אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מס הכנסה רוצה לעזור לכם: על תוכנית גילוי מרצון להסדרת חובות

מס הכנסה רוצה לעזור לכם: על תוכנית גילוי מרצון להסדרת חובות

תושב ישראלי, המעוניין "להכשיר" את הכנסותיו בטרם יטעם מנחת זרועה של רשות המיסים, טוב יעשה אם יפנה להליך גילוי מרצון, במסגרתו יוכל לדווח על הכנסותיו בארץ ובעולם ללא חשש מהאשמה פלילית

09.07.2014, 12:44 | עדי בן יאיר-יוסף ודייב וולף

העלמתם הכנסות? מסרתם למס הכנסה דיווחים כוזבים? ההכנסה שלכם היא "הון שחור". אם אתם מעוניינים להצהיר עליה ללא אחריות פלילית – הכירו את התוכנית לגילוי מרצון של מס הכנסה. עוה"ד דייב וולף ועדי בן-יאיר-יוסף מסבירים.

קראו עוד בכלכליסט

על פי נתוני השדולה למאבק בהון השחור בכנסת, היקף ההון השחור בישראל מוערך בין 86 ל-216 מיליארד שקלים, המהווים למעלה מחמישית מהתמ"ג, שיעור גבוה פי שניים וחצי ממדינות כמו שווייץ או ארה"ב. משאבים רבים מופנים לאיתור ההון השחור, בעיקר זה המתחבא בחשבונות בנק בחו"ל. לאחרונה נראה, שהדרך היעילה ביותר לאתר אותו היא באמצעות חילופי מידע בין מדינות.

יקף ההון השחור בישראל מהווה למעלה מחמישית מהתמ"ג,, צילום: עטא עוויסאת יקף ההון השחור בישראל מהווה למעלה מחמישית מהתמ"ג, | צילום: עטא עוויסאת יקף ההון השחור בישראל מהווה למעלה מחמישית מהתמ"ג,, צילום: עטא עוויסאת

סמנכ"ל חקירות ברשות המיסים, אבי ארדיטי, התייחס לעניין זה בכנס לשכת רוה"ח שהתקיים לאחרונה. לדבריו, הבנקים נדרשים היום לבחון את מקורות הכסף של הלקוחות, ובעולם הבינו שצריך לחלוק מידע על מנת לצמצם את תופעת ההון השחור. רשות המיסים, לטענתו, כבר מחזיקה במידע על חשבונות בחו"ל של אזרחים ישראלים.

שיתוף הפעולה הבינלאומי מבוסס על הסכמים כדוגמת FATCA , שנחתם ומיושם בהצלחה בין ארה"ב למדינות שונות, ובכללן ישראל. על פי ההסכם, מעבירות המדינות לארה"ב מידע אודות חשבונות של אזרחים אמריקאיים בתחומן. גם אמנת המס בין ישראל לפנמה, שאושרה לאחרונה ותכנס לתוקף בינואר 2015, מהווה דוגמא לשיתוף פעולה כזה.

בנוסף, צפויה ישראל לחתום בקרוב, ביחד עם מדינות ה-OECD, על אמנה בינלאומית שמטרתה להקל על שיתוף הפעולה בין רשויות המס ברחבי העולם, וכן להביא לעליית מדרגה במלחמה בהעלמות מס וביישום חוקי המס המקומיים. גם שווייץ, לא תספק עוד מקלט בטוח: בעוד זמן לא רב יתבקשו ישראלים בעלי חשבונות בבנקים בשווייץ להמציא אישור ממס הכנסה הישראלי שההון בחשבונות הללו דווח.

ההכנסה היא שקובעת

ע"פ תקנות מס הכנסה, אין חובה לדווח על חשבונות בחו"ל שסכומם המצטבר אינו עולה על 1.8 מיליון שקל ושלא מופקת בהם הכנסה כהגדרתה בפקודת מס הכנסה (הכנסה מריבית, מדיבידנד, מעבודה, מעסק, ממשלח יד ועוד). לעומת זאת, חשבונות זרים שמופקת בהם הכנסה, כדוגמת חשבון צובר ריבית, חייבים בדיווח החל מהשקל הראשון.

תושב ישראלי, המעוניין "להכשיר" את הכנסותיו בטרם יטעם מנחת זרועה של רשות המיסים, גם במקרה שכבר החלה חקירה בעניינו, טוב יעשה אם יפנה להליך גילוי מרצון, במסגרתו יוכל לדווח על הכנסותיו בארץ ובעולם ללא חשש מהאשמה פלילית.

המס בגין הכנסות אלו ישולם בצירוף הצמדה וריבית, אך ללא קנסות בגין אי דיווח ואי תשלום המס במועד. מומלץ, כמובן, לקבל יעוץ משפטי מתאים בטרם ניגשים להליך הגילוי מרצון ולנהל את המשא ומתן מול פקיד השומה בחכמה ובראיה לעתיד.

בנוסף, צפויה רשות המיסים, בזמן הקרוב להפעיל את המסלול המהיר לגילוי מרצון (streamline), הנבדל מהמסלול הרגיל באנונימיות שהוא מאפשר. על מנת שההליך יהיה קצר, יתבקש הנישום להגיש דוחות מתוקנים כמה שנים אחורה (טרם פורסם כמה). המסלול המהיר מיועד לבעלי הכנסות גבוהות – של מאות אלפי שקלים בחודש – והון רב, הנאמד במיליונים.

המאמר באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

 

עו"ד דייב וולף עוסק בתחום המיסים, הוא חבר בוועדות משנה מטעם לשכת עוה"ד האמריקאית בנושא FATCA וה-FBAR; עו"ד עדי בן-יאיר-יוסף עוסקת בתחום המיסים.

 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

תגיות