אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אינטרפוץ לכל ילד: בממשלה חיברו מפרט עמוס במיוחד לדירות מחיר מטרה ול-0% מע"מ צילום: ענר גרין

בלעדי לכלכליסט

אינטרפוץ לכל ילד: בממשלה חיברו מפרט עמוס במיוחד לדירות מחיר מטרה ול-0% מע"מ

משרד השיכון הפיץ מפרט קפדני עבור עשרות אלפי הדירות החדשות שייבנו כאן במסגרת מכרזי מחיר מטרה וחוק 0% מע"מ. המפרט הזה עתיד לעצב את בנייני המגורים לעוד שנים רבות, והוא כולל דרישות מדויקות שמגיעות עד רמת דגם פתח הניקוז, עינית ההצצה ומנגנון הברזים במקלחת

01.07.2014, 07:14 | עינת פז-פרנקל

מחדר השינה, דרך גימור המחסן ועד ברז המים הקרים מאחורי המקרר לייצור קוביות קרח - המדינה עומדת לקבוע לראשונה מפרט מדויק וקפדני לעשרות אלפי הדירות החדשות שייבנו בשנים הקרובות במסגרת מכרזי מחיר מטרה וחוק 0% מע"מ. כך עולה ממסמך רשמי שהפיץ השבוע משרד השיכון למשרדי הממשלה והגיע לידי "כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

אמנם חוק המכר (דירות) משנות השבעים מחייב קבלנים להציג מפרט כתוב, כולל מחירים, לרוכשי הדירות, וחוק התכנון והבנייה מגדיר דרישות מינימליות (למשל מספר שקעי החשמל בחדר), אך מעולם לא נקבע סטנדרט כה מפורט, המחייב קבלנים בסוגים מסוימים של אבן, כיורים ורצפות כמו גם במערכות חשמל ואינסטלציה מסוימת.

בהצעת חוק 0% מע"מ שתגיע השבוע לכנסת נקבעו תנאים לדירות שייכללו בהטבת הפטור ממע"מ, לרבות המחיר (עד 1.6 מיליון שקל למי ששירת בצבא) והשטח הכולל (140–60 מ"ר). עוד נקבע כי "מפרט הדירה עומד בתנאים שקבע לעניין זה שר הבינוי והשיכון בהסכמת שר האוצר". את המפרט הזה גיבשו לאחרונה במשרד השיכון, והוא כולל 17 עמודים עמוסים לעייפה במינוחים מקצועיים כמו אינטרפוץ (כלי המווסת את המים בין ברז האמבטיה למקלחון) ומג'יק קורנר (פתרון אחסון לארונות מטבח פינתיים), שהקבלנים יידרשו להם כדי שדירה תוכל להימכר בהטבה.

על פי התנאים הבסיסיים המתוארים במפרט הדירה המחייב, "דירת מגורים תכלול, לכל הפחות, את מערכת החדרים כמפורט להלן: מטבח, חדר דיור, פינת אוכל, חדר/חדרי שינה, חדר אמבטיה/חדר רחצה, בית שימוש, מרפסת שירות, מרחב מוגן דירתי או מרחב מוגן קומתי, פרוזדורים ומעברים, מקום מוצנע לתלייה חיצונית של כביסה". במפרט מוכתבים גם השטחים המינימליים לכל חדר. עד כאן הפרטים הפשוטים.

בנייה. המדינה נכנסת לחדר השינה, צילום: יריב כץ בנייה. המדינה נכנסת לחדר השינה | צילום: יריב כץ בנייה. המדינה נכנסת לחדר השינה, צילום: יריב כץ

בהמשך צולל המפרט לגימור הקירות, התקרה והרצפות, כולל החומרים הנדרשים וגודל המרצפת (למשל, 33X33 ס"מ בחדרי הרחצה). כמו כן ישנם סטנדרט מפורט לארונות המטבח, לרבות עומק הארון וחומריו, סטנדרט לדלתות הכניסה לדירה (ובו דרישה מפורטת למבנה הדלת, כולל עינית ההצצה והמעצור) ודלתות הפנים, סטנדרט לחלונות (כולל דרישה לתריסי גלילה והזזה במקומות מסוימים ועובי הזגוגיות), דרישה למתקני תברואה וכלים סניטריים, פירוט דגמי כיורי הרחצה (דגם מיקס, דגם פרח) ושל סוג מתקני החשמל, מערכות הגז, התאורה, החימום והקירור וכן דרישות באשר לבניין עצמו, לרבות גימור הלובי וחדר המדרגות.

למה צריך את כל זה? במכתב נלווה למפרט, ששלח עו"ד יאיר לנג מהלשכה המשפטית במשרד השיכון, הוא מסביר מדוע נדרש הסטנדרט לדירות במכרזי מחיר מטרה: "בתנאי המכרז נקבע כי לא ניתן יהיה לבצע שיפורים ושינויים בדירת המגורים, זאת במטרה למנוע הטלת חיובים נוספים על הרוכש", כתב. "מחיר הדירה הקבוע מקים חשש כי הזוכה במכרז יגלם את ההנחה באמצעות פגיעה בסטנדרט ואיכות הבנייה". ולכן במטרה "למנוע פגיעה בסטנדרט ובאיכות הבנייה ולאור התנאי בדבר מניעת שיפורים ושינויים, הוחלט על קביעת מפרט מחייב".

לנג מדגיש כי בכוונת משרד השיכון להחיל את המפרט גם על דירות שיימכרו בפטור ממע"מ "לנוכח הדמיון בין שני המסלולים".

בעבר הועלו טענות שלפיהן הקבלנים עלולים למכור דירות שמחירן עד 1.6 מיליון שקל ולגבות סכומים נוספים על שדרוגים, זאת כדי שהרוכש יזכה בהחזר המע"מ, אבל הם יגרפו את הכספים על השדרוגים. ואולם, כיוון שבחוק נקבעו עונשים למי שימכור דירה שאינה מוטבת בפטור ממע"מ (למעשה, הדירה המשודרגת שווה יותר מהתקרה שנקבעה), נשאלת השאלה מדוע נדרש מפרט כה עמוס גם לדירות הפטורות ממע"מ.

"לא צריך מפרט כי יש סנקציות ברורות על הפרות בחוק", אמר ל"כלכליסט" בתגובה לדברים אליאב בן שמעון, מנכ"ל התאחדות בוני הארץ. "במסגרת חוק התכנון והבנייה מוגדר מפרט מינימלי, אבל לא קבעו בו אם נשתמש באבן קיסר או באבן חברון או אם נשים ברז מדגם פרח, ולא קבעו בו שצריך ברז מאחורי המקרר. ולמה יש העדפה לחברה מסוימת?".

הוא מתריע כי "בין הדירות החדשות כיום יש כאלה שמתאימות מבחינת המחירים, אבל לא מבחינת הסטנדרט הייחודי, כך שהן ייצאו ממלאי הדירות המוטבות. המפרט מגביל אותנו מאוד, ויש אלמנטים מיוחדים שמייקרים את הבנייה, כמו זגוגית עם בידוד משולש בחלונות. זה לא קיים אפילו בדירות יוקרה".

במכתב ששיגר בן שמעון למנכ"ל משרד השיכון הוא מתריע: "תוצאות הדרישה למפרט שליליות, ויש בהן כדי להיות חסם מרכזי בהצלחת המהלך כולו". עוד כתב: "כדי להביא להצלחת הטבת המע"מ, נכון יהיה כי התהליכים הנלווים לחקיקה (לרבות המפרט הטכני) יהיו פשוטים וקרובים למציאות ככל הניתן. בסופו של יום, מה שלא פשוט, פשוט לא יהיה".

ממשרד השיכון לא נמסרה תגובה.

תגיות

44 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

41.
שמישהו יסביר ללפיד מה היא מדרגת מס
מה יותר פשוט מלקבוע שעד סכום מסויים מעמ 0 מעל לסכום הזה מעמ מלא. ושהקונה יחליט בעצמו איזה מפרט הוא רוצה. ברור שהתוצאה של החוק הקיים תהיה טיב עבודה וסוגי אביזרים הזולים ביותר ואחר כך הקונה יעשה מה שהוא רוצה. ככה זה כשהסטטיסטיקה של מחיר הדירה היא הדבר הכי חשוב ללפיד.
ח  |  02.07.14
לכל התגובות