אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר: מחסור בעובדים יכרסם 10% מהתמ"ג העולמי עד 2030 צילום: בלומברג

מחקר: מחסור בעובדים יכרסם 10% מהתמ"ג העולמי עד 2030

מחקר שנערך ב־25 כלכלות מובילות העריך את הפערים העתידיים בין ההיצע לביקוש בעובדים מיומנים. גם בסין הצפופה צפוי מחסור בידיים עובדות החל מסוף העשור הנוכחי. ההמלצות: להקל את ההגירה, לעודד ילודה ולהעלות את גיל הפרישה

07.07.2014, 09:39 | שירות כלכליסט

חוסר איזון בין ההיצע לביקוש בשוק העבודה העולמי בשני העשורים הקרובים עלול להביא לאובדן של 10 טריליון דולר בתוצר, השקולים ל־10% מהתמ"ג העולמי ב־2013.

לפי מחקר מקיף של חברת הייעוץ הבינלאומית בוסטון קונסלטינג גרופ (BCG), מגמות הצמיחה העולמיות החזויות והשינויים הדמוגרפיים ב־25 כלכלות מובילות בעולם יביאו למצב של מחסור כרוני בידיים עובדות בחלקן, בעוד מדינות אחרות יסבלו מעודף בהיצע העובדים בהשוואה לביקוש לידיים עובדות.

אירופה צפויה לסבול יותר מכל ממחסור בידיים עובדות, כשגרמניה, הכלכלה הגדולה ביבשת, תוביל את המגמה. לפי הניתוח של BCG, המדינה צפויה לסבול ממחסור של 2.4 מיליון עובדים עד 2020 ו־10 מיליון עובדים עד 2030. היועצים בחברה ציינו כי כדי למנוע התממשות של התרחיש על גרמניה להשקיע בחדשנות טכנולוגית ובמחקר, להגדיל את שיעור ההשתתפות בכוח העבודה בקרב נשים ואזרחים ותיקים, לבצע שינויים במדיניות ההגירה שלה, ולהגדיל את מספר שעות העבודה השבועיות לכל עובד.

כדי לגבש את התחזית להיצע כוח העבודה, התבסס צוות המחקר על התחזית הדמוגרפית של המדינות ל־20 השנים הבאות, תוך שקלול תחזית שיעור השתתפות בכוח העבודה. מנגד, כדי לחשב את הביקוש לידיים עובדות, הניחו החוקרים כי קצב צמיחת התמ"ג ב־20 השנים האחרונות יישמר עם רמת פריון כוח העבודה. החוקרים הביאו בחשבון גם תרחישים כמו העלאת גיל הפרישה ושינויים במדיניות ההגירה.

בסין, שבה יש כיום עודף בידיים עובדות, צפויים להתמודד עם מחסור בידיים עובדות עד שנת 2030 - בעיקר בשל הזדקנות האוכלוסייה.

עובדות תעשייה בסין (ארכיון) עובדות תעשייה בסין (ארכיון) עובדות תעשייה בסין (ארכיון)

המדינה שסומנה כמתחרה הגדולה של הכלכלה הסינית, הודו השכנה, תמשיך לשמור על רמות גבוהות של עודף בהיצע כוח העבודה, ופוטנציאל הצמיחה שלה לא ייפגע.

בשל העובדה שמרבית המדינות שהשתתפו במחקר יסבלו ממחסור היצע בכוח העבודה, ציינו החוקרים כמה אמצעים שעשויים לסייע בריכוך ההשפעה של המחסור על הכלכלה העולמית.

ראשית, הם מציעים להקל את תנועת כוח העבודה בעולם באמצעות שינוי נורמות ההגירה ומעבר חופשי יחסית של כוח עבודה מיומן ממדינה למדינה. החוקרים ממליצים גם להקצות משאבים למחקר ופיתוח שנועדו להגדיל את פריון העבודה, וכן לתוכניות חינוך והכשרה מקצועית שיסייעו לכוח עבודה שאינו מיומן ושאין לו ביקוש ללמוד מקצועות שיהיו דרושים בעתיד. כמו כן, מציעים החוקרים לאמץ מדיניות שתעודד ילודה ושיעור השתתפות גבוה יותר בכוח העבודה, בעיקר של נשים ואזרחים ותיקים, בין השאר באמצעות העלאת גיל היציאה לגמלאות הקבוע בחוק.

תגיות