אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משה פרל: "הצעת החוק לשלם ריבית על זכות – מיותרת ולא צודקת" צילום: עמית שעל

משה פרל: "הצעת החוק לשלם ריבית על זכות – מיותרת ולא צודקת"

מנכ"ל איגוד הבנקים תקף את הצעת החוק של ח"כ מירי רגב בוועדת הכלכלה; דודו זקן גיבה באופן חלקי את הצעת שר האוצר להגבלת שכר הבכירים: "מסכים שצריך דוגמא אישית, אבל ההורדה בשכר לא תפתור את הבעיה שחלק ממנה טמונה בשכבה שמתחת לבכירים"

08.07.2014, 12:18 | רוני זינגר ותומר ורון

"הצעת החוק לשלם ריבית על זכות – מיותרת ולא צודקת", כך אמר היום (ג') מנכ"ל איגוד הבנקים, משה פרל, בישיבת ועדת הכלכלה של הכנסת על הצעת החוק של ח"כ מירי רגב (הליכוד). פרל המשיך: "יוזמת החקיקה המבקשת לחייב את הבנקים לשלם ריבית על יתרות זכות בחשבון העו"ש לא קיימת בשום מקום בעולם ובכל מקרה מיותרת, לאור העובדה שכבר כמה שנים הבנקים מתגמלים לקוחות שיש להם יתרה בחשבון העו"ש". 

קראו עוד בכלכליסט

הצעת החוק של רגב עברה את אישורה של ועדת השרים לעינייני חקיקה ואף עברה קריאה טרומית בחודש שעבר. באיגוד הבנקים כאמור לא מתלהבים מהצעת החוק "אם כבר מדברים על חשבונות העו"ש, לרשות הלקוח הממוצע עומדת לא רק האפשרות לבחור בין חלופות תגמול שונות בין הבנקים, אלא גם לבחור בין חלופות בתוך בנק הבית שלו ולנייד את כספו בין העו"ש לבין סדרת פיקדונות נושאי ריבית".

"התגברות התחרות במערכת הבנקאית יצרה מנגנונים שונים, החל מתשלום ריבית, עבור לקיזוז משיכות יתר וכלה בהנחות על משיכת יתר. כך או אחרת, כל בנק בדרכו יוצר ערך עבור הלקוחות בגין יתרות העו"ש", הוסיף פרל.

איגוד הבנקים שבראשותו עומד פרל הוא ארגון שקם על ידי הבנקים בישראל והוא נועד לייצג את האינטרסים של המערכת הבנקאית אל מול המוסדות השונים והרגולטורים.

פרל. "יוזמת החקיקה המבקשת לחייב את הבנקים לשלם ריבית על יתרות זכות בחשבון העו"ש לא קיימת בשום מקום בעולם", צילום: עמית שעל פרל. "יוזמת החקיקה המבקשת לחייב את הבנקים לשלם ריבית על יתרות זכות בחשבון העו"ש לא קיימת בשום מקום בעולם" | צילום: עמית שעל פרל. "יוזמת החקיקה המבקשת לחייב את הבנקים לשלם ריבית על יתרות זכות בחשבון העו"ש לא קיימת בשום מקום בעולם", צילום: עמית שעל

זקן: "חלק מהבעיה טמונה בשכבה שמתחת לבכירים"

בתחילת הישיבה דנה הוועדה בהצעת שר האוצר יאיר לפיד להגבלת שכר הבכירים במערכת הבנקאית. המפקח על הבנקים, דודו זקן, הביע תמיכה בעקרון הבסיסי עליו עומדת הצעת לפיד, אך לא נראה כי הוא מאמין בשינוי שתיצור: "אנחנו תומכים בהצעת שר האוצר להגבלת שכר הבכירים ותומכים גם בהרחבת ההגבלה לחברות נוספות. עם זאת, לדעתי הורדה בשכר הבכירים לא תפתור את הבעיה, היא רק צעד ראשון אבל לא יחיד. חלק מהבעיה טמונה בשכבה שמתחת לבכירים, שכבת עובדים שמעוגנת בהסכמים קיבוציים שקשורים זה בזה, בין בנק לבנק. בינלאומי קשור ללאומי, מרכנתיל קשור ללאומי - אז אתם מצפים שתהיה תחרות? אין לי בעיה עם הסכמים קיבוציים אבל הקשירה ביניהם הם הבעייתית", אמר זקן שדיבר על הצורך בדוגמא אישית של הבכירים בכל הנוגע לשכרם.

זקן הופיע בפני הוועדה גם במסגרת דיון שהתקיים על הצעת חוק של שורת חברי כנסת, הצעת חוק שמבקשת לחייב את הבנקים בתשלום ריבית על יתרות זכות בחשבונות עו״ש. זקן אמר בדיון כי הוא מתנגד להצעת החוק הזו: ”אני מתנגד להצעות החוק הללו כי הן לא משרתות את המטרות, הגברת התחרות ואת האוכלוסיות החלשות. העיקרון שמגולם בהצעות החוק קיים הלכה למעשה על ידי הבנקים מאשר לקבוע אותו בחוק. חלק מהבנקים משלמים כבר כיום ריבית זכות אבל הריבית במשק נמוכה”. זקן הוסיף כי לדעתו במקום לחוקק את הצעות החוק אפשר לעגן את העניין ברגולציה תחליפית.

הוועדה לא קיימה הצבעה על הצעת החוק הזו, ויצויין כי אף שכאמור שורה של חברי כנסת חתומים על הצעת החוק, הדיון הבוקר התקיים בניהול יו"ר הוועדה אבישי ברוורמן אך רק נוכחות חבר כנסת אחד, אברה מיכאלי (ש"ס) שיצא באמצע הדיון ואחריו נכנס ח"כ עמר בר-לב (העבודה).

דודו זקן המפקח על הבנקים, צילום: ענר גרין דודו זקן המפקח על הבנקים | צילום: ענר גרין דודו זקן המפקח על הבנקים, צילום: ענר גרין

ברוורמן: "הם לא שחקני כדורגל ולא פרופסורים גדולים. יש להם מלא תחליפים"

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ אבישי ברוורמן, תקף בדיון את בכירי המערכת הבנקאית: "אף אחד מהבכירים במערכת הבנקאית הוא לא שחקן כדורגל גדול. הם לא פרופסורים גדולים ואין להם שוק במקום אחר. יש להם מלא תחליפים ואין קשר בין שכרם לתועלת השולית מהן או לתחרות. הקפיטליזם הנאור הפך לקפיטליזם אוליגרכי ואני מצפה ממנהלי הבנקים לחתוך בשכרם בצורה משמעותית מבחינה מוסרית, כי אי השוויון בישראל מפרק אותנו". לסיכום אמר ברוורמן: "ההתייעלות מתחילה מלמעלה ומדוגמה אישית".

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
אין צורך בחוק לריבית על יתרת זכות, אבל יש צורך בחוק אחר
לקבוע בחוק, שחיוב בגין יתרות חובה בחשבון הבנק יהיה לפי יתרת החובה הממוצעת ולא לפי תחשיב יומי, כאשר גם יתרות זכות יחשבו לצורך הממוצע. כלומר מי שייה מחצית הרבעון ביתרת זכות של 5,000 שח ובחצי השני ביתרת חובה בסכום זהה לא ישלם ריבית חובה. הבנק יאפשר ללקוחות לדעת בכל עת מה ממוצע יתרתם ברבעון הנוכחי באמצעות מערכות המידע הרגילות ללקוח.
אחד העם  |  08.07.14
7.
עזות מצח
כן , החוצפה של אילי ההון ונציגיהם הגיעה לממדים מדאיגים וכעת תורו של נציג העשירים , נציג הבנקים לומר בדיון בכנסת כי הצעת החוק לשלם ריבית על זכות בעו"ש היא לא צודקת. אתם מבינים ,לא צודקת!!!!! עד מתי תמשיך המדינה להגן על הבנקים , אפילו המפקח על הבנקים מתנגד לכך נו.... מישהוא צריך לממן את משכורות העתק של בכירי הבנקים ודומיהם ואנחנו בדרום נמשיך לחיות את הרגע (אפילו לא את היום)ולהיות תחת איומי טילים
עוזי שלמה  |  08.07.14
6.
אני בעד ביטול החוק והחלפתו באיסור על גביית דמי ניהול וביטול עמלות.
אם משה פרל מזכיר את העולם אז ברוב המדינות המפותחות לא גובים דמי ניהול ולא לוקחים עמלה ממי שמפקיד או מושך כסף מהחשבון. הארה"ב אם אני אפתח חשבון, אפקיד בו 100 דולר ואחזור אחרי שנה יהיהו בחשבון 100 דולר. בארץ אם אפתח חשבון ואפקיד בו 100 ש"ח יגבו לי עמלת הפקדה, כך שכבר יהיהו בחשבון פחות מ 100 ש"ח, ואם אחזור אחרי שנה החשבון יהיה במינוס ואני אהיה חייב כסף לבנק. את זה צריך להפסיק! זכותו של הבנק לגבות עמלות (הוגנות) על פעולות אבל חייבות להיות פעולות בסיסיות של אחזקת חשבון והפקדה ומשיכת כספים מאותו החשבון עליהם לא תגבה עמלה או תשלום כלשהו.
אמיר  |  08.07.14
לכל התגובות