אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוצים שוויון? לכו לצפון קוריאה צילום: גיל דטנר

רוצים שוויון? לכו לצפון קוריאה

אי שוויון בתנאי תחרות חופשית זה דבר מצוין; הזעם הציבורי לא צריך להתמקד באי השוויון כשלעצמו אלא בשלטון שמיטיב עם מיעוט קטן על חשבון כלל המשק

04.07.2014, 13:31 | גלעד אלפר

המלחמה באי שוויון הפכה לנושא הפופולרי ביותר בשיח הכלכלי-חברתי. הפער בין המאיון העליון לציבור הכללי נחשב כיום לבעיה הגדולה ביותר בחברה שלנו ובעולם המערבי בכלל.

קראו עוד בכלכליסט

אבל האם אי שוויון הוא באמת דבר רע כל כך?

השאלה היא איך אי השוויון נוצר. למשל, הבעלים של מונופול המלט נשר מתעשר כי המדינה מגבילה יבוא של מלט מחו"ל וכך מונעת כניסה של מתחרים לשוק בארץ. כלומר, בתהליך ההתעשרות שלו, המונופול לא באמת מיטיב עם החברה הישראלית - הוא מתעשר על חשבוננו כי הוא יכול לגבות מחירים גבוהים ולא תחרותיים. קבלנים לא באמת קונים ממנו מלט מרצונם החופשי, הוא מונופול אז אין להם ברירה. כך נוצר אי שוויון פוגעני ולא מוסרי.

אבל בואו ניקח דוגמה הפוכה. היזם של GetTaxi התעשר כי המציא שיטה חדשה שמקלה עלינו להזמין מוניות, חוסכת לנו זמן ומורידה את רמת העצבים שכרוכה במוניות רגילות. כלומר GetTaxi מעלה לנו את איכות החיים. כך קפטיליזם עובד - בתנאי תחרות חופשית, ללא התערבות המדינה, הדרך היחידה להתעשר היא לספק מוצר שאנשים קונים מרצונם החופשי.

חיילים בצפון קוריאה. המדינה השוויונית ביותר בעולם חיילים בצפון קוריאה. המדינה השוויונית ביותר בעולם חיילים בצפון קוריאה. המדינה השוויונית ביותר בעולם

אבל היזם של GetTaxi לא רק מספק לנו מוצר שאנחנו קונים בשמחה, הוא גם הגדיל את רמת אי השוויון בישראל. ללקוחות שלו קצת יותר טוב בחיים, אבל היזם של חברת המוניות הפך למיליונר. לכן, מבחינה סטטיסטית טהורה, אפשר לטעון שיש יותר אי שוויון בארץ. השאלה היא: אז מה? אז מה אם אי השוויון גדל?

הרי מצבנו השתפר, מה אכפת לנו שמי ששיפר את מצבנו הפך למיליונר? אם כל מה שמטריד אותנו זה שהיזם יותר עשיר מאיתנו אז מה שמנחה אותנו זה לא צדק ולא כלכלה, אלא פשוט קנאה. את הקנאה הזו אפשר להשביע ע"י מיסוי, כלומר אפשר למסות את היזם וכך לשלול ממנו את פירות ההצלחה שלו. אבל שלא נשלה את עצמנו, אין לזה שום קשר לצדק, זו קנאה. ובסופו של דבר, מיסוי שנועד להשביע את ההמון, ייפגע בנו כי מיסוי ששודד מהיזמים את פרי ההצלחה שלהם מוריד מהמוטיבציה לסכן הון ולהשקיע.

לכן רצון עיוור לצמצם אי שוויון מפספס את כל העניין.

הזעם הציבורי לא צריך להתמקד באי השוויון כשלעצמו אלא בשלטון שמיטיב עם מיעוט קטן על חשבון כלל המשק. יש לחסל את כל ההגנות הממשלתיות, המכסים, הסובסידיות, ההתערבות הממשלתית, והמסים הגבוהים. המדינה צריכה להפסיק לעשות מניפולציות בשערי הריבית, מה שמלבה את מחירי הנדל"ן ומעלה את יוקר המחיה.

במלים אחרות, צריך לחסל את המקורביזם ולחזק את התחרות החופשית. בתנאי תחרות חופשית, בתנאי קפיטליזם, אי השוויון לא ימוגר אבל רמת החיים של כולנו תעלה. העשירים יתעשרו בצדק בגלל יוזמות מוצלחות, השקעות חכמות והאומץ לקחת סיכונים. לא בגלל קשרים עם פוליטיקאים.

מי שזה לא מספיק לו ורוצה שכולם יהיו שווים ויהי מה, שייסע לצפון קוריאה, המדינה השוויונית ביותר בעולם.

תגיות

28 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

27.
גלעד, אם אתה כבר טורח לענות (שזה מאוד ראוי בעיניי) אני אנסה
1. המחקר של תומאס פיקטי (שלא טרחת להתייחס אליו בכלל למרות שהוא מעלה על נס את האי שיויון) מראה שעצם ההון (העצום) שצבור ע"י יחידים וחברות חותר תחת יכול ההשתכרות של היחידים ומדרדר אותם אל פי פחת. 2. יתרה מכך עצם הפערים ואי השיויון מעלה את מחיר השירותים מכיוון שהמדינה מתנערת מהשירותים שהיא מספקת ולכן רק בעלי הון יכולים לשלם עבור בריאות חינוך וכו'. כמובן ששירותים אלו מבצרים את מעמד העשירים לאורך דורות ומונעים התניידות במערכת החברתית כך שאדם לא מתקדם לפי כישרונותיו (איזה חלום יפה) במערכת קפיטליסטית אלא עפ"י מוצאו. 3. בעיית האי שיויון למעשה יוצרת משפחות עושר שלא צריכות לעשות דבר מלבד לקבל דיבדבנד על עושרן ובכך הן לא מספקות ערך לחברה (מלבד נזילות שהיא מוטלת בספק והיא משנית לעומת ערך אמיתי) רק מבצרות את מעמדן לאורך דורות. 4. רוברט רייך הראה במספר מחקרים כיצד בתקופות שיויוניות יותר היזמות היתה בשיא גבוה יותר (יותר מהיום בענק) הרווחה שהיתה לאזרח היתה גבוהה בהרבה וכן הנגישות לחינוך והצריכה היתה שיויונית יותר וגבוהה יותר מהיום. 5.למעשה מצבי אי שיויון לאורך זמן (וללא תרבות הלוואות פרועה מתודלקת בריבית אפסית) הוריד את רמות הצריכה ויצר משברים נוראיים שעלו בחיי אדם. 6. אני מסכים שאת ה"קפיטליזם/סוציאליזם מקורבים" יש למגר אך הם פועל יוצא של אי השיויון. ברגע שחברה גדלה היא מתחילה לבלוע מתחרים קטנים כגדולים. בכך היא ממזגת מחלקות מחד ומורידה את התחרות מאידך בדרכה לשוק אוליגופולי במקרה הטוב. מאותו רגע היא מתחילה לתדלק לוביסטים (כפי שהחברה שלך עושה...) על מנת לשמר את המצב מחד ולהצר את רגלי המתחרים מאידך ובראש ובראשונה להמנע מתשלום מיסים בצורה יצירתית. זהו השיווי משקל בקפיטליזם ולא "כשל שוק" לכן הרגולציה היא הכרח ולמעשה כפי שרוברט רייך ועוד חוקרים רבים מראים מאז הדה רגולציה בארץ ובארה"ב (חוק גלאס סטיגל ועוד) האי שיוויון מזנק, פירות הצמיחה הולכים לעשירונים העליונים בלבד, שירותי הרווחה נעלמים ותמותת עניים וילדים עולה. אולי נסכים שחיי אדם הם מעט יותר חשובים ויותר מכך אדם סמית אמר "היד הנעלמה תגיע לשיויוון אופטימלי בשוק החופשי *בהינתן ותנאי ההתחלה שווים לכול השחקנים*" יזמים בימינו הם כאלו שיותר מפרוטה מצויה בכיסם לכן הם מצליחים כול השאר זה אשליה כי האי שיויוון מונע צמיחה של אנשים מוכשרים לעמדת יזמים או תנאי מחייה שתואמים את כשרונותיהם (למעשה מחקרים מראים שהיכולת של אדם לעלות מהעשירון שלו היא קטנה להחריד אך יכולתם של המעמד הבינוני ליפול בעשירונים גדל בהתמדה) זה נחמד לכתוב מגחמות ליבך ללא ביסוס אפילו חלקי (מחקר אחד לא הראת כאשר אני בטוח שאתה משתדל לבסס את האנליזות שלך באקסלנס) ובוודאי שמשתלב עם האמונה שלך בדה רגולציה אך הטיעונים שלך לא מחזיקים מים והם דמגוגים.
צידרן  |  06.07.14
26.
תשובות
4: אפל כמעט פשטה רגל לפני כמה שנים עד שחשבו שם על האייפון, האייפוד ועוד דברים. נוקיה נעלמה, מוטורולה נעלמה. הדוגמאות שלך דווקא מוכיחות את ההיפך ממה שאתה מנסה להגיד: תחרות חופשית היא סכנה לחברות ופועלת לטובת העובדם. 6: הוולטונים שייסדו את וולמארט עשו המון למען העניים בכך שמצאו דרך למכור להם בזול וכך להוריד את יוקר המחיה. כל גרוש שהוולטונים עשו מגיע להם בצדק. המשברים קרו בגלל שהיה ברור שהמדינה תציל את הבנקים, בגלל הריבית הנמוכה שנקבעה ע"י הפד ובגלל הקונגרס שהעביר חוקים למען בעלות על בתים (american dream act). בשוק חופשי קפיטליסטי לא היה נוצר משבר 2008. המדינה אשמה בו 100%. זה קרה רק לפני 6 שנים!! איך אתה כבר כל כך לא מבין מה קרה לנגד עינך לפני שנים ספורות?! 7. חשיבה חברתית זה קוד לשוד היזמים והמצליחים ע"י הפרזיטים 12. התשתית עמדה לרשותי ולרשותך בדיוק כפי שעמדה לרשות היזם. אבל משום מה דווקא הוא זה שהצליח ולכן מגיע לו כל גרוש שהוא הרוויח. מלבד זאת, תזכור שאת התשתית מימנו כספי מסים שכולם, כולל היזם והוריו, מימנו. הוא לא חייב גרוש לאף אחד. 13. אתה מבלבל קפיטליזם עם אנרכיה. קפיטליזם פועל רק תחת שלטון חוק שמגן על זכויות הקנין (כולל קניין על גוף). 14. בוא נעלה את תעריפי המונייות ל-1000 ש"ח לנסיעה וכך כל נהגי המוניות יהיו מליונרים. 16. המטרה צריכה להיות חופש מהתערבות ממשלתית. יש אנשים חכמים יותר ופחות, עצלנים וחרוצים, יפים ומכוערים. שוויון בחברה אנושית מושג רק בעזרת הגולאג (אפרופו צפון קוריאה). 21. הבעייה שהפוליטיקאים הם אלה שיוצרים את התנאים לחוסר תחרות, מה שיוצר התעשרות על חשבון הציבור (כמו נשר). הפיתרון הוא לחסל את התנאים האלה, כפי שכתבתי במאמר, לא העלאת מסים והמצאת חוקים ותקנות מגוחכות שפשוט יוצרים מנצלים חדשים. 25. תראה לי בבקשה דוגמא אחת ב-300 השנים האחרונות שהייתה הגירה המונית ממדינה קפיטליסטית למדינה פחות קפיטליסטית.
גלעד אלפר  |  05.07.14
25.
טעות טעות טעות -ממש לא צודק
הבעייה עם קפיטליזם שהקפיטליסט כדי לשמר את כוחו והישגיו חייב ,מוכרח להמשיך לצמוח ולצמוח ולצמוח. את זה הוא ייעשה בד"כ באמצעות ניצול מכסימלי , המכונה בד"כ התייעלות, של גורמי הייצור שלו - ושל ההון האנושי שלו בפרט. הקפיטליסט המצליח אינו מסתפק לעולם , תמיד רוצה עוד, וייצרו משתלט עליו להשגת כוח ועוד כוח אפילו במחיר של עושק, מרמה, הפחתת תשלומי מס, ניצול. זה טבע העולם כך היה וכך יהיה. קפיטליזם תמיד יהיה כרוך בניצול, עורמה, גניבה, גזל ויביא בסופו של דבר להרס חברתי, כלכלי ולהתפתחות תנועות רדיקליות (פשיזם, דיקטטורה, קומוניזם) ומי יודע מה עוד...
אורכידאה  |  05.07.14
לכל התגובות