אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משפט הראווה של שוק ההון: החברים של נוחי דנקנר נקראים להעיד צילום: בשמת איבי

משפט הראווה של שוק ההון: החברים של נוחי דנקנר נקראים להעיד

הפרקליטות הגישה אתמול כתב אישום נגד נוחי דנקנר בגין הרצת מניות אי.די.בי אחזקות, והוא עלול להישפט לשבע שנות מאסר. אישומים נוספים בפרשה הוגשו גם נגד החברה עצמה ונגד איתי שטרום, שניצח לכאורה על התרמית. כלכליסט משרטט כיצד פעלה השיטה לפי כתב האישום, ומי העדים שתזמן התביעה

01.07.2014, 07:10 | תומר גנון

1. אי.די.בי אחזקות, הנפקה גורלית

  • נוחי דנקנר בעל השליטה באי.די.בי אחזקות לשעבר
  • חיים גבריאלי מנכ"ל אי.די.בי אחזקות לשעבר
  • אייל סולגניק המשנה למנכ"ל אי.די.בי לשעבר

בפברואר 2012 בעל השליטה באי.די.בי אחזקות נוחי דנקנר כיהן גם כיו"ר הדירקטוריון שלה ושל חברות נוספות בפירמידת השליטה שלו. הוא התווה את המדיניות, ניווט את הפעילות והוביל את האסטרטגיה העסקית שלה בארץ ובחו"ל.

קראו עוד בכלכליסט

נוחי דנקנר יוצא אתמול ממשרדו ברחוב יעבץ בתל אביב, אוראל כהן נוחי דנקנר יוצא אתמול ממשרדו ברחוב יעבץ בתל אביב | אוראל כהן נוחי דנקנר יוצא אתמול ממשרדו ברחוב יעבץ בתל אביב, אוראל כהן

באמצע 2011 התעורר חשש כי אי.די.בי תיקלע למצוקת מזומנים עתידית. באותה העת, החל המסחר בניירות הערך
לאחר השימוע הפרקליטות החליטה להגיש כתב אישום נגד נוחי דנקנר, איתי שטרום ואי.די.בי אחזקות פרקליטות מחוז ת"א מיסוי וכלכלה הודיעה למעורבים בפרשת הרצת המניות באי.די.בי אחזקות כי היא דוחה את הטענות שהועלו בשימוע משה גורלי, תומר גנון וזוהר שחר לוי, 2 תגובותלכתבה המלאה
של החברה לסבול מירידות שערים חדות, ואגרות החוב שלה גילמו במחיריהן שיעורים גבוהים של תשואה לפדיון. נתון זה הכביד על יכולת החברה לגייס הון, הן על דרך של הנפקת אגרות חוב נוספות והן באמצעות גיוס אשראי בנקאי.

על רקע זה החליטה החברה לצאת בפברואר 2012 לגיוס כסף מהציבור בבורסה בדרך של הנפקת מניות ואופציות. ההנפקה תוכננה על ידי אנשי המקצוע בחברה, מנכ"ל אי.די.בי אחזקות ואי.די.בי פתוח חיים גבריאלי והמשנה למנכ"ל ומנהל הכספים אייל סולגניק.

להצלחת ההנפקה נודעה חשיבות מכרעת בעיני דנקנר והנהלת אי.די.בי לצורך עמידתה של החברה בפירעון חובותיה, וכמדד לאמון של שוק ההון והגופים המרכזיים במשק הישראלי בחברה ובעומד בראשה. כפועל יוצא מכך השקיע דנקנר מאמץ רב בקידום ההנפקה ובהבטחת הצלחתה, בין היתר באמצעות פגישות עם משקיעים פוטנציאליים ושכנועם להשתתף בה.

  , צילום: עמית שעל צילום: עמית שעל   , צילום: עמית שעל

אלא שלפי כתב האישום, ההצלחה בהנפקה לא נבעה רק ממסחר הוגן ונטול מניפולציות, והחשש של דנקנר מכשלון ההנפקה הוביל אותו לכאורה לרקום תרמית במטרה להעלות את שער המניה, להגדיל את מחזורי המסחר ולהציג מצג של התעניינות במניה מצד קונים משמעותיים. כאן נכנסים לתמונה הנאשם השני בפרשה איתי שטרום ועד המדינה עדי שלג.

2. המריצים, מצילים את המניה

  • איתי שטרום בעל בית ההשקעות ISP
  • עדי שלג סוחר מניות

בימים 19–20 בפברואר 2012, סמוך לפני ביצוע המכרז המקדים, נסחרה מניית אי.די.בי בבורסה בירידות שערים, ושערה ירד בימים אלו ב־7.44%, כאשר רק ב־20 לחודש לבדו ירד השער ב־6.07%.

ירידות שערים כאלה היו החשש העיקרי של דנקנר, שכן שער נמוך למניה ישליך על המחיר שניתן לבקש בהנפקה. ולכן, סמוך להנפקה דנקנר סיכם עם איתי שטרום, הבעלים של בית ההשקעות ISP, שיבצע רכישות בהיקפים גדולים של מניית אי.די.בי בבורסה, במטרה להעלות את שער המניה ולהגדיל את מחזורי המסחר.

  , צילום: עמית שעל, ישראל הדרי צילום: עמית שעל, ישראל הדרי   , צילום: עמית שעל, ישראל הדרי

לצורך ביצוע התוכנית הורה שטרום לסוחר המניות עדי שלג, לרכוש מניות אי.די.בי בבורסה. בתוך כמה ימים השלים שלג רכישות בהיקף של כ־40 מיליון שקל, שהביאו לניצול מלוא מסגרת האשראי שהיתה קיימת בחשבונות ISP בבינלאומי. חלק מהרכישות בוצעו על ידי שלג באמצעות פעולות מתואמות מול חשבון חברת סיטי ברוקר בע"מ שבבעלות רעייתו, מאיה שלג.

3. החתמים, כולם נותנים כתף

  • צחי סולטן יו"ר כלל חיתום ובעל השליטה
  • אייל גרינבאום מנכ"ל דיסקונט חיתום
  • ארז גולדשמיט מנכ"ל חברת החיתום של אי.בי.אי
  • רועי אייזנמן מנכ"ל מגדל הנפקות
  • נאור אל חי ברוקר בכיר בכלל פיננסיים
  • אהרון סמרה יו"ר איפקס חיתום
  • ישראל אליהו מנכ"ל שלמה אליהו אחזקות
  • אליאב בר דוד מנכ"ל איפקס חיתום
  • חגית דלאל ברוקרית בכירה בכלל פיננסיים

את הליך ההנפקה הציבורי ליוו שורה של חברות חיתום מהמובילות בשוק ההון, שליוו את ההנפקה ושיווקו אותה בקרב המשקיעים. בראש חברות החיתום, ומי שהפיצו את המניות במסגרת הליך ההנפקה הציבורי היו החברות כלל פיננסים חיתום מקבוצת אי.די.בי, אי.בי.אי, איפקס חיתום ודיסקונט חיתום של בנק דיסקונט.

ב־22 בפברואר 2012, שלחה כלל, המפיצה המובילה של ההנפקה, מנשר לגופים פיננסיים שונים המודיע כי ייערך מכרז מקדים שמחיר המינימום עבור רכישה מינימלית במסגרת ההנפקה הוא 240 שקל ליחידה שכוללת שש מניות וארבע אופציות.

  , צילום: אוראל כהן, עמית שעל צילום: אוראל כהן, עמית שעל   , צילום: אוראל כהן, עמית שעל

אי.די.בי הודיעה כי הוגשו לה התחייבויות מוקדמות בהיקף של 286 מיליון שקל. אך עשרות מיליוני שקלים מתוך אותם 286 מיליון שקל הגיעו מחברים של דנקנר ובהם אברהם לבנת, יאיר המבורגר, דני גולדשטיין.

לאחר שהסתיימה ההנפקה, פרסמה החברה את תוצאות ההנפקה המוצלחת. במסגרת ההנפקה גויסו כ־321 מיליון שקל, ש־62 מיליון שקל מתוכם הגיעו מבעלי שליטה ומבעלי עניין.

4. הבנקאים, טלפון לסמדר ואין

  • סמדר ברבר־צדיק מנכ"לית הבנק הבינלאומי
  • אילן בצרי מנהל החטיבה העסקית בבינלאומי
  • יורם סירקיס מנהל חטיבת נכסי לקוחת בבנק הבינאלומי
  • ניצה זעפרני מחלקת ני"ע בבינלאומי

במהלך תקופת הרצה, כך לפי כתב האישום, שטרום ושלג היו זקוקים לעוד כסף כדי להמשיך בקידום התוכנית.

שטרום פנה לניצה זעפרני, מנהלת מחלקת שוק ההון בסניף המרכזי של הבנק הבינלאומי שבו התנהלו חשבונות ISP, וביקש ממנה להעמיד לרשות ISP מסגרת אשראי של 15 מיליון לרכישת מניות אי.די.בי. אולם זעפרני דחתה את בקשתו על רקע היעדר בטחונות והון עצמי נמוך.

  , צילום: עמית שעל, חן גלילי צילום: עמית שעל, חן גלילי   , צילום: עמית שעל, חן גלילי

שטרום עדכן את דנקנר, וזה צלצל למנכ"לית הבנק סמדר ברבר־צדיק, ולאחר שלא הצליח להשיג אותה, פנה לראש החטיבה העסקית אילן בצרי. דנקנר הצליח להפעיל את השפעתו וגרם למתן האשראי המבוקש ללא העמדת כל בטחונות, למעט המניות הנרכשות עצמן.

5. המחלצים עסקים מחוץ לבורסה

  •   , צילום: ניצן חרמוני צילום: ניצן חרמוני   , צילום: ניצן חרמוני
    יוסי ויליגר
  • מבעלי השליטה בחברת ויליפוד
  • אילן בן־דב
  • בעל השליטה בסקיילקס
  • גלעד טיסונה
  • מייסד חברת GT פורקס
  • שמעון וינטרוב
  • מבעלי השליטה בברק קפיטל
  • צביקה בארינבוים איש עסקים
  • איתן אלדר
  • איש עסקים
  • גלי ליברמן
  • מבעלי השליטה בעמליה אחזקות
  • אבי פישר
  • יו"ר משותף קבוצת גנדן

הרכישות הגדולות של שטרום ושלג תרמו לייצוב שער המניה בהנפקה. אלא שבמהלך ההרצה השניים צברו בשל כך כמויות גדולות של ניירות ערך בשווי עשרות מיליוני שקלים, ואשראי נוסף לא היה ניתן להם בבנק. מצד אחד הם היו צריכים להיפטר מהם כדי לא להיקלע להפסדים וכדי להמשיך לסחור, ומצד שני לו היו מוכרים את הניירות בחזרה בבורסה, שער מניית אי.די.בי היה צונח.

כדי לפתור את הבעיה, על פי כתב האישום, "דנקנר פנה למספר משקיעים, שהביעו בפניו או בפני מקורבים לו (כבנו עומר) הסכמה וכוונה להשתתף בהנפקה. הוא ביקש מהם כי במקום לרכוש מניות בהנפקה כפי שתכננו, הם ירכשו מניות אי.די.בי משטרום, ותיווך ביניהם".

השיטה עבדה. משקיעים שונים שאליהם פנה דנקנר הסכימו לרכוש מניות מחוץ לבורסה בסכום כולל של כ־19 מיליון שקל, בהם יבואן המזון יוסי ויליגר, שרכש מניות בהנפקה בהיקף של כ־8 מיליון שקל; איש העסקים אילן בן דב, שרכש בכ־3 מיליון שקל; וצביקה בארינבוים שרכש עבור פעיל השוק איתן אלדר מניות בהיקף 1.8 מיליון שקל.

זה לא הספיק. עם תום תקופת ההרצה נותרו בחשבונות ISP כ־370 אלף מניות אי.די.בי. הבנק הבינלאומי תבע משטרום לסגור את מסגרת האשראי שהועמדה לרשותו. שטרום מכר את היתרה מחוץ לבורסה לחשבונו הפרטי כדי שהתמורה שתתקבל, 14.2 מיליון שקל, תענה על דרישות הבנק הבינלאומי, אלא שהיו לו רק 5.5 מיליון שקל שנטל כהלוואה. יתרת המימון, שנדרשה במזומן, הועמדה על ידי דנקנר, שהעביר לשטרום ב־28 לפברואר 8 מיליון שקל מחשבונו הפרטי בבנק אגוד.

דנקנר משיב אש: "כתב האישום מגמתי ומעוות"

עו"ד גיורא אדרת, המייצג את נוחי דנקנר, מסר בתגובה: "כתב האישום שהוגש היום לבית המשפט ואשר היה מי שדאג להדליף פרטים ממנו טרם הוגש - מגמתי, מעוות ומסלף את העובדות והמציאות, והכל בניסיון לייחס לנוחי דנקנר עבירות שמעולם לא ביצע. כל פעילותו של שטרום במניית אי.די.בי בתקופת ההנפקה היתה עצמאית, משיקוליו הכלכליים, ונעשתה על דעת עצמו, למטרותיו שלו וללא כל תיאום או אחריות כלשהי מצדו של נוחי דנקנר. אנו סמוכים ובטוחים כי בסופו של ההליך המשפטי תתברר צדקתו המוחלטת".

נוחי דנקנר (ארכיון), צילום: אוראל כהן נוחי דנקנר (ארכיון) | צילום: אוראל כהן נוחי דנקנר (ארכיון), צילום: אוראל כהן

עוה"ד נוית נגב ואיריס ניב־סבאג, המייצגות את איתי שטרום, מסרו: "איתי שטרום פעל כדין ולא עבר כל עבירה. הוא לא פעל מטעם נוחי דנקנר. ההחלטה על הקנייה נתקבלה על ידו של שטרום ועל פי שיקול דעתו, מטעמים ענייניים ולגיטימיים. את טענותיו של שטרום נביא בפני בית המשפט והתמונה המלאה תתברר שם".

ד"ר חיים קידר־לוי, מומחה למימון

"אין לי חששות לחבר חוות דעת - גם מול אנשים במעמד כלכלי חזק כמו נוחי דנקנר", אמר אתמול ל"כלכליסט" ד"ר חיים קידר־לוי, מומחה למימון מאוניברסיטת בן־גוריון בנגב, שחיבר עבור הפרקליטות את חוות הדעת הכלכלית על הרצת מניות אי.די.בי בידי נוחי דנקנר.

חיים קיר-לוי חיים קיר-לוי חיים קיר-לוי
חוות הדעת היא אחת הראיות החשובות בתיק והיא מנסה לענות על השאלה המרכזית - האם פעילות הנאשמים בבורסה השפיעה על ניירות הערך באופן שלא מתיישב עם ההיגיון הכלכלי? "מסקנתי היתה שהפעולות בניירות ערך לא התיישבו על ההיגיון הכלכלי", אמר אתמול קידר־לוי, שישמש כעד תביעה.

בתיקים גדולים של ניירות ערך לאתר מומחה זו לא משימה פשוטה. לחלק מהעוסקים בתחום יש ניגודי עניינים מובנים בגלל ייעוץ לחברה כזאת או אחרת. אחרים פשוט חוששים לחבר חוות דעת נגד גוף חזק או איש עסקים מוכר.

בפרקליטות חששו שבתיק אי.די.בי יקרה תרחיש דומה, וכבר בשלבים מוקדמים של קבלת חומרי החקירה מרשות ניירות ערך הם החלו באיתור מומחה.

לבסוף הוטלה המשימה על קידר־לוי, שפרסם מאמרים אקדמיים עם מנהל רשות ניירות ערך שמואל האוזר ואף כתב לאחרונה חוות דעת עבור הרשות על שוק האג"ח העמוק בישראל.

עוד זימנה התביעה כעדים שני בכירים ב־ISP, 30 חוקרי רשות ניירות ערך, נציגים של מיטסי אינטרנשיונל, חברה לשחזור מידע וקובצי מחשב וטלפון ומשקלטים מיחידת הסיגינט של משטרת ישראל.

תגיות