אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

פסגת ת"א 100

שמואל האוזר: "עליית ריבית תביא להפסדים גבוהים למשקיעים הפרטיים והמוסדיים"

יו"ר רשות ני"ע אמר בוועידת פסגת ת"א 100 של "כלכליסט", כי "המחירים הגבוהים והתשואות הנמוכות מייצגים סיכון גדול למשקיעים, ומעלים את החשש לתקופה של האטה כלכלית ושוק דובי ממשמש ובא"

01.07.2014, 15:34 | תומר גנון
"נראה שהסיכונים בשוק המניות גדולים בהשוואה לשנתיים האחרונות, ומכפיל הרווח של מדד ת"א 25 משקף סיכון דומה לתקופה של טרום המשבר ב-2008 וב-2000". כך אמר היום (ג') יו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר, בוועידת פסגת ת"א 100 של "כלכליסט". "סביבת הריבית הנמוכה, מגבירה את התיאבון לסיכון", הזהיר. "המחירים הגבוהים (ותשואות נמוכות) מייצגים סיכון גדול למשקיעים, ומעלים ביתר שאת את החשש לכך שאנחנו בתקופה של האטה כלכלית ושוק דובי (במגמת ירידה - ת"ג) ממשמש ובא".

האוזר פתח בנאומו בסקירה כללית של מצב השוק. "בשנים האחרונות המשק הכלכלי בישראל זכה לצמיחה גבוהה יחסית למדינות אחרות. הביצועים של הבורסה בתל אביב דומים לאלה שבשוק ההון בעולם ומייצגים רמת מחירים גבוהה במניות. כך גם לגבי שוק האג"ח. החוב של הסקטור העסקי נמוך יחסית ובמגמת ירידה בישראל. המצב טוב יותר מהמדינות המערביות. היקף התשלומים של החובות הבעייתיים קטן יחסית לשנים הקודמות, מספר הסדרי החוב הולך וקטן, מדד הפחד VIX (מדד האומד את התנודתיות הצפויה במדד המניות S&P 500 - ת"ג) הוא פחות מעשר, נמוך מאי פעם, ואמון הציבור במגמת עלייה מסוימת".

"למרות זאת, רמת הסיכונים גבוהה ומחייבת זהירות בשל שלוש סיבות עיקריות. הראשונה, היקף תיק הנכסים בידי משקיעים מוסדיים גדול מאי פעם, כטריליון וחצי, והוא צפוי לגדול מעל ל-2 טריליון שקלים בשנת 2020. עודפי המזומנים האלה, ביחד עם תזרימי מזומנים גדלים והולכים מדי חודש, מגדילים את היקף ההשקעות בשווקים זרים ואת הביקושים להשקעות בארץ. הגדלת ההשקעות בחו"ל משמעותה מימון פעילות עסקית זרה ולא מקומית.

יו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר בוועידת פסגת ת"א 100, צילום: נמרוד גליקמן יו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר בוועידת פסגת ת"א 100 | צילום: נמרוד גליקמן יו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר בוועידת פסגת ת"א 100, צילום: נמרוד גליקמן

"יש גופים שמנצלים את התיאבון לסיכון"

האוזר אמר בנאומו כי הוא חושש משוק האג"ח שבו לדבריו "הסיכונים גדולים. בהעדר מספיק נכסים להשקעה בבורסה, היקף הנכסים בידי המשקיעים המוסדיים גורם לביקושים גדולים ולתמחור יתר עם סיכון גבוה גם בשוק האג"ח. הנפקות של אג"ח ללא דירוג, בדירוג נמוך ו/או עם התניות פיננסיות חלשות, בתשואות נמוכות, מעלות את השאלה האם הן מייצגות את הסיכון הראוי. בדומה למניות, היקף הנכסים בידי גופים מוסדיים שמחפשים השקעות מגדיל את התיאבון לסיכון בסביבת ריבית נמוכה, ומגביר את החשש שמחירי האג"ח בישראל גבוהים מדי".

"במצב הדברים הנוכחי", הוסיף האוזר, "החשש הוא שעליית ריבית שתבוא במוקדם או במאוחר תביא להפסדים גבוהים לכלל המשקיעים הפרטיים והמוסדיים. עליית ריבית כזאת תהיה מאוד כואבת לכולנו. החיבור של המחירים הגבוהים בשוק המניות ובשוק האג"ח אינו בשורה טובה לשוק. הוא מחייב זהירות בהשקעות שלנו. אם שערי ני"ע ירדו (שוק דובי), עלולים להיות הפסדים משמעותיים לכלל החוסכים, הסיכון יגדל וחברות תצטרכנה להתמודד עם קשיים שיתעוררו בגיוס הון. אלה ישפיעו לרעה גם על המשק הכלכלי ויוכלו לגרום להאטה כלכלית נוספת.

האוזר גם דיבר על תופעת הבטחת התשואה על ידי גופים שונים. "היא מטרידה אותי. גופים מנצלים את התיאבון לסיכון שמייצרת סביבת הריבית הנמוכה כדי להציע לציבור השקעות עם תשואות קבועות, וזאת מבלי לבדוק האם נפלו תחת חוק ני"ע או חוק הבנקאות. צריך לזכור - אין ארוחות חינם. אנחנו נגביר את האכיפה על גופים כאלה, כשאלה נופלים תחת חוק ניירות ערך, ובמקביל נבקש לעורר את המודעות של הציבור להיות עירני ולבדוק באתר הרשות, האם זה גוף מפוקח".

תגיות