אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר סירב לפרט התחייבותו הכספית למסקנות הוועדה למלחמה בעוני צילום: עטא עוויסאת

האוצר סירב לפרט התחייבותו הכספית למסקנות הוועדה למלחמה בעוני

במהלך דיון סוער בוועדת הכספים אמרה נציגת האוצר כי יש להמתין להחלטת הממשלה בנוגע למסקנות ועדת אלאלוף שהוגשו לפני שבוע, שלצורך יישומן נדרשים כ-7.8 מיליארד שקל

30.06.2014, 15:18 | דוד רפאלי

דיון סוער במיוחד נערך היום (ב') בוועדת הכספים של הכנסת בעקבות מסקנות הוועדה למלחמה בעוני (ועדת אלאלוף) שהוגשו לפני שבוע. לשם יישום המלצות הוועדה נדרשים כ-7.8 מיליארד שקל, וחברי הכנסת ביקשו לשמוע מה המחויבות התקציבית של האוצר.

קראו עוד בכלכליסט

לאכזבת הממשתפים בדיון סירבה נציגת האוצר, רבקה לויפר, המשמשת רכזת הביטוח הלאומי והרווחה באוצר, לחשוף את המחויבות התקציבית של האוצר והטילה את האחריות על הממשלה. לדברי לויפר, "הטיפול בעוני הוא חשוב. גם כלכלית למדינת ישראל. מטבע הדברים לא היינו תמימי דעים עם כל ההמלצות, והתנגדנו לחלקם. לשאלת התקציב. הממשלה תצטרך לקבל החלטות על סדרי העדיפויות שלה. ברור שגם חוסר אחריות פיסקאלית לא תעזור לאף אחד. אני מציעה לחכות ולראות מה הממשלה תחליט".

יו"ר הוועדה למלחמה בעוני, אלי אלאלוף. "האחריות להביא את הכסף היא של האוצר", צילום: עמית שעל יו"ר הוועדה למלחמה בעוני, אלי אלאלוף. "האחריות להביא את הכסף היא של האוצר" | צילום: עמית שעל יו"ר הוועדה למלחמה בעוני, אלי אלאלוף. "האחריות להביא את הכסף היא של האוצר", צילום: עמית שעל

ח"כ סתיו שפיר (העבודה) השיבה: "להציג את דרישת התקציב של ועדת אלאלוף כחוסר אחריות פיסקאלית זה פופוליזם. סיימנו את שנת 2013 עם עודף של 5 מיליארד שקל, למה זה הולך ישירות לוועדה?". "אני יודע ש-7.8 מיליארד שקל לא יבואו מיד, כי חלק מהכסף איננו", אמר שר הרווחה מאיר כהן (יש עתיד). "רק כמחצית מהסכום יהיה כסף חדש. אם נוכל כבר בשנת התקציב הקרובה להוסיף בין 1 ל-1.5 מיליארד שקל ליישום המלצות הוועדה, נוכל להיות אנשי בשורה".

ח"כ זהבה גלאון (מרצ) שאלה: "מאיפה יבוא הכסף? בינתיים רק מקצצים"; ואילו וח"כ מוחמד ברכה (חד"ש) עקץ: "הממשלה תקצץ בתקציב ההתנחלויות".

השר כהן השיב כי משרדו קיבל כ-2.5 מיליארד שקל בשנה האחרונה, וח"כ שפיר הזכירה לו שבאותה נשימה קוצצו 1.5 מיליארד שקל מהביטוח לאומי. יו"ר הוועדה ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) הסביר כי תקציב הביטוח הלאומי נפרד מתקציב הרווחה, וח"כ אורלי לוי אבקסיס (הליכוד ביתנו) תהתה האם הביטוח הלאומי אינו קשור לרווחה.

"זאת הפעם הראשונה שהקימו ועדה כזאת", אמר כהן. "וזאת הפעם הראשונה שניסו להתמודד עם הבעיה ברצינות. הממשלה חייבת לקחת אחריות על נושא העוני. במשך הרבה מאוד שנים היינו אחראים ליצירת המצב הקשה שבו אנחנו נתונים, ואנחנו נצטרך עכשיו להיות אחראים לפתור אותו. הפעם לא ציינו את המגזר הערבי והיהודי בתוכנית - וטוב שכך. אין שום מגזר, ושום עיר ושום ישוב שאין בו עוני. גם במקומות שיפתיעו אתכם. היום יש 2% אנשים שעובדים ועניים, זה מעולם לא היה. שר האוצר וראש הממשלה התחייבו בפני שיפעלו ליישום ההמלצות".

"אנחנו יודעים שההמלצות שלנו יקרות, אך זה בגלל שהמצב הוא קטסטרופלי." אמר יו"ר הועדה למלחמה בעוני, אלי אלאלוף במהלך הדיון. "התוכנית שלנו היא לא גדולה, היא אמיתית. היא ניתנת לביצוע. היא מאוד פרגמטית. בוא נכניס את המערכת להריון - נכניס אותה להתחייבות. אנחנו מבקשים 1.5 מיליארד שקל לתקציב 2015, שאנחנו יודעים בדיוק לאן הם ילכו." אלאלוף טען כי המלצות הוועדה כבר היו מרוסנות בהתאם למגבלות התקציביות, אך התעקש: "שמרנו על היושר האינטלקטואלי שלנו ולא נכנענו ללחצים פוליטיים. האחריות להביא את הכסף היא עכשיו של האוצר, לא שלי".

"אני בא מעוני", שיתף אלאלוף. "מהעיר פז שבמרוקו, ויצאתי מהעוני באמצעות המשפחה שלי. לצערי המדינה לא התמודדה מעולם בנושא העוני. כל מי שחושב שהפילנתרופיה תפתור בעיות טועה - רק המדינה, אם תיקח על עצמה את המשימה הזאת, יכולה לעשות שינוי".

אלאלוף פירט את המלצות הוועדה העיקריות: תיקון הגדרת העוני הקיימת כך שתכלול גם פרמטרים רב-תחומיים (ולא רק פרמטרים כלכליים); הקמת 110 מרכזים למיצוי זכויות; הגבלת מספר התיקים לעובד סוציאלי ל-60; הקמת 114 מרכזי יום לקשישים; בניית 900 יחידות דיור ציבורי בשנה; תמיכה ריאלית בשכר הדירה ועוד. אלאלוף ציין כי יש מקרים שבהם תוספת תקציבית זעומה יכולה לפתור בעיות אקוטיות. כך למשל, נדרשים רק שבעה מיליון שקל בשנה כדי לפתור בעיות של תחזוקת דיור ציבורי. כן הזכיר אלאלוף שחלק מהתקציבים הקיימים לא מנוצלים כלל: "לא יכול להיות שהאוצר מתקצב 1.2 מיליארד על מעונות הסטודנטים, ואתם יודעים כמה התבצע? 30 מיליון. הסבסוד הגיע לכפר שמריהו במקום ליישובים החלשים, וזה בגלל שיטת ה-matching שדורשת שהעיריות ישקיעו כספים שאין להם".

אלאלוף אף הביע תקווה כי המלצות הוועדה יאושרו על ידי שר הרווחה כבר בחודש הקרוב, וכי התוכנית תובא לאישור הממשלה בתוך חודשיים.

תגיות