אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות התחרות: ענקיות האלקטרוניקה ביפן הופכות מפעלי ייצור לערוגות צילום: Fujitsu Ltd

בעקבות התחרות: ענקיות האלקטרוניקה ביפן הופכות מפעלי ייצור לערוגות

הירידה בהיקף הייצור של החברות הגדולות גרמה לצורך בהסבת מפעלים שאינם נמצאים בשימוש. התנאים הסניטריים שבהם נחשבים אידיאליים לגידול ירקות

07.07.2014, 21:26 | שירות כלכליסט

הארויאסו מיאבה היה אחראי על קו ייצור של שבבי מחשב במפעל של חברת פוג'יטסו. יום אחד בשנה שעברה, הודיע לו מנהל המפעל להתכונן לשינוי - החל ממחר, אמר לו המנהל, הוא יתחיל לגדל חסה במקום שבבים. כיום, צוות של 30 עובדים מגדל חסה בחדר שפעם אכלס את קו הייצור של המפעל.

"חשבנו לפתוח כאן מוקד מידע טלפוני, אבל היה קשה לקבל את האישורים הנדרשים לכך. היום אני מרגיש קשור לחסה שגדלה כאן", סיפר אתמול מיאבה לעיתון "הוול סטריט ג'ורנל".

פוג'יטסו לא לבד; העיתון מדווח כי עוד ועוד מפעלים ביפן מחליפים את קווי הייצור האלקטרוניים בערוגות. התחרות הקשה עם היריבות מדרום קוריאה וסין בתחומים כמו מסכי טלוויזיה וסמארטפונים, גורמת לענקיות האלקטרוניקה היפניות להסב מפעלים שאינם נמצאים בשימוש לחקלאות.

בחודש שעבר הודיעה חברת טושיבה כי היא תתחיל לגדל ירקות בתוך מפעל ישן לייצור דיסקים ליד טוקיו, שלא היה בשימוש זה שני עשורים. בשנה שעברה החלה חברת שארפ במבחני מעבדה לגידול תותים במפעל בדובאי, בסיוע טכנולוגיות התאורה וניקוי האוויר של המפעל, וחברת פנסוניק מתכננת להתחיל למכור השנה חממות לגידול ירקות, הנשלטות על ידי מחשב.

ממשלתו של ראש הממשלה היפני שינזו אבה תומכת בתופעה. אבה שואף לארגן מחדש את החקלאות היפנית, שנשלטת כיום בעיקר על ידי משפחות חקלאים שמעבדות חלקות קטנטנות של אדמה — מערכת שמובילה למחירי מזון גבוהים. אבה מאמין שאם חברות האלקטרוניקה הגדולות במדינה ייכנסו לתחום החקלאות, מחירי המזון ביפן יירדו.

לאחרונה הרחיבה הממשלה היפנית את הסובסידיות הלאומיות לחקלאות מתקדמת, ומספר המפעלים שמשתמשים בטכנולוגיות הייטק גדל פי ארבעה בשלוש השנים האחרונות ליותר מ־380, לפי נתונים ממשלתיים שהציג "הוול סטריט ג'ורנל".

ערוגות חסה במפעל של חברת פוג ערוגות חסה במפעל של חברת פוג'יטסו | צילום: Fujitsu Ltd ערוגות חסה במפעל של חברת פוג

במפעלים החדשים דוגמת פוג'יטסו, העובדים לובשים חלוקי מעבדה ועוטים מסיכות פנים כדי לשמור על סביבת גידול סטרילית לירקות. במקום אדמה, הצמחים גדלים במים שאליהם מטפטפים חומרי דישון וחומרים מזינים. אחד היתרונות של גידול חסה במרחב נטול בקטריות הוא שכך החסה נשמרת לאורך זמן רב — עד חודשיים בקירור, לדברי החברה. "העובדה שהיא נשארת טרייה זמן רב כל כך תיתן לנו יתרון תחרותי גם כשנתחיל לייצא אותה מחוץ ליפן", אמר לעיתון אקיהיקו סאטו, מנהל במפעל.

יוקיהירו קאטו, חקלאי מיוקוהאמה שמוכר ירקות בשוק המקומי, לא מרגיש שהחקלאות החדשה פוגעת בינתיים בעסקיו. "אם מדברים על בדיקות איכות, למפעלים יש יתרון עלינו. אבל אם מדברים על תזונה, יכול להיות שדווקא אנחנו נמצאים בעמדת יתרון", אמר.

תגיות