אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
4 סכנות בשוק החופשי מדי צילום: שאטרסטוק

4 סכנות בשוק החופשי מדי

מכתבו של הטייקון ניק הנאואר, שמזהיר מפני מהפכה אלימה, מספק אפשרות לבחון שוב את תיאוריית "הטפטוף מלמעלה"

09.07.2014, 08:16 | איתי להט

"הקלשונים עוד יגיעו!", מזהיר המיליארדר ניק הנאואר במכתב שפרסם במגזין "פוליטיקו" בשבוע שעבר. האזהרה של הנאואר מיועדת בעיקר לחבריו הזיליונרים, במכתב, שגרר התעניינות עצומה בכל העולם, הוא מזהיר מפני עתיד עגום אם הפערים החברתיים ואי־השוויון בהתפלגות ההכנסות בארה"ב יישארו כפי שהם כיום.

קראו עוד בכלכליסט

"אם לא נעשה משהו כדי לתקן את אי־השוויון הצורם בכלכלה שלנו, אז הקלשונים יישלפו לעברנו", כותב הנאואר. "חברה אנושית לא יכולה לתמוך לאורך זמן באי־שוויון שכזה. למעשה, אין דוגמא בהיסטוריה לתקופה שבה הון הצטבר באופן שכזה והקלשונים לא נשלפו. תראו לי חברה שסובלת מאי־שוויוניות קיצונית ואראה לכם מדינת משטרה, או התקוממות עממית. זו לא שאלה של אם, אלא שאלה של מתי".

סטיבן קולבר עם הבירה. העניים ייהנו מההפרשות סטיבן קולבר עם הבירה. העניים ייהנו מההפרשות סטיבן קולבר עם הבירה. העניים ייהנו מההפרשות

1. נהנה מכסף, אבל מודאג

במכתב מודה הנאואר שגם הוא, כמו חבריו ל־1%, חי מעבר לחלומותיהם הפרועים של רוב האמריקאים. "גם אני נהנה מכמה בתים ברחבי העולם, מטוס פרטי, יאכטה ענקית. אבל בעוד אני ואתם נהנים מחיים משגשגים יותר משל כל פלוטוקרט בהיסטוריה האנושית, שאר ה־99% במדינה נגררים הרחק מאחור והפער רק הולך וגדל". הוא מוסיף נתונים שהבאנו כאן בעבר: אם ב־1980 האחוז העליון בארה"ב שלט ב־8% מההכנסה הלאומית ו־50% התחתונים חלשו על 18% ממנה, כיום האחוז העליון שולט כבר על 20% ואילו 50% התחתונים ב־12% בלבד.

2. אמונה עיוורת בתיאוריית הטפטוף

הפרה הכלכלית הקדושה הראשונה שבה חובט הנאואר היא האמונה העיוורת שמנחה את העולם בתהליך כלכלת הטפטוף מלמעלה: האופן שבו העשירים מקבלים את האמצעים ליצור צמיחה (למשל הלוואות ללא ריבית), ואנו הגמדים הכלכליים נהנים מהטיפות שמרטיבות לנו את הגרון. "המדיניות האידיוטית הזו הורסת לי את מאגר הלקוחות, וגם לכם. החוק הבסיסי של כלכלה צריך להיות: אם לעובדים יש כסף, לעסקים יש יותר לקוחות. מעמד הביניים הוא יוצר מקומות העבודה האמיתי. מעמד ביניים חזק הוא מה שיוצר אותנו, העשירים, ולא ההפך".

3. כך יגיעו השאריות להמונים

 

הקומיקאי האמריקאי סטיבן קולבר השכיל לתאר את כלכלת הטפטוף מלמעלה באופן הציורי ביותר, בעזרת בקבוק בירה. "נניח שאני שייך ל־3% העשירים ביותר בארה"ב ושבקבוק הבירה הזה הוא הטבת מס מרעננת. ככל שהטבת המס שלי גדולה יותר, כך תגדל כמות הכסף שאוכל להכניס לתוך המערכת (קולבר לוגם מבקבוק הבירה), ואז, כעבור זמן קצר, ההטבות יעשו את דרכן במורד המערכת ויטפטפו מטה בתור שתן אל 97% העניים יותר, שיוכלו לשתות ממנו כאוות נפשם".

4. פיטורים? אגדה אורבנית

 

מכאן הדרך לפתרון של הנאואר קצרה: שכר מינימום של 15 דולר לשעה. אבל הרי העלאת שכר שווה לפיטורים. "אבל הנה דבר מוזר: בשלושת העשורים האחרונים עלה שכר הבכירים בארה"ב פי 127 יותר מאשר לעובדים רגילים, והיום יש לנו יותר מנהלים בכירים מאי פעם", כותב הנאואר. "אותו הדבר קרה לעובדי הייטק ולעובדים בסקטור הפיננסי, ונראה כאילו אנחנו צריכים יותר ויותר מהם. אותו הדבר אמרו לנו כשהושקה יוזמת שכר המינימום, כשנשים החלו לעבוד בשכר הוגן וכשחוקקו חוקי עבודה לקטינים, וזה לא קרה".

תגיות