אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוטופיה של לארי פייג'

דו"ח טכנולוגי

האוטופיה של לארי פייג'

מנכ"ל גוגל חושב שהרובוטים שלו יוציאו את כולנו לחופשה, סלט תפוחי האדמה שמגחיך את קיקסטארטר, ואיך התקפה במפות גוגל יכולה לחסל עסק

08.07.2014, 13:27 | יוסי גורביץ

חיי האחוז הבודד

לארי פייג', מנכ"ל גוגל, נשאל לאחרונה על בעיה מציקה. לא, לא על הכשלון המהדהד של גוגל+, שיותר ויותר נראה שגוגל עומדת לקבור אותה. לא, הוא נשאל על התכנית של גוגל להציף את העולם ברובוטים חכמים ועליזים שיכסחו את שוק העבודה האנושי: ממכוניות אוטונומיות שיחסלו את שוק המוניות ועד לרובוטים-חיילים שיגרמו לאבטלה מסיבית בצבאות – אם כי יש להניח שהעליה במספר הקצינים תמשך כסדרה. אולי יקראו לזה "קצין לכל Terminator."

לארי פייג לארי פייג', מנכ"ל גוגל | צילום: בלומברג לארי פייג

פייג' השיב בנחת שהרובוטים שלו יפסיקו בפועל את הצורך האנושי לעבוד. יש לנו, הוא אמר, די משאבים כדי להבטיח לכולם חיי נוחות, וכמות העבודה שאנחנו צריכים לעשות בפועל קטנה. יש לכך שורה של השלכות, שנראה שפייג' לא חשב עליהן מספיק בדרך אל המיליארד הבא.

קודם כל, כשיגיעו הרובוטים האלה, הם יגיעו ראשית כל אל המעמד העליון ובמיוחד אל האחוזון העליון. כלומר, הם ישפרו דבר ראשון את חייהם של אלה שחייהם כבר משופרים ממילא, וירחיבו את הפער החברתי הרחב גם כך בינם ובין שאר האוכלוסיה.

שנית, אם פייג' חושב שיש לנו מספיק משאבים כדי לעבור לעידן רובוטי בלי בעיות, הוא כנראה לא זוכר שהמשאבים של הכוכב הירוק הזה מוגבלים ושאנחנו שותים אותם בקצב שלא דומה לשום דבר אחר בהיסטוריה.

שלישית, לאף אחד אין מושג ירוק מה תעשה אבטלה-בפועל מסיבית של רוב האוכלוסיה. אם אנשים יעבדו פחות, מטבע הדברים הם גם יקבלו פחות משכורת, מה שאומר שיכולת הצריכה שלהם תצטמצם עד לפחות שהרובוטים יוזילו את כל עלויות היצור, מה שאומר שאו שהם יחוו ירידה דרסטית ברמת החיים, או שהממשלה תצטרך להעלות דרסטית את ההטבות שלה לאזרחים - בפועל, להוציא כסף כדי לשכנע אנשים לא לעבוד. זה יצריך העלאת מיסים דרמטית, שתבוא בדיוק בזמן שהמשק יעבור צמצום דרמטי. אה, אגב – פייג' מתנגד העלאת מסים. בצדק, מצידו: הוא את הבוכטה שלו כבר עשה, מה אכפת לו מכל השאר.

כל זה, בלי לחשוב על מה יקרה למיליארדי בני אדם שיצטרכו להסתגל לא רק לירידה ברמת החיים, אלא גם לכך שיש להם הרבה, הרבה יותר זמן פנוי. סביר להניח שאחרי דור אנשים יסתגלו. לדור של פייג', מצד שני, הולך להיות רע מאד.

בפועל, מה שפייג' ודומיו עושים הוא ניסוי בהנדסה חברתית בקנה מידה ענק, מבלי שמישהו בחר בהם לשם כך, בלי מחקר ראוי, והכל כדי להגדיל את ההון שבכיס שלהם. פייג' אומר באדישות שהמשמעות היא "עוד שבוע או שבועיים של חופשה," ושאנשים רוצים חופשות. כן, הם רוצים חופשות. אין ויכוח. הם לא רוצים עסקת חבילה שבה הם מתדרדרים שלושה-ארבעה עשירונים אחורה.

זה חתיכת סלט

זאק בראון רצה להכין סלט תפוחי אדמה. אז הוא ארגן קמפיין קיקסטארטר, כדי לקושש לעצמו עשרה דולרים, וגרף נכון לשעת כתיבת מילים אלו למעלה מ-35 אלף דולר. לא רע, לא רע בכלל: הוא עבר את המטרה שלו בשנדריליון אחוזים בערך, וזכה לתשומת לב ענקית.

מספיק סלט תפוח אדמה להטביע את מיזורי מספיק סלט תפוח אדמה להטביע את מיזורי מספיק סלט תפוח אדמה להטביע את מיזורי

מה קרה פה? המחשבה הראשונה של עבדכם הנאמן היתה להכין סלט אוליביה. זה כמו סלט תפוחי אדמה, רק עם נקניק, והוא מסורת רוסית ארוכה. מגישים אותו בעיקר בחגים, ואם סלט תפוחי אדמה פשוט יכול לקושש כזו כמות של כסף, אז סלט אוליביה בטח ישיג איזה 50,000 דולר. מצד שני, נצטרך להסביר את הקונספט לאמריקאים. אולי כדאי לעשות אותו באתר רוסי מקביל לקיקסטארטר.

המחשבה השניה היתה שזה נהדר. הרבה פרשנים התייחסו לפרוייקט של בראון כאל הלעגה על הפרוייקטים המנופחים הרגילים של קיקסטארטר. יש משהו בזה, אין ספק – אבל יש כאן משהו מעבר ללעג.

אנשים ברשת אוהבים, גילינו בשנים האחרונות, לשים כסף על מטרות ראויות – או לא כל כך ראויות, אבל שיש בהן הומור. עבדכם הנאמן גייס יחד עם עדי אלקין יותר מ-20,000 שקלים למימון קומיקס; פרוייקטים מקוונים להגנה משפטית מפני תביעות קנטרניות – התביעה של ענב גנד גלילי נגד אנשים שלעגו לשרלטנות שלה היא הדוגמא האחרונה; לפני זה, היה המקרה של תומר פרסיקו, שנתבע על ידי השרלטן שקרא לעצמו "הבודהה מאוריון" משום שחשף את השרלטנות שלו, והמקרה של ההגנה מפני תביעת הדיבה של "אם תרצו" – כבר גייסו, גם בישראל, הרבה מאד כסף.

אבל המקרה של בראון מוכיח שאנשים יודעים לא רק לתרום למטרות שחשובות להם, מה שהם תמיד עשו. הם גם יודעים לצחוק על עצמם. וזה יפה. אבל אם אתם רוצים לתרום למשהו מועיל יותר מסלט, תמיד יש את האפליקציה Meow

איך לחסל עסק

התשובה מאוד פשוטה: לכתוב שהוא סגור.

הכתר הסרבי, מסעדה צרפתית/רוסית - שנסגרה, לפי המנהל שלה, בגלל אוזלת היד של גוגל הכתר הסרבי, מסעדה צרפתית/רוסית - שנסגרה, לפי המנהל שלה, בגלל אוזלת היד של גוגל הכתר הסרבי, מסעדה צרפתית/רוסית - שנסגרה, לפי המנהל שלה, בגלל אוזלת היד של גוגל

זה מה שקרה למסעדה הוותיקה The Serbian Crown לפני מספר שנים. למרות הצלחה ארוכה, לפתע החלה צניחה במספר הסועדים שהגיעו בסופי שבוע. הבעלים, בן 74, לא הבין מה קורה, בין השאר כי אין לו מחשב. אבל אחרי ששכר מומחה, המסקנה היתה חד משמעית: מישהו חיבל בתיאור של המסעדה ב-Google Places, ותיאר אותה כסגורה בסופי שבוע. התוצאה - לטענתו - היתה שהמון לקוחות שרצו לבוא אליה, בדקו, ראו שהיא סגורה, ולא באו. עכשיו המסעדה מתה – מסעדנות היא תחום לא יציב ומסוכן – והבעלים תובע את גוגל.

לדבריו, יש לו הוכחות שיריב עסקי הוא זה שחיבל במידע – ושגוגל העלימה עין. הוא פנה, לדבריו, פעם אחר פעם לגוגל, אבל לא היה עם מי לדבר. החברה, כמובן, מכחישה בתוקף, והסיכוי שבעל מסעדה שפשטה רגל ינצח ענקית תאגידית עם כל הכסף ועורכי הדין שבעולם לא באמת קיים; אבל זה לא מקרה בודד. כתבה של Wired מצאה שורה של מקרים שבהם יריבים עסקיים חיסלו או פגעו בעסקים פשוט על ידי חבלה במידע שלהם בגוגל פלייסס, בעיקר בטענה שהעסק בעצם נסגר.

משתמשים מן השורה יכולים לתרום "מידע קהילתי" על העסק שלך במפות גוגל, ובעצם להחריב אותו. אם אתה לא משגיח על מה שקורה שם, המוניטין של העסק שלך יכול לקרוס במהירות – וגוגל לא תעשה כלום. יש לה דברים חשובים יותר לעשות.

קצרצרים

 

1. ד"ר פרנקנשטיין בכה מאד: מספר מדענים משמיעים קול נהי על כך שבעקבות חשיפת העובדה שפייסבוק עשתה ניסויים במשתמשים שלה ללא ידיעתם או הסכמתם, וזייפה אחר כך את תנאי השימוש שלה, יהיה קשה יותר לבצע ניסויים חברתיים בפייסבוק. הם אומרים שהמידע של המשתמשים של פייסבוק הוא מכרה זהב למחקרים. תזכורת: אנשים הם לא שפני הנסיון שלכם. רוצים לעשות ניסויים? שכנעו אנשים להשתמש בהם. 

סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט החדש. הולכת להיות לו תקופה לא קלה, צילום: אם סי טי סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט החדש. הולכת להיות לו תקופה לא קלה | צילום: אם סי טי סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט החדש. הולכת להיות לו תקופה לא קלה, צילום: אם סי טי

2. מנכ"ל מיקרוסופט החדש, סאטיה נאדלה, מתחיל ברגל שמאל: על פי נתוני גרטנר, מבין כלל המכשירים שיש להם מערכות הפעלה שנמכרו ב-2013, רק 13.96% מהם היו מכשירי חלונות; ב-2014, על פי ההערכה, נתח השוק של מיקרוסופט יהיה 13.7%; ואם נאדלה יעבוד קשה, יעשה ניסים, יילך על המים, יוציא מים מן הסלע ויעלה השמימה על סוס מכונף, נתח השוק של מיקרוסופט יעלה בחצי אחוז שלם ב-2015. יש למה לצפות, אה?

3. הבית החכם הולך להיות גן עדן לנבלות עם עודף כישורי מחשב וחסר בכישורי אנוש: חוקרים הצליחו לפרוץ לנורות חכמות – אתם יודעים, כאלה שאפשר להדליק, לעמעם, לכבות ועכשיו כנראה גם לפוצץ תוך הצתת הבית שלך באמצעות ווייפיי, כי יש חברות שמשוכנעות שהן תצלחנה לגרום לך לחשוב שאתה פדלאה מכדי לקום ולהזיז מתג. אם אתם חושבים שאבטחת מחשבים לא עובדת עכשיו, חכו עד שאיזה ילד מג'ויף ילמד איך להרעיל את כל המזון שבמקרר שלכם, ויפיץ את המידע בקרב החברים (?) שלו. כלל זהב לחיים: כל מה שאפשר לא לחבר לרשת, לא מחברים לרשת.

4. עובד גוגל, אוורי פנאראן (Pennarun) הצליח להגיע לתובנה על האנשים שסובבים אותו. הוא אומר שהעובדים בגוגל אינטליגנטים בצורה יוצאת דופן – על כך כנראה אין מחלוקת – ועל כן הם סובלים מהבעיה הקבועה של אנשים חכמים: הם מסוגלים למצוא רציונליזציה לכמעט כל דבר. הם מובלים על ידי לוגיקה – ולוגיקה פורמלית מאפשרת לך להגיע לכל מסקנה ולבסס אותה. כתוצאה מכך, הם סובלים מעודף בטחון – בעוד שלדברי פנארן מה שהחברה צריכה הם אנשים מהוססים יותר. 

5. כמיליארד מוסלמים מציינים בימים אלה את צום הרמדאן, ובטוויטר צץ האשתג חדש - #ramadanproblems, שרובו עוסק בבעיות של אנשים שצריכים לצום יום שלם, יום אחרי יום אחרי יום. חלק ניכר מהן מבוסס על משחקי מילים באנגלית, אבל יש כמה שאפשר שאפשר להבין בלי מאמץ – "מקומן של הנשים במטבח, מקומם של הגברים במטבח, המקום של כולם במטבח – שם האוכל." כפי שאפשר לנחש, גם מקומם של שמרנים זועמים, שלא אוהבים את הבדיחות על החודש הקדוש, לא נפקד.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
ל-7. הטיעונים נגד הקידמה הנוכחית מועלים דווקא ע"י מי שמכיר היסטוריה.
הלודיטים צדקו. הם באמת נכחדו. -"אבל הנה, עובדה שבני אדם בסך הכל עברו ממקצוע אחד למקצוע אחר והעולם השתפר עבור כולם"... נכון, (תיאורטית), אבל הקטע הוא שבני אדם עברו מעבודה פיזית לעבודה שמצריכה יכולות קוגנטיביות. עכשיו גם התחום הזה נפלש ולהיכן יפנו אותם אנשים? או לעבודות שדורשות יכולות אינטלקטואליות נוספות אשר בינתיים אינן מצויות בידי מכונות (של*הרבה* עובדים אין אותן) או לעבודות הבזויות שרובוטים עדיין לא קיימים לשמן, ובכל אחת מהעבודות הללו עכשיו הצטברו יותר מתחרים ולכן גם השכר יורד (תוסיף לזה את ההתעוררות של העולם השלישי והצטרפות משאבי האנוש שלו לחגיגה הגלובלית...ומצבנו בכי רע). אתה יוצא מנקודת הנחה שלפתע יפתח מקצוע קוגנטיבי חדש שיבלע לתוכו את אותה הכמות שהתחום הישן סילק, אז א. אשרי המאמין, אולי זה באמת יקרה אבל כרגע אני לא רואה כזה. ב. גם הוא יפלש ע"י מכונות מהר מאוד כי העיקרון כבר קיים.
10.07.14
6.
ראיתי כתבה איך חברת פיליפס החליפה אלפי עובדים בצבא של רובוטים
במקום אלפי עובדים, קומץ טכנאים מטפל בצבא של רובוטים אשר עומדים בקלות בכל מכסת ייצור. האם צבא רובוטים מאפשר יותר זמן פנאי לעובדים? התשובה כמו שנראה חיובית. בעיקר כאשר עובדים אלה הופכים מובטלים או בתוכנית פרישה פנסיונית מאונס, אז יש להם המון זמן פנוי.
אבי  |  09.07.14
4.
ל-1ו3. אני לא יודע לגבי הוצאה של רובוטים מחוץ לחוק אבל העתיד הוא בהחלט עגום למדי.
יוסי לא מתלונן על זה שלאחרים יותר טוב אלא על זה שלאנשים יהיה יותר רע. הבעיה היא לא בשפע אלא במי ששולט בו. בעבר היה צורך בבני אדם ולכן לבני אדם היה כוח, הם נתנו תפוקה ולכן לפני שהעבירו את התפוקה הזו למעסיק שלהם הם גם לקחו ממנה נתח. האדם כמתווך בין התוצר למעסיק. ולכן אין שום אבסורדיות ביחס בין שפע למחסור כי השפע הוא אצל השכן. אין שום מודלים "כלכליים" אחרים. יש כמובן מודל סוציאליסטי תיאורטי שבה מספר פוליטרוקים יהיו אחראים על צבא רובוטים והם יחלקו את התוצרים הללו לאוכלוסיה. אני מניח שניתן לשלב גם אלמנטים קפיטליסטיים כדי שהמוצרים יתאימו יותר טוב לאינדיבידואל אבל יש גבול לשילוב הזה. העיקרון הבסיסי של פקידים שמחלקים משאבים לפיות פעורים- תמיד מוביל לאותו האפיק של פריצים ונתיניהם... אפקט שיוכפל ע"י הטיעון השני של שליטה במשאבים הטבעיים. כי תוצר= משאב+עיבוד של משאב. אם אין צורך באנשים כדי לעבד אותו אז החשיבות לגבי מי שולט במשאב הטבעי עולה עשרות מונים.
08.07.14
לכל התגובות