אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לעשות קצת טוב בעולם צילום: באדיבות Sudhan Kheterpal

לעשות קצת טוב בעולם

המוזיקאית סודהא קטרפאל, חברת להקת פיית'לס, רוצה לשנות את חייהם של תושבי אפריקה בעזרת כלי מוזיקלי שמייצר חשמל ככל שמנגנים בו יותר. נותרו רק עוד יומיים כדי להצטרף למסיבה

08.07.2014, 10:05 | נמרוד צוק

סודהא קטרפאל, הפרקשניסטית של להקת פיית'לס, מההרכבים המשפיעים בסצנה האלקטרונית של הניינטיז ותחילת העשור הקודם, נשמעת נרגשת כשהיא מדברת על הבייבי החדש שלה. המיזם החינוכי־חברתי־מוזיקלי ספארק מציע פתרון לחלק מבעיות אספקת החשמל של מדינות העולם השלישי. "אני מנגנת כבר 20 שנה, ותמיד הרגשתי את האנרגיה האדירה הזאת על הבמה, ותהיתי מה עוד אפשר לעשות איתה. היום אני מבינה שזו פשוט אנרגיה קינטית, שיכולה להפוך לחשמל ולעזור לאנשים", היא אומרת ל"כלכליסט".

קטרפאל היא אולי לא שם מוכר כמו סיסטר בליס, מקסי ג'אז או רולו, חבריה ללהקה, אבל קשה להמעיט בתרומתה לסאונד של פיית'לס. המוזיקאית, ילידת לונדון ממוצא הודי־בריטי שניגנה בעבר גם עם ספייס גירלז, קיילי מינוג ודיידו, משקיעה את זמנה כיום ברעשן קטן שהופך תנועות ריקוד לאנרגיה חשמלית, ויכול לשנות את חייהם של תושבי אזורים כפריים מבודדים באפריקה. ספארק קיים היום רק בגרסת אב־טיפוס, שיוצרה בעזרת מדפסת תלת־ממד, ויוצריו מנסים לגייס כ־50 אלף ליש"ט דרך קיקסטארטר להמשך פיתוחו.

סודהא קטרפאל (מימין) בקניה. "תהיתי מה אפשר לעשות עם האנרגיה האדירה על הבמה", צילום: באדיבות Sudhan Kheterpal סודהא קטרפאל (מימין) בקניה. "תהיתי מה אפשר לעשות עם האנרגיה האדירה על הבמה" | צילום: באדיבות Sudhan Kheterpal סודהא קטרפאל (מימין) בקניה. "תהיתי מה אפשר לעשות עם האנרגיה האדירה על הבמה", צילום: באדיבות Sudhan Kheterpal

חברי פיית'לס נרתמו גם הם למען גיוס הכספים למיזם, והודיעו כי יתאחדו להופעה מלאה ראשונה מאז 2011.

הרעיון הבסיסי שמאחורי ספארק כבר קיים: סוקט (Soccket), כדורגל שפיתחו שלוש סטודנטיות מהרווארד, הופך את האנרגיה הנוצרת מהבעיטות והמסירות לאנרגיה חשמלית, אך הספארק עושה זאת על טהרת המוזיקה.

20 שעות של אנרגיה

ספארק הוא קופסת פלסטיק חלולה, בגודל של אבן בינונית, המכילה מנגנון מכני שהופך תנועה לחשמל שנאגר בסוללה בתוכו, תוך יצירת סאונד שמאפשר לנצל אותו גם ככלי נגינה.

הסוללה של ספארק יכולה לספק עד 20 שעות של אנרגיה, כש־12 דקות של טלטול וניעור יוצרות חשמל המספיק לשעה שלמה. הרעשן כולל חיבור USB, כך שאפשר להטעין באמצעותו כל טלפון סלולרי או להשתמש בו כמקור מתח לפנס קטן — שני השימושים העיקריים שיוצריו מייעדים לו בשלב הראשון. "בכפרים בקניה יש ילדים שחיים בבקתות חשוכות וזקוקים לתאורה כדי להכין שיעורי בית או לקרוא", מסבירה קטרפאל, "או משפחות שמשתמשות בתאורת נפט מסוכנת לבריאות, נשים שצריכות לחצות אזורים מסוכנים לבדן ועלולות להיאנס".

פרויקט הקיקסטארטר (kck.st/1xCypFQ) גייס כבר כ־36 אלף ליש"ט, ונותרו רק עוד יומיים לסיומו. בתמורה ל־5 ליש"ט אפשר לקבל ציוץ תודה אישי, אך תרומות נדיבות יותר יזכו את התורם במדבקות וחולצות שעיצב LSK, המוזיקאי ואמן הגרפיטי שעובד עם פיית'לס, השתתפות בהופעה מיוחדת של הלהקה בלונדון, או שיעור נגינה פרטי מקטרפאל. מי שיתרום 2,500 ליש"ט ומעלה יוכל להצטרף ליזמים למסע המחקר הבא שלהם בקניה.

ספארק. חשמל ל־20 שעות ספארק. חשמל ל־20 שעות ספארק. חשמל ל־20 שעות

קידום החינוך המדעי

הכסף אמור לשמש כדי לסיים את הפיתוח של ספארק, לייצר את 1,000 היחידות הראשונות, ליצור מערך הפצה ושיווק ולפתח גרסה לימודית שלו לבתי ספר. "הגרסה כיום, שמיוצרת באמצעות מדפסת תלת־ממד, כבדה מדי ויקרה מדי לייצור", אומרת קטרפאל, "אנחנו צריכים ליצור גרסה קלה וניידת יותר, מחומרי גלם זולים שזמינים בארצות היעד, למצוא יצרן ולבנות ערוצי הפצה".

אחד היעדים הראשונים של ספארק הוא קידום החינוך המדעי לילדים. "אנחנו מתכננים להציע את ספארק לבתי ספר כקיט להרכבה עצמית, שיכול לספק דרך יעילה ללמד אותם על נושאים כמו מדע, מוזיקה ואנרגיה. ההרכבה העצמית של המתקן תיתן לילדים תחושה טובה יותר של הערך שלו", אומרת קטרפאל, ומספרת שאחת התגובות החיוביות ביותר שהצוות קיבל למוצר היתה ממורים. "נושא כמו אנרגיה קינטית הוא משהו שהם מלמדים במישור התיאורטי, אבל קשה להם להמחיש לתלמידים את היישומים שלו, וספארק מציע פתרון לכך".

במחיר הנוכחי - 150 ליש"ט לערכה להרכבה עצמית - הספארק עדיין אינו בהישג ידם של מרבית תושבי אפריקה. "אנחנו פועלים כדי להוריד את המחיר עד כמה שאפשר", אומרת קטרפאל, ומסבירה כי בשלב הראשון חלק מהמודל העסקי הוא למכור את הספארק ברווח לצרכנים מערביים, ולהשתמש בהכנסה כדי לסבסד רכישת יחידות עבור המשתמשים באפריקה.

"זה בהחלט לא פתרון לכל צורכי החשמל במדינות עניות, ולא תחליף לאספקת חשמל מסודרת, אבל אם ילדים יוכלו לשקשק את הספארק במשך כמה דקות במהלך היום ולקבל בערב שעה או שעתיים של תאורה חשמלית, ההשפעה תהיה גדולה", היא אומרת.

"זה בהחלט לא פתרון לכל צורכי החשמל במדינות עניות, אבל אם ילדים יכולים לשקשק את הספארק במשך כמה דקות במהלך היום ולקבל בערב שעה או שעתיים של תאורה חשמלית, ההשפעה תהיה גדולה"

תגיות