אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הראש בחול צילום: אוראל כהן

הראש בחול

באוצר לא יודעים מה לעשות

01.07.2014, 09:08 | רחלי בינדמן

במשרד האוצר לא מוכנים להתייחס לבעיית השקעות כספי החוסכים. האמת? לא מפתיע. גם הם מתקשים למצוא מענה לבעיה. בעבר מדינת ישראל לקחה על עצמה את האחריות ליצירת פנסיה ראויה לאוכלוסיית הפורשים באמצעות הקצאת אג"ח מיועדות שהיוו כ־70% מהתיק הפנסיוני. מדובר היה באג"ח שהנפיקה מדינת ישראל לתיקי הפנסיה אשר סיפקו תשואה מובטחת לחוסכים בלי חשיפה לתנודתיות של שוקי ההון.  

קראו עוד בכלכליסט

ניהול הפנסיה עבר לידיים פרטיות

העלות התקציבית הכבדה וניהול כושל של הפנסיות הובילו את האוצר לנטוש את שיטת האג"ח המיועדות. אך במקום לרפא את התחלואים ולגבש מודל נכון ובריא לניהול כספי הפנסיה של הציבור, המדינה התנערה מהאחריות ודאגה להעביר את ניהול החסכונות הפנסיוניים לידיים פרטיות שפועלות למטרות רווח. במקביל, המדינה הפחיתה דרמטית את הסובסידיה שלה כך שהנפקת אג"ח לקרנות הפנסיה ירדה מ־70% ל־30%. כך נשלחו כספי החוסכים להרפתקאות בשוק ההון. במשבר הפיננסי התפוצצה האשליה שהשווקים יכולים רק לעלות ותיקי החוסכים חוו ירידות חדות. אלא שבעוד שלאחר שנתיים ההפסדים נמחקו במלואם יחד עם התיקון בשווקים, החוסכים המבוגרים שפרשו פספסו את התיקון ומצאו עצמם עם פנסיה מצומקת.

מחפשים תשואה של 4% בשנה

למרות שלל רעיונות שעלו לאוויר, במשרד האוצר מתקשים להתמודד עם אתגר השקעות החוסכים המבוגרים כשהמודל הצ'יליאני נקבר בין שלל הרפורמות האחרות. באוצר בעיקר לא מעוניינים להחזיר לעצמם את האחריות על כספי החוסכים ומעדיפים לתת למנהלי ההשקעות לשבור את הראש. מילא להנפיק עוד אג"ח מיועדות, שהאוצר לא רוצה לתקצב, אבל גם רעיונות השקעה חדשים לגופי הפנסיה הוא מתקשה לייצר כשיוזמות כמו דיור להשכרה לא מתרוממות בגלל סירוב האוצר לתת ערבויות ורשת ביטחון. בינתיים תוחלת החיים רק הולכת ועולה וללא אפיקי השקעה מייצרי תשואה בסיכון סביר, הפנסיות ימשיכו להישחק.

 , איור: ערן מנדל איור: ערן מנדל  , איור: ערן מנדל

בימים אלו מתמודד האוצר עם בעיה אקוטית נוספת. כיום הקצבה לפורש נקבעת על פי הנחה שהפנסיה שלו תייצר תשואה של 4% בשנה. בסביבת הריבית האפסית, ההנחה הזו לא מתממשת ושינוי ההנחה שנעשה בעבר עשוי היה להוביל לקיצוץ של 10% בקצבת הפנסיה לפורשים. אלא שזעם ציבורי הצליח להקפיא את היוזמה וגרם לשר האוצר יאיר לפיד לשלוח את דורית סלינגר למצוא פתרון יצירתי שימנע את הקיצוץ הכואב. לא בכדי סלינגר מעכבת את פרסום הפתרון. גם היא ואנשיה שוברים את הראש בניסיון לרקוח מודל השקעות שייצר תשואה שמתקרבת ל־4%, כאשר ברור שלא ניתן לעשות זאת מבלי להגדיל את הסיכון בתיקי הפורשים.

את תפוח האדמה הלוהט הזה מגלגלים באוצר לפתחם של גופי הפנסיה הפרטיים. אבל מי שיתמודד בסוף עם פנסיונרים תפרנים היא המדינה ולא גופי הפנסיה ולכן כדאי לנסות למצוא פתרון יצירתי ויפה שעה אחת קודם.

תגיות