אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות המצב הביטחוני: מדריך לעובדים ומעסיקים לשעת חירום צילום: איי אף פי

בעקבות המצב הביטחוני: מדריך לעובדים ומעסיקים לשעת חירום

האם חייבים להגיע לעבודה כאשר יש הוראות של פיקוד העורף להישאר במרחבים מוגנים? האם מותר לפטר אתכם מהעבודה בגלל שקיבלתם צו 8 ומה קורה אם המעסיק אומר לכם לא להגיע עקב המצב הביטחוני?

08.07.2014, 15:49 | מעין מנלה

בעקבות המצב הביטחוני מתמודדים עובדים רבים עם שאלות הקשורות לעבודתם כמו, האם הם חייבים להגיע לעבודה כאשר יש הוראה להישאר במרחבים מוגנים, האם מותר לפטר אותם אם הם מתגייסים בצו 8 ומה קורה אם הם מחליטים לא ללכת לעבודה כדי להישאר עם ילדים קטנים שמפחדים. הממונה הראשי על יחסי עבודה במשרד הכלכלה, עו"ד שלמה יצחקי פרסם רשימת שאלות ותשובות בנושא יחסי עבודה. בנוסף, עו"ד קליה קליין, מנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד פרל כהן צדק לצר ברץ, הוסיפה הבהרות ותשובות נוספות. מדריך לעובד בזמן חירום.

התייצבות לעבודה

1. המעסיק מחייב אותי להגיע לעבודה למרות הוראות פיקוד העורף להישאר בחדרי מיגון: האם חובה עלי להתייצב?

החובה של כל אזרח היא להישמע להוראות פיקוד העורף, לכן אם יש הוראה להישאר בחדרי מיגון צריך לפעול על פיה. מעביד שיפטר עובד שנעדר מעבודתו בהתאם להוראות פיקוד העורף פועל בניגוד לחוק ובית הדין לעבודה מוסמך לבטל את הפיטורים. זאת בניגוד למצב רגיל, שאינו מצב חירום, שבו פסיקת בתי הדין לעבודה קובעת כי עובד שאינו מתייצב בעבודתו במשך תקופה ממושכת ללא אישור המעביד, עלול להיחשב כמתפטר.

 

2. עובדים שמקום עבודתם היה סגור על פי הוראת פיקוד העורף? האם אמורים לקבל פיצוי?

בעבר נקבע כי המעסיק, שמקום עבודתו היה סגור על פי הוראות פיקוד העורף, ישלם לעובדיו כרגיל את שכרם ויוכל לתבוע את הפיצוי מהממשלה לאחר שיגיעו ההסכם בהתאם להסכם אליו יגיעו הצדדים. לפי קליין, במבצע 'עמוד ענן' בנובמבר 2012 נחתם הסכם קיבוצי בין ממשלת ישראל לבין הסתדרות העובדים הכללית החדשה בנוגע לעובדים באיזור ההגבלה (האיזור שהוגדרו בו הנחיות החירום). לפי ההסכם שנחתם אז אשר הורחב לכלל העובדים במשק, נקבע שעובד שלא התייצב לעבודתו מכיוון שמקום עבודתו או מקום מגוריו נמצא באיזור ההגבלה יהיה זכאי למלוא שכר עבודתו ברוטו כולל תנאים סציאליים מן המעסיק. עוד נקבע בהסכם כי העובד יישא בחלק מהעלות ועל נוכו מן העובד ימי חופשה בסך של 20% ממשכורתו. את השכר היו צריכים המעסיקים לשלם במועד הרגיל והם לא יכלו לחכות למועד בו קיבלו פיצוי מהמדינה.

3. מה קורה במצב בו המעסיק מודיע לעובד כי עקב המצב הביטחוני הוא אינו נדרש להתייצב בעבודתו?

 

לפי הפסיקה כאשר עובד ערוך ומוכן לבצע את עבודתו אך המעסיק אינו נדרש לה, מגיע לעובד שכרו הרגיל, מסבירה קליין. עם זאת, בהתאם לפסיקה של ביה"ד לעבודה לעניין חופשה שנתית מעסיק יכול להוציא את עובדיו לחופשה כפויה במגבלות הבאות: מעסיק לא יכול להוציא את עובדיו לחופשה באורך שעולה על מכסת הימים הצבורים שעומדים לזכותם; מעסיק לא יכול להוציא את עובדיו לחופשה ללא התראה; אם מדובר בחופשה שעולה על שבעה ימים רצופים, על המעסיק להודיע לעובדים שבועיים מראש.

רחובות עזה הבוקר, צילום: איי אף פי רחובות עזה הבוקר | צילום: איי אף פי רחובות עזה הבוקר, צילום: איי אף פי

כלומר, מעסיק לא יכול להוציא את עובדיו לחופשה שעולה על שבוע רצוף במהלך השבועיים הראשונים של מצב החירום. אם הוא החליט להוציא את עובדיו לחופשה בהתראה קצרה יותר, הוא לא יוכל לנכות את ימי ההיעדרות ממכסת ימי החופשה שצבר העובד. לא ניתן לכפות על עובד יציאה לחופשה ללא תשלום וכן לא ניתן לכפות עליו לצאת לחופשה על חשבון ימי החופשה העתידיים שיגיעו לו.

4. מה קורה כשמקום העבודה עבד כרגיל אבל העובד פחד ללכת לעבודה. האם יהיה זכאי לשכר?

תשלום השכר מותנה בתנאים, שיקבעו בהסכם ובהם קביעת פיקוד העורף כי מדובר במקום עבודה שאינו מוגן. באם הנחיות פיקוד העורף קבעו שבאזור שבו העובד מועסק צריך להישאר במרחב מוגן ולא לצאת לעבודה, אזי יהיה זכאי לתשלום שכר. באם מקום העבודה נמצא מחוץ לטווח הסכנה והעובד לא הגיע לעבודה כי פחד לצאת, לא יהיה זכאי לשכר.

5. במפעל בו אני עובדת יש חדר ממוגן, אך רחוק. אין באפשרותי להספיק להגיע בזמן אל המרחב המוגן?

לפי משרד הכלכלה, במקרים בהם לא ברור לעובד האם המפעל מוגן יש לפנות לקבלת הוראות מפיקוד העורף. 

התייצבות עובדים במפעלים חיוניים

6. האם יש עובדים שחלה עליהם חובה להגיע לעבודה, על פי החוק?

כן. עובדים במפעלים ושירותים המוגדרים כשירותים חיוניים לדוגמא: רשויות מקומיות, משרדי ממשלה, שירותי חירום, בתי חולים, בתי זיקוק, תחנות כוח, מתקני התפלה, תעשייה ביטחונית, מפעלים בענף המזון, חנויות מכולת שכונתיות, בתי מרקחת נמלים, תחבורה ציבורית, ועוד. מרבית המקומות הללו ממוגנים, אך העובדים חייבים להתייצב גם במתקנים שאינם ממוגנים - כמו בנמל אשדוד ובחברת החשמל. את רשימת המפעלים החיוניים ניתן לקבל במשרד הכלכלה ביחידה לכוח אדם לשעת חרום ומל"ח.

7. מה דינו של עובד שאינו מגיע לעבודה במפעל שהוכרז "חיוני"?

אי הגעה לעבודה במפעל חיוני, שהוכרז ככזה על ידי פיקוד העורף, מהווה לכאורה עבירה פלילית. העובד לא יהיה זכאי לשכרו.

8. מה לגבי תשלום שכר לעובד שלא הגיע לעבודה?

החוק היבש אינו מחייב מעסיק לשלם שכר לעובד שלא הגיע לעבודה במצב חירום ועל כן ההנחיה היא לצאת לעבודה, להוציא מקומות עבודה שנאסרה עבודה לפי הוראות פיקוד העורף. עם זאת, ניתן ללמוד מן העבר: במלחמת לבנון שארכה 6 שבועות, בהם הפעילות במקומות העבודה הייתה מושבתת, גובש הסדר בין הממשלה, ההסתדרות וארגוני המעסיקים: ההסדר חייב את המעסיקים לשלם שכר לעובדים שנעדרו מעבודה עקב הנחיה של פיקוד העורף, שלא להגיע למקומות העבודה והמעסיקים קיבלו החזר על תשלום השכר ממס רכוש. כך גם במבצע "עופרת יצוקה" וכאמור, במבצע "עמוד ענן".

עם זאת, אם אין הנחייה מצד פיקוד העורף שלא להתייצב במקום העבודה, העובדים נדרשים להתייצב בעבודה.

אי התייצבות בעבודה בשל דאגה וחשש לילדים ובני נוער

9. האם עובדת שנעדרה מעבודתה בשל ההכרח להישאר עם ילדה הקטן בבית בהיעדר מסגרת חינוכית קייטנה על רקע המצב הביטחוני - זכאית לפיצוי?

ראשית, בהתאם לחוק הגנה על עובדים, במידה ועובד לא התייצב לעבודה על מנת לשמור על ילדו כיוון שבהתאם להוראות פיקוד העורף המוסד החינוכי בו הילד שוהה נסגר, גם אז העובד יהיה מוגן מפיטורים בגין אי התייצבותו וזאת, כל עוד מקום העבודה לא סיפק סידור אחר לילד. בהקשר זה ילד הוא מי שטרם מלאו לו 14 וכן ילד בעל צרכים מיוחדים. רק לאחד מהורי הילד מותר ליהנות מהגנה לפי סעיף זה, מסבירה קליין.

משרד הכלכלה מזכיר כי במקרים קודמים, עובדים שנאלצו להישאר בבית ולשמור על ילדם בעקבות הודעות פיקוד העורף קיבלו פיצוי כאילו עבדו, כפי שקרה לאחר מבצע 'עופרת יצוקה'.

10. הורה עובדת לילד בן 15 שחשש להישאר לבד ולכן נשארה בבית ולא עבד, האם זכאי לפיצוי?

לא. הפיצוי ניתן להורים לילדים עד גיל 14. 

פיצוי עובדים על רקע היעדרות ממקום העבודה

11. האם עובד הנעדר מהעבודה בגלל המצב הביטחוני זכאי לפיצוי?

בהסכמים והסדרים שגובשו בתקופות לחימה, בעבר נקבע בי תושבי יישובים שהיו עד לטווח 40 ק״מ מהרצועה יהיו זכאים לפיצוי. למשל, במלחמת לבנון השנייה חויבו המעסיקים לשלם שכר לעובדים, שנעדרו מהעבודה בשל הנחיות כוחות הביטחון, שלא להגיע למקום העבודה. במלחמת המפרץ נקבעו הסדרים של תשלום וזקיפת היעדרות על חשבון ימי חופשה. כך גם ניתן פיצוי בתקופת הלחימה ב"עופרת יצוקה" וב "עמוד ענן", בכפוף לתנאים, שנקבעו בהסכם בין שלושת הצדדים.

12. עובד שיימצאו זכאים לפיצוי לפי הסכם, למי יפנה לקבל את הכסף?

הפיצוי ניתן למעסיקים ולא ישירות לעובדים. העובדים שימצאו - במידה ויימצאו - זכאים לפי ההסכם, אמורים להמשיך לקבל שכר כאילו עבדו כרגיל, המעסיקים אמורים לקבל פיצוי על התשלום בעקבות תביעות שיגישו לאוצר.

13. כיצד ישלם בעל עסק שאינו מוגן והונחה שלא לפתוח אותו, לעובדיו?

האפשרויות לתשלום: יוכל לשלם לעובדים מקדמה או לזקוף את הימים האלה על חשבון ימי החופשה שלהם. בכל מקרה יש לפעול בהתאם להסכם שיושג.

פיטורי עובדים על רקע המצב הביטחוני

14. האם מותר לפטר עובד שקיבל צו 8?

לא. על פי החוק אסור למעסיק לפטר עובד שנקרא לשירות מילואים במהלך השירות ובמשך 30 יום לאחריו.

15. האם יכולים לפטר אותי אם אני לא מגיע לעבודה במפעל שאינו ממוגן?

חוק הגנה על עובדים בשעת חרום קובע איסור על פיטורי עובד שנאסר עליו להתייצב במקום העסקתו בשל הוראה של פיקוד העורף, בהתאם למצב המיוחד בעורף. רק אם נאסר על עובדים לצאת לעבודה או להתייצב במקום העבודה, ע"י פיקוד העורף - נאסר לפטר אותך.

תגיות