אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת הכספים תדון מחר בתחרות החדשה לפיקדונות של הבנקים צילום: אוראל כהן

ועדת הכספים תדון מחר בתחרות החדשה לפיקדונות של הבנקים

על הבשורה הצרכנית של רשות ני"ע, הקפ"מ, מעיבות הוראות חדשות של הפיקוח על הבנקים. יו"ר הרשות שמואל האוזר הבהיר כי בכוונתו להגיע להסכמות שיחריגו את הקרנות הכספיות והקפ"מ

29.06.2014, 22:00 | רחלי בינדמן

היוזמה החדשה של רשות ני"ע, שנועדה ליצור תחרות לבנקים על פיקדונות הציבור, תגיע היום לאישור ועדת הכספים. הקפ"מ הוא מוצר פיננסי חדש — קרן נאמנות סולידית במיוחד שתשקיע אך ורק בפיקדונות כספיים קצרים בבנקים תוך ניצול היתרון לגודל, כדי לקבל ריביות טובות משמעותית מאלה שמקבל הציבור עבור פיקדונות קצרים (פק"מ).  

קראו עוד בכלכליסט

לקפ"מ יתרון על פני קרנות הנאמנות הכספיות המשקיעות בפיקדונות של בנקים לתקופה של עד שלושה חודשים: ניתן יהיה לרכוש דרכו רק פיקדונות קצרים, עד 30 יום. לכן הוא לא יוגדר כמוצר פיננסי הדורש ליווי של יועץ השקעות, אלא יותר לשיווק על ידי כל פקיד בבנק וכך יונגש לציבור.

במסגרת הצעת החקיקה כתבה רשות ני"ע כי הקרנות הכספיות גייסו עשרות מיליארדי שקלים אך לא הצליחו להפוך למתחרה אפקטיבי בפיקדון הבנקאי. הסיבה: עבור כל שקל שמגייסים מנהלי הקרנות הכספיות, מגייסים הבנקים לפיקדונות לטווח קצר כ־10 שקלים. כלומר, ב־90% מהמקרים הכסף של הציבור מופנה לפק"מ ולא לקרן כספית שכמעט באותה רמת סיכון. ברשות תהו כיצד נתון זה מסתדר עם התשואה הכספית הגבוהה בהרבה שמציעה הקרן לעומת הפק"מ.

ברשות הפנימו כי מחסום הנגישות אמור להיפתר כשהפקיד יהפוך לערוץ ההפצה העיקרי של המוצר. מובן שישנו חשש כי לבנק, שעלול להפסיד ממעבר הלקוחות לקפ"מ הכנסות של מיליארד שקל בשנה, יש אינטרס שהלקוח יישאר בפק"מ. לבנק אינטרס שהלקוח לא יידע על החלופה.

המפתח להפיכת המוצר לתחרותי יהיה בחיוב הפקיד בבנק להציע אותו ללקוח כאלטרנטיבה לפק"מ, תוך הצגת יתרונותיו. אולם הפקיד אינו כפוף לפיקוח רשות ני"ע, וליו"ר שמואל האוזר אין סמכות לכפות עליו להציע קפ"מ ללקוח. הפקיד כפוף למפקח על הבנקים דודו זקן, שאמון על יציבות המערכת הבנקאית.

עם זאת, ברשות מקווים כי ברגע שלא תחול חובת ייעוץ, גם סוכני הביטוח ייכנסו לנישה זו וניתן יהיה לשווק את הקפ"מ אפילו ברשתות המזון. מובן שכניסת מוצר מתחרה תאלץ את הבנקים להציע ריביות טובות יותר כדי להימנע מאובדן הפיקדונות.

שמואל האוזר יו"ר רשות ניירות ערך, צילום: עמית שעל שמואל האוזר יו"ר רשות ניירות ערך | צילום: עמית שעל שמואל האוזר יו"ר רשות ניירות ערך, צילום: עמית שעל

אלא שעל הבשורה הצרכנית מעיבה רגולציה שצפויה להיכנס לתוקף בתחילת 2015, ומאיימת לחסל את הקפ"מ ולהותיר את החוסכים ללא חלופה אמיתית לריבית האפסית של הפיקדון הבנקאי. ההוראה תפגע בתמריץ של הבנקים להציע לגופים המוסדיים ריבית גבוהה עבור פיקדונות גדולים שהם מפקידים ללקוחותיהם בקרנות הנאמנות, בעיקר בקרנות הכספיות ובקפ"מ. ההוראות יגבילו את יכולת הבנקים לתת הלוואות לצדדים שלישיים מתוך כספי הפיקדונות שמפקידים אצלם גופים מוסדיים לתקופה של עד 30 יום. ההגבלה תחול על היכולת לתת אשראי מתוך כספי המשקיעים בקרנות נאמנות כספיות, שרוכשות עבור המשקיעים בהן את אותם פיקדונות קצרים (פיקדונות ג'מבו). האוזר הבהיר כי בכוונתו להגיע עם זקן להסכמות שיחריגו את הקרנות הכספיות והקפ"מ מההוראות החדשות. בינתיים מאמציו לא נשאו פרי.

מבנק ישראל נמסר כי הנושא נמצא בדיונים מול רשות ני"ע. מרשות ני"ע לא התקבלה תגובה.

תגיות