אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: גובה החזר המשכנתא מההכנסה בעשירון התחתון כפול מזו של העליון צילום: שאטרסטוק

בנק ישראל: גובה החזר המשכנתא מההכנסה בעשירון התחתון כפול מזו של העליון

העשירון התחתון פורע כ-1,000 שקל בחודש לטובת המשכנתא בעוד העשירון העליון פורע כ-4,000 שקל. הבדלים אלו משקפים פערים ריאליים של 700% בהכנסות משקי הבית בעשירוני הקצה

06.07.2014, 13:25 | תומר ורון
אי השיווין גרסת המשכנתא: גובה החזר המשכנתא מההכנסה בעשירון התחתון כפול מזה של העשירון העליון וזאת למרות כי העשירון התחתון מחזיר כל חודש רבע מהסכום שמחזיר העשירון העליון. כך פרסם בנק ישראל.

קראו עוד בכלכליסט

אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק

הבוקר פרסם בנק ישראל פרק מדו"ח היציבות הפיננסית (שיתפרסם במלואו בהמשך השבוע) ואשר חשף שוב את הנתונים העגומים של אי השיווין בישראל. בעוד נטל המשכנתא של העשירון התחתון הוא 29% מההכנסה של משק בית, בעשירון העליון נטל המשכנתא עומד על 16%. העשירון התחתון פורע כ-1,000 שקל בחודש לטובת המשכנתא בעוד העשירון העליון פורע כ-4,000 שקל. הבדלים אלו משקפים פערים ריאליים של 700% בהכנסות משקי הבית בעשירוני הקצה.

בנק ישראל מתריע כי דווקא שלושת העשירונים התחתונים, שבהם יחס החזר משכנתא מהכנסה גבוה מהממוצע, חשופים יותר מכל לסיכון של מיתון ואבטלה – עובדה שעשויה להקשות עליהם לעמוד בפירעונות בעתיד.

עוד עולה מהדו"ח של בנק ישראל, כי מאז שפרץ המשבר הפיננסי העולמי של 2008 צמח החוב של משקי הבית בישראל ב-55%, ונכון לסוף הרבעון הראשון של השנה הוא הגיע ל-412 מיליארד שקל. עם זאת, בבנק ישראל מציינים כי החוב של משקי הבית ביחס לתוצר עלה אך במעט ואילו ביחס להכנסה הפנויה הוא לא השתנה כלל וזאת עקב גידול בתוצר וגידול בהכנסה הפנויה.

עיקר הגידול בחובות משקי הבית נבע מהמשכנתאות שצמחו בקצב מואץ ובסוף 2013 היוו כ-70% מסך כל החובות של משקי הבית בישראל וכ-30% מתיק האשראי הבנקאי. במקביל לתופעה זו, חלה ב-2013 עלייה של כ-7% באשראי הצרכני (אשראי שאינו לדיור), מהבנקים ומהמוסדיים. "התפתחויות אלו חושפות את הבנקים המלווים לסיכון מכיוונו של מגזר משקי הבית", כותבים בבנק ישראל. "במקרה שתחול תפנית חדה ומהירה בשוק הדיור, בפרט אם התפנית תלוּוה בעליית ריבית או בפגיעה בהכנסות הלווים.

תגיות