אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היועמ"ש במינהל נגד מתווה הקיבוצים צילום: עמית שעל

היועמ"ש במינהל נגד מתווה הקיבוצים

היועץ המשפטי של רשות מקרקעי ישראל עו"ד יעקב קוינט ממליץ לוועדת ליברמן לא לאשר לקיבוצים לרכוש את זכויות החכירה העתידיות לשטחיהם. לדבריו, מדובר במסלול שעוקף הליך שכבר קיים ויוצר כפילות בעייתית

10.07.2014, 07:09 | דותן לוי

חוות דעת חדשה של היועץ המשפטי ברשות מקרקעי ישראל ממליצה לוועדת ליברמן שלא לקבל את המתווה החדש המוצע לרכישת הקרקעות בקיבוצים.

קראו עוד בכלכליסט

ההתנגדות מגיעה בשלב מתקדם של גיבוש טיוטת הסכם בן המדינה לקיבוצים בנושא: כיום עומדת בפני הקיבוצים אפשרות לבצע שיוך דירות, שבמסגרתה חברים מקבלים בעלות על ביתם שלהם בתמורה לדמי היוון. אפשרות נוספת היא המשך המצב הקיים שבו הקיבוצים משלמים דמי חכירה ובונים בכספם ללא מתן זכויות לחברים. האפשרות השלישית, זו שעומדת כעת על הפרק, נקראת "חלופת האגודה" ולפיה הקיבוצים ירכשו את זכויות החכירה הקיימות והעתידיות בשטחם, והחברים לא יזכו לשיוך אלא להסכם פנימי מול הקיבוץ. בהליך זה יידרשו החברים לתשלום של עד 33% משווי הקרקע, שיאפשר לקיבוץ לממן את התשלום לרשות.

מסלול עוקף

לדעת קוינט, המסלול הנוסף הוא למעשה שיוך במסווה והוא ממליץ לועדת ליברמן שלא לאשרו. עמדה זו תואמת את עמדתו של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ.

קוינט מבקר את העובדה שבניגוד לכללים קולטים קיבוצים רבים חברים חדשים בהסדר חוזי, כאשר את בניית הבית ותחזוקתו מבצע החבר. "הוצגו בפנינו מגוון רחב של הסדרים, השונים הן ברמת השיתופיות של הקיבוץ עצמו והן באשר לזכויות החבר החדש במגרש המשויך" כותב קוינט. "בין היתר הוצג בפנינו בקווים כללים הסדר ולפיו מימון בניית הבית מהווה, לכאורה, הלוואה לקיבוץ אשר מוחזרת לחבר החדש בעת עזיבתו...הגענו למסקנה כי הלוואה שכזו מהווה למעשה מסווה לשיוך חוזי של מגרשי המגורים. דהיינו, מסלול עוקף לחובת התשלומים המוטלים על הקיבוץ וחבריו בעת שיוך כפי שנקבע בהחלטת מועצת רשות מקרקעי ישראל".

בנצי ליברמן, מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל, צילום: ענר גרין בנצי ליברמן, מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל | צילום: ענר גרין בנצי ליברמן, מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל, צילום: ענר גרין

לפי קוינט, התנאים של אותה הלוואה ממחישים באופן ברור כי הקיבוץ חוסך את תשלומי דמי החכירה עבור הקרקע כפי שנדרש בהחלטות מועצת מקרקעי ישראל, במיוחד כאשר מועד השבת ההלוואה הוא בעזיבת הקיבוץ. קוינט טוען כי כשם שהקיבוץ מממן את השקעותיו בתחומים אחרים הנוגעים לנכסיו, הוא יכול לממן גם את בניית הדירות. במקרה זה הקיבוץ לא משתתף במימון בניית הבתים או בתחזוקתם בעתיד, ובמקרים דומים בעבר נתקלו ברשות מקרקעי ישראל בהיעדר יכולת להוצאת החבר ומשפחתו מבית המגורים, ויתור על דמי עזיבה ועוד. לפיכך טוען קוינט בדוח כי "מטרת ה'הלוואה' היא למעשה שיוך המגרש לחבר". בהתייחסו לחברי הקיבוץ החדשים אומר קוינט כי אדם סביר לא יעמיד סכום כספי ניכר "כהלוואה" לקיבוץ.

נושא נוסף שמעלה קוינט הוא מיסוי: הוא טוען שההלוואות נחשבות כעסקה במקרקעין ולכן מחויבות בתשלומי מסים.

מימון אינו קניין

עורכת הדין מיה ליקוורניק, שותפה במשרד מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, טל ושות' המייצגת את התנועה הקיבוצית סבורה כי חוות הדעת אינה מתחשבת בכמה נקודות מהותיות. "הגיע הזמן לעשות סדר בהליכי בנייה בקיבוצים כך שהחברים ידעו מה הם מקבלים ותהיה ודאות מלאה לגבי החובות והזכויות", היא אומרת. "חוות הדעת נוקטת עמדה שאינה עולה בקנה אחד עם דיני הקניין. שיוך של בית משמעותו מבחינה קניינית יכולת מכירה, הורשה, השכרה וכד'.

על פי המוצע, השתתפות במימון הבנייה לא מעניקה לחבר דבר וחצי דבר מכל אלה. החבר יהיה זכאי לקבל רק את סכום המימון בחזרה עם עזיבתו או בעת פטירה. מימון בית לא מקנה זכויות קנייניות, שהרי אם כן – הבנקים היו הבעלים של כל הבתים בישראל. גם העובדה שלא ניתן להוציא חבר מהבית איננה הופכת את הבית למשויך".

עוד אומרת ליקוורניק כי "משפחות שבוחרות במגורים בקיבוץ לא מחפשות רק נדל"ן. הקיבוץ המתחדש מעניק ערבות הדדית, ביטחון בריאותי ופנסיוני ועוד. בעבר המשכורות של החברים עברו במלואן לקיבוץ וכך מומנה הבנייה, כך שניתן לומר שגם אז החברים מימנו את בתיהם. כיום יש צורך בפתרונות אחרים. ההלוואה שהוצעה על ידי הקיבוצים והוועדה בראשות ליברמן אינה הלוואה רגילה אלא פיקדון שניתן לקבל בחזרה בעת עזיבה, אין עליו ריבית והצמדה או בטוחות. הקיבוצים מוכנים שכל חבר יצהיר כי המימון אינו מקנה לו כל זכויות מעבר לזכות המגורים, ואין סיבה שחבר הנהנה מהבית לא יתרום לקיבוץ את חלקו בבנייתו".

עיקרי חוות הדעת

 

1. המתווה החדש של רכישת קרקע ע"י הקיבוץ הוא למעשה שיוך במסווה.

2. במקום לממן את הבנייה בעצמם, קיבוצים רבים עורכים הסכמים פרטיים מול חברים חדשים, שבמסגרתם החבר מממן את הבנייה ולא מקבל זכויות.

3. את ההסדרים בין קיבוצים לחברים חדשים יש להחשיב כעסקאות במקרקעין ולגבות עליהן מסים.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
ליקי קווינט שומר זכויות החברים בקיבוץ
יקי שלום חלופת האגודה וחלופת הפקדון מנשלות את זכויות החברים,החברים שנפטרו,והיורשים. בחלופת האגודה ניתן לבחור בין הורשה לאי הורשה,וזה כמובן בעייתי לאחר שרוב הקיבוצים ששינו את סיווגם למתחדש על סמך בחירה בשיוך קנייני לפי 751 ,כך ששינוי החלטות לאחר 10 שנים וחברירם רבים שנפטרו ולא יהיו נוכחים בהצבעות היא ללא ספק החלטה שאין לאשר , וספק אם חוקית. אל תשמע לא לתנועה ולא לאף אחד החברים רוצים שיוך קנייני כדין,הבעיה שההנהלות הקיבוצים מוליכות אותנו שולל כבר שנים,"שיש בעיות עם המנהל " ולכן מעקבים את השיוך,אך למעשה הקיבוצים התחכמו כל כך הרבה זמן שהמחירים עלו ב 100% עד כדי כך שבמרכז הם עומדים לפני שוקת שבורה,והכל בגלל שגם שהמחיר היה חצי הם התבכיינו וכך הגיעו עד הלום. לדעתי צריך להכריח את כל הקיבוצים לשייך אחרת זהו ניצול מכוער של הותיקים,בעבור צמיחה דמוגרפית. הפתרון לקיבוצים הוא : שבכל קיבוץ כל חבר יחליט אם הוא רוצה לשייך או לא ומי שלא מעוניין ישלם למנהל דמי שימוש . בכל מקרה אסור להקשיב לתנועה כי את רוב הקיבוצים היא לא מייצגת. הכי חשוב יקי קדם את השיוך הקנייני במנהל וחסום את כל הרעיונות החדשים . זה הדבר ההוגן והנכון ביותר לעשות.
אמנון , דרום  |  21.09.15
11.
לסגור את מינהל מקרקעי ישראל
מינהל מקרקעי ישראל הוא גוף בירוקרטי מיותר שפועל רק עבור הפרנסה של עובדיו בלבד וגזילת כספי הציבור. המינהל אשם באופן ישיר ביוקר הדיור ע"י שחרור מבוקר של קרקעות. זהו גוף עריץ שלא פעם נתפסו עובדים בתוכו בשחיתות וקבלת שוחד.הגיע הזמן לסגור את המינהל ולשחרר אותנו מעולו המיותר.כלפי הקיבוצים הם מתנהגים בעריצות ורוע לב.בנצי ליברמן הוא נציגו המתנחל של שר השיכון המתנחל בעצמו.ביהודה ושומרון לא משלמים אגורה עבור הקרקע אבל בתחומי הקו הירוק משלמים הרבה כדי למממן את הפרזיטים הללו.
עוזב קיבוץ  |  13.07.14
לכל התגובות