אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרוב לחצי מיליארד שקל נפדו אתמול מקרנות הנאמנות צילום: עמית שעל

קרוב לחצי מיליארד שקל נפדו אתמול מקרנות הנאמנות

הבורסה בתל אביב הגיבה אתמול בירידות שערים להודעת שר החוץ על פירוק הליכוד ביתנו ולהודעת בנק ישראל על ירידה צפויה באינפלציה, שמצטרפים למצב הביטחוני הרעוע

08.07.2014, 08:31 | אורן פרוינד
ההסלמה הביטחונית בדרום הארץ לצד הודעתו של שר החוץ אביגדור ליברמן על פירוק השותפות בין הליכוד ביתנו, העלו אתמול את חששות המשקיעים בתל אביב. החדשות הביאו לירידות שערים חדות ולעלייה של 10% ב"מדד הפחד" — ה־VIX שבוחן את רמת התנודתיות בבורסה.

ההודעה של בנק ישראל אתמול על אינפלציה צפויה של מתחת ליעד של 1%–3% תרמה אף היא לירידות בשוק ההון מחשש למיתון. על רקע החששות נרשמו אתמול פדיונות של קרוב לחצי מיליארד שקל בקרנות הנאמנות וזאת בניגוד למגמה של החודשים האחרונים בהם דווקא נרשמו גיוסים ערים.

"יש רוחות מלחמה באוויר ולאף אחד אין חשק יותר מידי להיות בשוק ההון כרגע" אומר גלעד אלטשולר, מנכ"ל ומנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות אלטשולר שחם, בשיחה עם "כלכליסט". "השוק במשך תקופה ארוכה סובל מחוסר סחירות משווע וממיעוט שחקנים שמתעניינים בו ולכן כל טריגר קטן מביא לירידות בשוק" הוא מסביר.

בסיום המסחר אתמול רשמו המדדים המובילים ירידות שערים של עד 1.2%: מדד ת"א־25 ומדד ת"א־100 נחלשו ב־0.9% וב־1.2% בהתאמה. מחזור המסחר בבורסה היה גבוה במיוחד ביחס לממוצע השנה והסתכם בכ־1.2 מיליארד שקל.

בנוסף, מדד ת"א בנקים ירד ב־1.2%, ומדד התקשורת בלט בירידה של 2.6%. מדדי התל בונד (20,40,60) רשמו ירידות של עד 0.4%. אגרות החוב הממשלתיות רשמו ירידות של עד 0.3% — ירידות חדות בניגוד למגמה של החודשים האחרונים.

"זה הצטברות של לחץ ושחרור קיטור" אומר צבי סטפק, מנכ"ל ובעלים של בית ההשקעות מיטב־דש.

בדומה לאלטשולר גם סטפק מסביר את הירידות באמצעות המצב הגיאופוליטי הבעייתי. עם זאת הוא מרגיע ואומר כי "כל עוד לא ראינו פיחות משמעותי בדולר - ולא ראינו - לא חושב שמדובר במצב גיאופוליטי חמור שמעיד על פאניקה בקרב משקיעים חיצוניים".

עוד הסביר סטפק כי "אגרות החוב של ממשלת ישראל נמצאות מזה זמן ברמה הנמוכה ביותר על עקום התשואות לפדיון וזה יוצר רקע למתח" הוא מסביר. סטפק התייחס לפדיונות בקרנות הנאמנות והסביר כי מדובר בשינוי כיוון שהחל לפני שבועיים. "בחודשים אפריל, מאי ויוני הקרנות היו במצב של גיוסים ובשבועיים האחרונים החלה מגמה של פדיונות שגדלו מקצב של 20–30 מיליון שקל ביום בסוף יוני לקצב נוכחי של 60–70 מיליון שקל ביום. כל כתבה שמפרסמים בעיתון מביאה לעוד לחץ וזה גלגל שמזין את עצמו".

גלעד אלטשולר: "יש רוחות מלחמה באוויר ולאף אחד אין מדי חשק להיות בשוק ההון כרגע", צילום: עמית שעל גלעד אלטשולר: "יש רוחות מלחמה באוויר ולאף אחד אין מדי חשק להיות בשוק ההון כרגע" | צילום: עמית שעל גלעד אלטשולר: "יש רוחות מלחמה באוויר ולאף אחד אין מדי חשק להיות בשוק ההון כרגע", צילום: עמית שעל

המגמה התחזקה עם פרסום הירידה הצפויה באינפלציה

עם פתיחת המסחר אתמול בתל אביב בלטו לעין המסכים האדומים. הירידות התחזקו כאשר פרסמה אתמול הוועדה המוניטארית של בנק ישראל את פרוטוקול החלטת הריבית לחודש יולי שהעיד כי האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, צפויה לרדת בחודשים הקרובים אל מתחת לגבול התחתון של יעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה (3%-1%).

"תחזית אינפלציה של מתחת ליעד הממשלה מעידה על חולשת הכלכלה הישראלית" מסביר אלעד בורשטיין, מנהל חדר המסחר של בית ההשקעות אקסלנס. "נתוני רשתות השיווק המראים ירידה בפדיון מעידים על חולשתו של הצרכן הישראלי וגם זה תורם לירידות בשוק" הוא אומר.

בתחום הפעילות הכלכלית במשק חשפו אתמול חברי הוועדה המוניטארית של בנק ישראל שהמשק ממשיך לצמוח בקצב מתון. חברי הוועדה הדגישו בהודעתם את היחלשות הביקושים המקומיים, ובפרט את ההתמתנות שחלה בקצב הגידול של הצריכה הפרטית לאחר תקופה ארוכה שבה הוא תמך בצמיחת המשק.

חברי הוועדה גם התייחסו לחולשת הביקושים מחו"ל ולחולשת היצוא. הם ציינו בהקשר זה את העובדה שגופים פיננסים בין־לאומיים גדולים הפחיתו את תחזיות הצמיחה שלהם לשנת 2014, ופרסמו ההערכה שההתאוששות בכלכלת העולם תמשיך להיות איטית.

המשקיעים חוששים מחוסר יציבות פוליטית ומבחירות

מאוחר יותר ביום המסחר הודיע שר החוץ אביגדור ליברמן על פירוק השותפות בין הליכוד לישראל ביתנו והעמיק את הירידות במדדים אל מעבר ל־1%. המשקיעים חוששים כי המהלך עשוי להביא לבחירות ולאי־יציבות פוליטית ועל כן נרשמו אתמול הירידות באג"ח הממשלתיות.

דודי רזניק, מנהל מחקר אג"ח בלאומי שוקי הון, הצביע על דו"ח התעסוקה האמריקאי כסיבה נוספת לירידות בשוק האג"ח הממשלתיות בישראל. "דו"ח תעסוקה מאוד חזק שפורסם לפני שבוע בארה"ב מביא להסתברות מאוד גבוהה שהריבית בארה"ב תעלה מה שמביא לעלייה בתשואות האג"ח ולירידה במחיריהן" מסביר רזניק. עוד אומר רזניק כי "שוק האג"ח המקומי הממשלתי נתן ביצועים מצוינים השנה ואני מעריך שזה נתפס על ידי המשקיעים כהזדמנות נוחה למימוש". לדבריו, "לא מדובר בתחילת מגמה אלא במשהו נקודתי".

גם בורשטיין לא חושב שמדובר בתחילת מגמה. "איפה שלא תסתכל לא תמצא סיבה לירידות. אין ציפיות להעלאת ריבית בישראל ואין ציפיות לעליית תשואות בארה"ב ולכן אני לא חושב שמדובר בתחילת מגמה" הוא אומר. "אני מאמין שלא נראה שינוי כיוון, מדובר במימוש נקודתי מכיוון שהעליות האלו התרחשו לאורך זמן. יש סבירות לא מבוטלת שהשוק יחזור לעליות בקרוב מאוד".

תגיות