליישוב קיים הוא כ־30%.

ממשרד הפנים נמסר בתגובה לדברים: "עוד בטרם הדיון במועצה הנושא נדון בוועדת המשנה של המועצה הארצית לנושאים תכנוניים עקרוניים, ולנת"ע, אשר העבירה המלצתה למועצה הארצית. בעת הדיון בולנת"ע נבחנו הטענות. הולנת"ע, לאחר ששקלה מידע זה, קיימה הצבעה בנושא, ובהחלטה שהתקבלה המליצה למועצה הארצית להמליץ לממשלה על הקמת היישובים החדשים".

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
אלה צודקים ואלה צודקים
וב"אלה" ו"אלה" אני מתכוונת לא לממשלה (משרד הפנים) אלא לטוקבקיסטים מחד ולחברה להגנת הטבע מאידך: צודקים המגיבים שהאכיפה וההתמודדות מול הבדואים לוקה בחסר בלשון המעטה, וראוי להחיל סוף סוף מדיניות מסודרת בנושא הכל-כך בוער הזה, אבל צודקים גם בחברה להגנת הטבע: למה להוסיף אסון אקולוגי על זה שבמיא גורמים הבדואים? הרי ידוע לכל תושבי הדרום שמקומות ביישובים קיימים לא חסר. יותר מכך - הם משוועים לתושבים חדשים שיחזקו אותם. הקמת יישובים חדשים רק תהפוך חלק מהיישובים הותיקים ליישובי רפאים מאוכלסים במבוגרים בלבד. זו החלטה שמונעת מאינטרסים צרים ובלתי עניניים, והגיע הזמן שאנחנו כחברה נקיא את ההתנהלות הזו ונוקיע אותה מקרבנו. פשוט איום ונורא מה שנעשה כאן בשנים האחרונות, פורעי חוק זוכים להגנה, והחלטות מתקבלות בניגוד לכל שיקול חברתי או סביבתי
עדי , צפון הנגב  |  30.06.14
לכל התגובות